How to

Handleiding Google Analytics: 8 actiegerichte rapportages

0

In Google Analytics kun je kiezen uit een veelvoud aan rapporten. Ik zal in deze handleiding 8 praktische rapporten beschrijven, die je direct kunt gaan gebruiken. Waar vind je deze rapporten? En nog belangrijker: wat voor actiegerichte inzichten kun je uit deze cijfers halen?

Heb je Google Analytics ingesteld, maar weet je nog niet goed hoe je ermee aan de slag moet of wil je meer weten over de verschillende rapportages? Dan is dit artikel een handig overzicht met waardevolle tips. Als je nog geen Google Analytics-account hebt en de tool nog niet hebt gekoppeld aan je website door middel van een trackingcode, lees je hier hoe dat moet.

1. Doelgroepsrapport

Dit is de basisrapportage van Google Analytics, met de kerngegevens van jouw website. Hoeveel mensen bezoeken jouw site? En hoe lang blijven ze actief?

Screenshot bezoeken

Wat betekenen deze cijfers?

  • Bezoeken: dit is het aantal bezoeken dat plaatsvindt op jouw site. Hou er wel rekening mee dat na 30 minuten inactiviteit de teller opnieuw begint te lopen. Daarom zal het aantal bezoeken altijd hoger zijn dan jouw unieke bezoekers;
  • Unieke bezoekers: dit zijn alle bezoekers op jouw website. Herhalingsbezoeken tellen niet mee in deze berekening (dus slechts 1 keer geteld);
  • Paginaweergaven: dit zijn alle bekeken pagina’s op jouw site. Herhalingsbezoeken tellen ook mee in deze berekening;
  • Bouncepercentage: dit is het % bezoeken dat slechts 1 pagina bekijkt en vervolgens jouw site verlaat;
  • Gemiddelde bezoekduur: dit is de gemiddelde tijdsduur van een bezoek;
  • Nieuwe bezoeken: dit is een schatting van het aantal bezoeken dat nog niet eerder jouw site bezocht heeft;
  • Pagina’s/bezoek: dit is het gemiddeld aantal bekeken pagina’s. Herhalingsbezoeken tellen ook mee in deze berekening.

2. Gedragsrapporten

De gedragsrapporten zijn een beetje weggestopt onder de tab ‘doelgroepen’. Onterecht vind ik. Je kunt binnen deze rapporten namelijk meer informatie krijgen over de betrokkenheid van jouw bezoekers. Hoe vaak komen jouw bezoekers terug op jouw site en hoe lang blijven zij actief op de site? De volgende rapporten kunnen je antwoord geven op deze 3 vragen:

1. Wat is de betrokkenheid van jouw bezoekers?

In dit rapport zie je precies hoeveel bezoeken gemiddeld hoe lang op je site aanwezig zijn.

Screenshot betrokkenheid2. Hoe loyaal zijn jouw bezoekers?

In deze rapportage zie je welk aantal bezoekers nieuw is en welk aantal bezoekers al eens eerder je site heeft bezocht.

Screenshot loyaliteit

3. Hoe vaak bezoeken mensen jouw site?

Hier zie je hoeveel mensen binnen een bepaalde periode je site 1, 2, 3, 4 etc. keer bezocht hebben.

Screenshot aantal bezoeken

Wat kun je met deze cijfers?

  • Je kunt zien hoeveel bezoeken korter dan 1 minuut op jouw site actief zijn. Dus kortom: welk % van de bezoekers heeft echt interesse in jouw dienstverlening.
  • Je kunt zien of er verschil in betrokkenheid is tussen nieuwe en terugkerende bezoekers. Ik gebruik deze rapportage vooral voor mijn SEA/SEO-campagnes. Zo krijg je inzicht in of er verschillen zijn qua bezoeken/conversies binnen deze campagnes.
  • Daarnaast kun je zien hoe vaak mensen jouw site bezoeken. En niet onbelangrijk: hoeveel bezoeken heb je nodig om tot een conversie te komen. Gebruik hiervoor het standaardsegment ‘bezoeken met conversies’.

standaardsegmenten

Via bovenstaand rapport kom je erachter hoeveel bezoeken/contactmomenten er nodig zijn, voordat de bezoeker ook daadwerkelijk een bestelling plaatst.

3. Mobiele rapporten

De rapporten voor mobiel en tabletverkeer kunnen natuurlijk niet ontbreken in jouw kernrapportages. De groei van mobiel verkeer is natuurlijk gigantisch. Google speelt daar uiteraard ook op in met speciale biedingsmogelijkheden voor het adverteren op mobiele apparaten. Welke rapporten kun je hiervoor raadplegen in Google Analytics?

Overzichtsrapport mobiel verkeer

In dit rapport krijg je een overzicht van het mobiele verkeer op je site. Hierbij wordt verkeer vanaf tablets ook meegerekend. Je ziet ook of mobiele bezoekers langer of korter dan desktopbezoekers op je site zijn. In onderstaand voorbeeld zijn mobiele bezoekers gemiddeld een stuk langer op de site dan de dekstopbezoekers.

Mobiel rapport

Rapport met de resultaten per mobiel apparaat

Met dit rapport zie je precies met welke mobiele apparaten je site wordt bezocht. Dat is bijvoorbeeld handig als je overweegt om een mobiele app te (laten) bouwen.

Standaard telt Google de bezoeken van mobiel én tablet bij elkaar op. Je wil waarschijnlijk het verschil kunnen zien tussen mobiele en tabletbezoeken. Daarom dien je hiervoor een apart ‘geavanceerd’ segment aan te maken, zie de afbeeldingen hieronder. Hier lees je meer over geavanceerde segmenten binnen Google Analytics.

6. buttons-ga

5. optie-segment

 

6. mobielverkeer-exclusief tablet

Wat kun je met deze cijfers?

  • Je kunt zien welk percentage van je bezoeken vanuit mobiel/tablet afkomstig is;
  • Je kunt zien welke kanalen verantwoordelijk zijn voor de mobiele bezoeken;
  • Je kunt de resultaten per apparaat met elkaar vergelijken. Zitten er verschillen in bezoeken/conversies tussen mobiel/tablet en het reguliere desktopverkeer?

4. Inhoudsrapporten

Je wil natuurlijk ook weten hoe de content binnen jouw website scoort. Welke content leest de bezoeker? Welke blog is het meest populair? Op welke pagina’s verlaten de bezoekers jouw site? De inhoudsrapporten geven antwoord op deze 3 zaken:

1. De paginaweergaven gecombineerd met jouw online kanalen:

7.paginaweergaves-online-kanalen

2. De bestemmingspagina’s gecombineerd met jouw online kanalen:

8. bestemmingspagina's-online-kanalen

3. De uitstappagina’s gecombineerd met jouw online kanalen. Dit is de pagina, waar de bezoeker jouw site verlaat:

9. Uitstappagina's

Bovenstaande draaitabellen zijn eenvoudig aan te maken. Klik binnen het rapport op draaitabel. Vervolgens pas je de secundaire dimensie aan in ‘medium’.

10. Draaitabellen

11. Uitstappagina

Wat voor inzichten krijg je uit deze rapporten?

  • Je kunt zien welke pagina’s jouw bezoeker het meest bekijkt;
  • Je kunt de resultaten van je landingspagina’s met elkaar vergelijken;
  • Je kunt zien op welke pagina de meeste bezoekers de site verlaten. Dus kortom: welke pagina’s voldoen niet aan de informatiebehoefte van de bezoeker?

5. Verkeersbronnen

Onder de rapporten verkeersbronnen kun je de resultaten van je online marketingkanalen bekijken. Hebben de online bestedingen effect op de resultaten van jouw website? De volgende rapporten kunnen je antwoord geven op deze vraag:

Alle verkeersbronnen

Hier kun je de resultaten bekijken van alle online kanalen. Wat is het verschil qua bezoeken/conversies tussen de kanalen?

rapport verkeersbronnen

De zoektermen voor je organische (SEO) verkeer

Via welke zoektermen vinden de bezoekers jouw website? Heb je hier ook al een pagina voor geschreven? Indien dit niet het geval is, is het verstandig om over dit onderwerp content te gaan schrijven. Dan kun je ook inspelen op de informatiebehoefte van de bezoeker.

13. organische-verkeer

Verwijzende sites

Welke verwijzende sites zijn verantwoordelijk voor de bezoeken/conversies op jouw site?

15.verkeersbronnen

6. Socialmediarapportages

Deze rapporten zijn natuurlijk niet meer weg te denken uit Google Analytics. Welke rapporten kun je gebruiken om een goed beeld te krijgen van je social media resultaten?

Overzicht

In het overzichtsrapport met de bezoeken vanuit jouw social media kanalen, zie je welk sociaal kanaal het meeste traffic oplevert en vanuit welk kanaal bezoekers het langst op je site verblijven.

Social media rapportages

Je ziet hier een overzicht van de gedeelde URL’s binnen jouw social media-kanalen.

17. sociale-verwijzingen

Gegevenshub

De activiteiten binnen de ‘gegevenshub’ zijn de gedeelde berichten binnen het partnernetwerk van Google (helaas dus geen berichten vanuit Twitter en Facebook). Binnen dit rapport kun je zien welke berichten wel of niet gedeeld worden. Dan weet je ook welke type berichten wel of niet aanslaan bij jouw doelgroep.

18.gegevenshub

Conversie

Hebben de berichten via sociale media effect op jouw conversie? En zijn er verschillen qua conversies tussen de social media, waar jij je op richt? Dat zie je in onderstaande rapportage.

19.sociaal

Wat kun je hiermee?

  • Je kunt zien wat jouw socialmedia-activiteiten eigenlijk opbrengen;
  • Je kunt zien of jouw berichten ook aanslaan bij jouw gebruikers;
  • Daarnaast kun je de conversiewaarde per sociaal medium bepalen. Mijn advies is wel om deze conversiewaarde niet te gaan vergelijken met SEA/SEO. Dit zijn ten slotte heel ander type kanalen. Je kunt beter de conversiewaarde van de verschillende social media met elkaar vergelijken..

7. AdWords-rapporten

Google Analytics heeft verder onder ‘verkeersbronnen’ plaats ingeruimd voor de AdWords-rapportages. Met deze rapporten kun je jouw AdWords-resultaten monitoren. Komen de ingetypte zoektermen overeen met de zoekwoorden die in jouw campagne staan? Met onderstaande rapporten kun je antwoord krijgen op de volgende 3 vragen:

1. Wat zijn de totaalresultaten per AdWords-campagne?

20.adwords

2. Wat zijn de werkelijk ingetypte zoekopdrachten?

22.GA-zoekwoorden

Daarnaast kun je onder overeenkomstige zoekopdrachten de werkelijk ingetypte zoekopdrachten bekijken. Je kunt hierbij als secundaire dimensie ‘zoekwoord’ toevoegen. Zo kun je namelijk nagaan of de ingetypte zoekopdrachten wel overeenkomen met de zoekwoorden waarop je adverteert (zoekwoordrelevantie).

21.overeenkomstige-zoekopdrachten

23.GA-zoekwoorden

3. Wat zijn de resultaten per advertentiepositie?

Hiermee kun je nagaan of het wel zinvol is om op ieder zoekwoord voor een top 3 positie te gaan.

24.adwords

4. Zitten er verschillen voor de bezoeken/conversies per dag?

Dit kun je gebruiken door bijvoorbeeld op een bepaalde dag een hoger budget in te zetten.

25.conversie-per-dag

0 = zondag
1 = maandag
2 = dinsdag
3 = woensdag
4 = donderdag
5 = vrijdag
6 = zaterdag

Wat kun je met deze cijfers?

  • Je kunt zien waar je gebruiker eigenlijk naar op zoek is (marktonderzoek). En speel je hier voldoende op in met jouw content?
  • Je kunt zien of de zoekwoorden uit jouw campagne(s) overeen komen met de ingetypte zoekwoorden van de gebruiker (zoekwoordrelevantie).
  • Je kunt zien of de bezoeken/conversies verschillen per dag. Je hoeft namelijk niet voor iedere dag of dagdeel hetzelfde budget in te zetten.

8. Conversierapporten

Hier gaat het voor veel commerciële sites natuurlijk om. Hoeveel conversies behaalt jouw website? Je kunt de volgende rapporten gebruiken om een goed beeld te krijgen van jouw conversie cijfers:

26.conversierapporten

1. Het omgekeerde conversiepad

Binnen dit rapport kun je zien, welke pagina’s ondersteunend zijn aan de uiteindelijke conversie. Ik gebruik dit rapport om te kunnen zien, welke pagina’s eigenlijk verantwoordelijk zijn voor de conversies op de site.

27.omgekeerd-conversiepad

2. De trechterweergave

Binnen dit rapport kun je de funnel vanaf de landingspagina tot en met de uiteindelijke conversie bekijken. Je kunt dan zien op welke pagina of formulier de meeste bezoekers jouw site verlaten.

Trechterweergave voorbeeld

PadiTrack

Toch vind ik dit rapport niet ideaal om je gehele funnel te bekijken, want:

  • Je hebt geen mogelijkheden om de trechterweergave per kanaal te bekijken;
  • De visuele weergave is niet optimaal.

Daarom adviseer ik om PadiTrack te gebruiken. Deze tool biedt een veel betere visuele weergave en wel die mogelijkheid om de funnelresultaten per kanaal te bekijken.

PadiTrack

Screenshot PadiTrack

Kortom, PadiTrack is eenvoudiger in gebruik en zorgt voor relevantere informatie over je funnelresultaten.

Gebruik de rapportages die voor jou van waarde zijn

Met deze rapporten krijg je een goed overzicht van je online resultaten. Je hebt met deze rapporten de cijfers in handen om meer inzichten te krijgen in de resultaten van je website. Op welke gebieden scoor je goed en minder goed? Deze inzichten kun je gebruiken om je siteresultaten naar een hoger niveau te tillen.

Ik heb nu 8 mogelijkheden opgesomd. Mijn advies is om zeker niet alle rapportages meteen te gaan gebruiken. Zie deze handleiding ook echt als een tool en niet als een einddoel. Maak gebruik van de rapportages die jij nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld meer halen uit je AdWords en SEO-activiteiten? Gebruik dan vooral de rapporten over AdWords en SEO, zodat je weet wat je dient te verbeteren.

Heb je vragen over dit artikel of de rapportages die aan bod zijn gekomen? Laat het dan zeker weten in een reactie hieronder.