Waarom elke kenniswerker een design-cursus moet volgen
Als kenniswerker moet je van vele markten thuis zijn om te slagen in het bedrijfsleven. Je moet communiceren, efficiënt werken, relaties opbouwen en beheren, verkopen, mensen en processen managen en problemen oplossen. Maar met een exclusieve focus op (het trainen van) analytische en communicatie skills beperk je als professional niet alleen je groei, maar voeg je ook minder waarde toe dan je zou kunnen.
Om beter te worden in je werk probeer je jezelf te ontwikkelen door je kennis en kunde te vergroten. In dit kader volg je, zoals vele andere professionals, ontwikkelingen in de industrie, de economie en technologie. Daarnaast volg je wellicht cursussen en trainingen op je vakgebied. Maar ook (algemene) skills als communicatie, leiderschap en werken met specifieke tools probeer je te trainen. Allemaal gangbare stappen als ambitieuze kenniswerker om beter te worden in je werk en mogelijk een stap voor te hebben op anderen.
Waar en wanneer worden creatieve skills getraind?
In het bedrijfsleven ben je gewend voornamelijk analytisch te werk te gaan. Voor het grootste deel wordt de linkerhelft van ons brein, dat met name gericht is op analytische en taalvaardigheden, gestimuleerd door dergelijke trainingen. Maar waar en wanneer worden de creatieve skills getraind en ontwikkeld, en daarmee de rechterhelft van het brein gestimuleerd?
Voor een groot deel ontwikkelen kenniswerkers skills die appelleren aan de linkerkant van de hersenen, de zogenaamde analytische kant van je brein. Maar kennis en skills die de rechterkant van het brein trainen en versterken, daar wordt zelden iets mee gedaan terwijl dat juist belangrijker wordt in het bedrijfsleven.
De creatieve kenniswerker
Todd Henry maakt in zijn boek The Accidental Creative: How to Be Brilliant at a Moment’s Notice een sterke case dat het werk van kenniswerkers tegenwoordig voor een substantieel deel uit creatief denken bestaat. Een essentieel deel van het werk van veel kenniswerkers bestaat uit het oplossen van problemen. Problemen oplossen vergt creatief denken.
Problemen oplossen
Het gebied design is in essentie het ontwerpen van een oplossing voor een probleem. Design gaat niet zozeer om de vraag of iets mooi is (kan er wel aan gerelateerd zijn), maar met name of het werkt. Laat dat nou net een essentieel deel van het werk van een kenniswerker zijn: problemen oplossen. Hoewel design in feite een kernonderdeel van het werk van een kenniswerkers is, zijn er weinig kenniswerkers die voldoende kennis van design hebben om dat in het alledaagse werk toe passen. Sterker nog, slechts weinig kenniswerkers zullen direct een link tussen hun werk en design leggen.
Bij de vraag welke trainingen een kenniswerker zou willen volgen, zal zelden een design-cursus in de top 10 staan. Integendeel, vaak zijn het de standaard cursussen als communicatie, leiderschap en strategie die men wil volgen of die worden aangeboden. Allemaal trainingen die gericht zijn om de analytische en communicatieve vaardigheden bij te schaven, terwijl professionals zich onderhand ook zouden moeten focussen op het ontwikkelen van vaardigheden op het creatieve vlak, zoals design.
Design is (helaas) een ondergeschoven kind in het bedrijfsleven. Want een kenniswerker heeft daar toch niks mee te maken, denken business-leiders en ook kenniswerkers zelf – onterecht. Maar hoe meer verschillende ervaringen je opdoet, hoe rijker je kennis en ervaring wordt. Vanuit persoonlijke groei en ontwikkeling is het alleen daarom al aan te raden. Design is echter (letterlijk) overal om ons heen te vinden en hoe meer inzicht een kenniswerker heeft in design, hoe succesvoller deze diens functie kan uitvoeren.
Design zit overal
Design zit overal in verweven. In de eerste plaats in de natuur. Elk wezen is ontworpen om op een bepaalde manier met diens omgeving om te gaan. Hoe effectiever een soort met diens omgeving om kan gaan, hoe groter de overlevingskansen. De ene soort is daarom succesvoller dan de andere, waarbij de mens tegenwoordig bovenaan de voedselketen staat. Eén van de dingen waarin we ons als soort onderscheiden van dieren, is ons creërende vermogen.
Geen enkel diersoort is zo productief in het creëren van producten als de mensen. Niet alleen in het maken van tools, maar ook in het creëren van maatschappijen en organisaties.
Alles wat gemaakt wordt, heeft impliciet danwel expliciet een design. En ook voor de menselijke creaties geldt dat het ene design effectiever is dan het andere. Inzicht in design betekent voor een kenniswerker concreet dat de effectiviteit van diens creaties omhoog gaat. Een kenniswerker creëert namelijk ook.
Een kenniswerker hoeft niet het niveau van een designer te hebben, maar enig inzicht in design opent nieuwe inzichten om afgeleverd werk te verbeteren. Voor degenen die twijfelen aan de toepasbaar van design voor een kenniswerker, volgen hieronder enkele voorbeelden waar kennis van design direct een impact heeft op het afgeleverde werk.
Websites
Websites zijn niet meer weg te denken in de maatschappij, en als je als bedrijf geen website hebt dan tel je in feite niet mee. Hoe raar is het dat de meeste kenniswerkers eigenlijk weinig afweten van zowel de techniek achter websites als het design-aspect. Het resultaat is ineffectieve websites voor de eindgebruiker.
Maar voor het design van een website heb je toch designers? Daar heb ik als kenniswerker toch niks mee te maken?
Het klopt dat je voor een goed webdesign een designer inschakelt, dat is immers zijn of haarberoep. Maar je hebt goede designers en jammer genoeg ook slechte designers, en een hele zwik daar tussenin. Daarnaast bepaalt budget vaak ook de kwaliteit, waar je als kenniswerker misschien niet altijd invloed op hebt. Hoe kan je het werk van een designer beoordelen als je zelf weinig afweet van design?
Een website hoeft er niet perse mooi uit te zien, maar moet met name werken. De zogenaamde user experience is wat voorop moet staan bij de beoordeling van een website. Een goede user experience volgt uit een goed design.
Apps & software
De user experience is nog duidelijker aanwezig bij de ontwikkeling van apps en software, wederom een design-beslissing die direct invloed heeft op de kwaliteit van het product. Met kennis van design kunnen ook kenniswerkers als engineers, projectmanagers en programmeurs de user experience verbeteren.
Rapporten
Hoeveel rapporten krijgt een kenniswerker wel niet voorgeschoteld tijdens diens carrière. Het gros van deze rapporten is niet om aan te zien en bederfthet leesplezier al voordat ook maar een woord gelezen is. Als iets er saai uit ziet, zal het ook wel saai zijn en daarmee het leesplezier verlagen.
Los van de content kan design een grote rol spelen om de presentatie van een rapport effectief te maken zodat het in de eerste plaats al uitnodigt om gelezen te worden. Denk aan het effectieve gebruik van plaatjes, de opmaak en het gebruik van lettertype.
Presentaties
Het ontwerpen van slides (als onderdeel van een presentatie) is een vak apart, een vak dat geleerd kan worden. Ook hier is design allesbepalend. Goed ontworpen slides versterken het verhaal, terwijl slecht ontworpen slides het tegenovergestelde effect hebben. Hoewel presentaties een belangrijke rol voor professionals speelt, is het schrikbarend om te zien hoe slecht het gros van de presentaties als geheel zijn – waarbij de slides meteen in het oog springen.
Werkinrichting
Iedereen weet wanneer een kantoor-layout niet werkt. Je kan dingen niet vinden, het werkt niet soepel, het oogt deprimerend of het inspireert niet. Het design van een gebouw zelf kan je niet veranderen, maar de inrichting wel. Hoe een kantoor ingericht wordt, bepaalt de efficiëntie en werkbeleving. Kennis van design kan helpen om optimaal gebruik te maken van de ruimte, maar de werkruimte ook op een effectieve manier in te richten zodat ’t het werk helpt in plaats van tegenwerkt.
Plaatjes
Met de komst van digitale camera’s en met name mobiele telefoons met ingebouwde camera’s is iedereen opeens een fotograaf. Dat wil echter niet zeggen dat iedereen ook goede foto’s weet te maken, die een boodschap communiceren. Alles om ons heen wordt visueler, onder invloed van hardware als de iPad, pc’s, laptop, smartphones, maar ook software als Facebook en Instagram.
Mensen zijn van nature visueel ingesteld, dus het is niet vreemd dat dit ook in de technologie terug te vinden is. Wat wel vreemd is, is hoe beperkt de kennis is onder een gemiddelde kenniswerker over design om effectieve plaatjes te maken of te beoordelen.
Foto’s lijken een integraal onderdeel van ons leven te zijn tegenwoordig: zonder dat de meeste mensen er het fijne van af weten. Compositie, belichting en kleurgebruik kunnen plaatjes veel beter maken. Dit is niet langer het exclusieve terrein van fotografen of designers, maar ook van de sterveling.
Til je eigen werk naar een hoger niveau
Dit zijn slechts enkele voorbeelden waar een kenniswerker frequent mee geconfronteerd wordt. Het zijn misschien niet direct wereldveranderende onderdelen van een functie, maar het is een goede manier om het (eigen) werk naar een hoger niveau te tillen. Zeker in tijden van crisis is het geen overbodige luxe om jezelf positief te onderscheiden van anderen in het bedrijfsleven.
Design is altijd al een essentieel onderdeel van ons leven geweest, en ook in het bedrijfsleven speelt het een belangrijke rol. In plaats van alleen te focussen op de ontwikkeling van analytische kennis en vaardigheden moet de huidige kenniswerker zich ook bijscholen op non-traditionele gebieden als design.