Verbeter je Facebook-pagina met 12 aandachtspunten [infographic]
Organisaties zetten social media veel in om hun diensten of producten te promoten. Ook op Facebook zijn zij ruim vertegenwoordigd met hun eigen pagina. Maar hoe zorg je dat deze succesvol is? En wat zijn aandachtspunten? Vandaag in de serie Infographic Day een checklist om te kijken of je met jouw Facebookpagina op de goede weg bent.
Checklist ter verbetering van je Facebook-pagina
Facebook geeft organisaties verschillende mogelijkheden om een pagina zelf in richten. Er kan zoveel dat sommige ondernemers door de bomen het bos niet zien. Sommigen vragen zich af of zij op de goede weg zijn. ShortStack ontwikkelde een infographic waarmee organisaties aan de hand van twaalf punten eenvoudig hun eigen Facebook-pagina kunnen evalueren, en zo waar nodig kunnen verbeteren.
1. Informatie-pagina
Op de info-pagina kunnen organisaties informatie over hun onderneming invullen. Onder de profielfoto op de homepage staan de eerste 140 tekens, daarna wordt de tekst afgekapt en is deze niet meer gelijk zichtbaar. Houd deze tekst dus kort. Publiceer op de informatie-pagina zoveel mogelijk informatie en contactgegevens van je onderneming. Denk ook aan het plaatsen van links naar je website en andere social media-kanalen.
2. Beelden
Naast het gebruiken van beelden in updates, heeft iedere Facebook-pagina de mogelijkheid om een omslag- en profielfoto toe te voegen. Zorg voor een duidelijk beeld dat weergeeft waar de organisatie voor staat. Er is veel mogelijk maar er zijn ook regels waar je je aan moet houden. Zo mogen de volgende zaken niet aanwezig zijn op een omslagfoto:
- prijs- en aankoopinformatie;
- contactgegevens;
- call-to-actions, zoals ‘vertel je vrienden’ of ‘like ons’;
- visuele elementen, zoals een pijl, die wijzen naar deze functies;
- en beelden die inbreuk maken op het auteursrecht van derden.
De profielfoto is een miniatuurweergave van een afbeelding en verschijnt bij iedere update die je plaatst. Zorg voor een duidelijk en herkenbaar beeld, zoals het logo van je organisatie.
3. Engagement
Een Facebook-pagina biedt organisaties de mogelijkheid om op eenvoudige wijze direct contact te hebben met hun fans. Belangrijk is dat je als onderneming niet alleen zendt, maar ook zorgt voor conversatie. Sta open voor je reacties en doe daar wat mee. Beantwoord vragen die fans stellen en wees actief in discussies. Fans waarderen deze houding.
4. Contentstrategie
Met het zoveel mogelijk binnenhalen van likes ben je er niet. De uitdaging ligt bij het creëren van interactie en de verbondenheid van fans met je organisatie of merk. Denk dus na over de contentstrategie. Wees je ervan bewust dat je pagina niet alleen moet aansluiten bij de identiteit van je organisatie, maar ook bij je fans.
5. Exclusieve content
Mensen worden fan van een Facebookpagina omdat zij op de hoogte willen blijven van de laatste informatie over je organisatie en nieuwe producten of diensten. Publiceer whitepapers, filmpjes met extra’s, exclusieve kijkjes achter de schermen of tips. Ook willen fans graag kans maken op een prijs, korting of een gratis (proef)exemplaar ontvangen. Speel hier als ondernemer op in met acties. Ook hier zijn richtlijnen aan verbonden. Bekijk ze op de pagina Guidelines van Facebook.
Benieuwd naar alle twaalf aandachtspunten? Scrol dan naar beneden om de infographic te bekijken. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar, zodat je deze kunt uitprinten en ophangen.
Volg de hele serie Infographic Day. Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.