Inspiratie

Interactieve kindertelevisie: met je avatar in een spelshow op tv!

0

Kindermedia beperken zich allang niet meer tot televisie en computer. Mediamakers spelen kundig en creatief in op het toenemende gebruik van smartphones en tablets door kinderen. Ook in Nederland worden volop leuke en educatieve kinderapps gemaakt, vooral door uitgeverijen, die deze nieuwe drager voor hun content met beide handen aangrijpen.

In Frankrijk en Engeland gaan ontwikkelaars al een stapje verder. De boodschap van het seminar- en workshopprogramma van Cinekidprofessional was dan ook: maak ruim baan voor de magische mogelijkheden van interactieve kindertelevisie via tablets en smartphones, oftewel: meet the second screen!

TV blijft het sterkste medium

Alex Moore van Zodiak Media twijfelt er niet aan: de kracht van het medium televisie is groot. Kinderen en jongeren kijken nog steeds veel tv. Uit Amerikaans onderzoek over mediagebruik blijkt echter dat 86% van de tv-kijkers tussen de 10 en 16 jaar tijdens het tv kijken een smartphone gebruikt en 50% zit met een tablet voor de tv. Dat legitimeert de markt voor second screen-applicaties.

Echter staat hetgeen kinderen doen op die smartphones en tablets volledig los van het tv-programma waar ze naar kijken. Dat is volgens Moore een tot nu een gemiste kans voor alle omroepen. Ooit bedacht hij de app ‘In Front of My TV’, maar helaas was er nul content om deze app mee te vullen. Omroepen blijken hierin schrikbarend traditioneel, maar de industrie gaat door met ontwikkelen, met of zonder omroep. Top down: vanuit de hoek van de technische mogelijkheden. En bottom up: vanuit de emotie van de kijker.

Top down: Zeebox – clever stuff, maar weinig playful

Accepteer cookies

Zeebox is ‘your tv sidekick’. Sociale televisie via een app op je tablet of mobiel. Zeebox weet altijd precies wat jij kijkt, als je de tv aanzet en je app hebt geopend. In no time ontvang je achtergrondinformatie over alle items in het programma, kun je vrienden uitnodigen om samen te kijken, kun je chatten over het programma, comments geven, ranken en alles doen wat Zeebox in de komende jaren nog meer bedenkt. “Clever stuff”, vindt Alex Moore. “Maar het is niet ‘playful. Het is bedacht vanuit technische mogelijkheden, niet vanuit de beleving en emotie van de kijker. Bovendien is het is passief.” Moore geeft de voorkeur aan meer creatieve manieren om het ‘second screen’ te gebruiken. Als voorbeeld geeft hij de Wii, waar je met je console honkballen kunt vangen die vanaf het tv-scherm door je tegenspeler gepitched worden.

Bottom up: wie wil er live meespelen?

Marc Goodchild van Ipdipskyblue Tv is het volledig met Moore eens. Hij ontwikkelde een app rondom een populaire kinderspelshow: Horrible Histories. De app loopt na het openen synchroon met het spelprogramma op tv. De kinderen zien op de app hetzelfde als wat op tv gebeurt, maar krijgen ook geheime informatie zoals gedachtenwolkjes waarin staat wat de presentator op dat moment denkt.

Als het speldeel van de show begint, spelen de kinderen op de app hetzelfde spel – tegelijk met de kinderen in de studio. De ‘app-kinderen’ kunnen ondertussen (of vooraf) vrienden uitdagen om het tegen hen op te nemen. Ook zien ze hun score ten opzichte van alle kinderen die op dat moment via het second screen meedoen. Het effect is dat kinderen een ‘live’-ervaring hebben bij het programma, ook als is dit vooraf opgenomen. Er ontstaat daarmee een enorme buzz rondom het programma, iedereen wil het samen spelen! Kinderen krijgen een band met het programma en met de andere kinderen die meedoen via het second screen.

Met je avatar in een spelshow op tv!

Accepteer cookies

Goed, so far kunnen we het allemaal nog wel volgen. Dus doet François-Xavier Cardon van Virdual er nog een schepje bovenop. Op 17 december gaat op RTS een kinderspelprogramma van start dat voor de helft echte kandidaten en publiek heeft en voor de andere helft virtuele kandidaten en publiek. Huh? Precies. Dit is pas echt revolutionair!

Kinderen kunnen via een app een avatar maken. Met deze avatar kunnen ze in de online spelshow oefenen voor de echte spelshow. Via de microfoon kunnen kinderen de avatar laten praten met hun eigen stem. De avatar praat met de presentator en geeft antwoord op vragen. Een paar weken voordat de show op tv komt, selecteert de redactie de beste virtuele kandidaten en laat hen weten dat ze in de show komen op dag x. Tijdens de show spelen de (perfect geanimeerde avatars met schrikbarend menselijke gezichten) tegen de kandidaten van vlees en bloed. Alle andere spelers komen in het publiek. Daarvoor geldt, net als bij echt publiek, dat de stand van de camera’s en de keuze van de regisseur bepaalt of je in beeld komt. “Maar we kunnen nog veel en veel meer”, zegt Cardon trots. “Maar daar zijn de omroepen nu nog niet aan toe: teveel risico.”

En daarmee vat Cardon goed de sfeer van dit seminar samen. De techniek en de creativiteit is er. Moore, Goodchild en Cardon stralen aan alle kanten uit dat zij er helemaal klaar voor zijn. Nu de omroepen nog. Laten we hopen dat de app ‘In front of my tv’ binnenkort gerelaunched kan worden!

Alex Moore was niet live aanwezig tijdens dit event, zijn presentatie werd gegeven door de host van het seminar.