Social media in 2012: de 10 meest opmerkelijke feiten
Voor de derde keer al publiceert InSites Consulting in samenwerking met data- en samplingpartner SSI en vertaalbureau No Problem, het ‘Social Media around the World’-onderzoek. In deze 2012 editie zijn 19 landen opgenomen en er hebben meer dan 7800 respondenten deelgenomen. In dit artikel deel ik graag de 10 opmerkelijkste conclusies van het onderzoek.
De 10 meest opmerkelijke uitkomsten
1. Er zijn meer dan 1,5 miljard gebruikers van sociale netwerksites in de wereld
Meer dan 7 op de 10 internetgebruikers is actief op sociale media. Dit betekent dat de wereld meer dan 1,5 miljard sociale netwerkers heeft. De overgrote meerderheid van deze mensen heeft een Facebook-account. Bijna iedereen op de wereld kent Facebook ondertussen (vreemd dat er eigenlijk nog mensen zijn die Facebook niet kennen, vind ik). Twitter is bekend bij 80% en ook Google+ geniet een hoge bekendheid (70%). Twitter en Google+ vertonen hetzelfde fenomeen: heel bekend, maar relatief lage penetratie. Daarbij is het gebruik op Google+ ook nog eens lager dan bij Twitter.
2. Snelle groei van smartphones versnelt gebruik sociale media
In de meeste landen uit het onderzoek is het gebruik van smartphones het voorbije jaar sterk gestegen. In de meeste landen heeft zowat iedereen ook een internetabonnement bij dat mobiele toestel. België is daar (jammer genoeg) de uitzondering op de regel. De opkomst van mobiel internet zorgt voor een toename in het gebruik van sociale media. Mensen met mobiel internet zijn frequentere en intensievere gebruikers van het sociale web.
3. De meeste mensen gebruiken maximaal twee sociale netwerksites
Het wordt heel moeilijk voor nieuwe sociale netwerksites om in hun missie te slagen. De meerderheid van de consumenten is immers best tevreden met de sites die ze nu gebruiken en zijn niet van plan hun socialmediagebruik uit te breiden. Meer dan 60% van de mensen is trouwens op slechts twee sociale netwerksites actief. Slechts 8% heeft accounts bij meer dan vijf websites. Uiteraard behoren de meeste lezers (waaronder ikzelf) van dit artikel bij die 8%. Tijd om de realiteit onder ogen te zien: we zijn een uitzondering, niet de regel. Anderen vinden mensen als ons vast freaks.
4. Pinterest en Instagram zijn de rijzende sterren
Het wordt moeilijk voor nieuwe sociale netwerksites om te slagen, tenzij ze een unieke functie hebben, een bepaalde niche. Instagram en Pinterest voldoen hier duidelijk aan. Zeker in de Verenigde Staten stijgt de adoptie van beide sites al heel snel. 10 % van de Amerikaanse internetters gebruikt Pinterest en 7% gebruikt Instagram.
In Europa ligt dat percentage nu nog lager, maar het stijgt snel. Bovendien zijn de gebruikers van beide sites heel enthousiast en hebben ze de intentie om deze sites in de toekomst meer te gebruiken. Pinterest heeft het imago een vrouwensite te zijn en dat klopt volgens onze analyses. Alleen kan hetzelfde gezegd worden van Instagram, ook daar vinden we meer vrouwelijke dan mannelijke gebruikers.
5. Klout is een niche
Vele marketing- en sociale mediaprofessionals maken zich zorgen om hun Klout-score. Onze studie toont echter aan dat slechts een kleine groep mensen daar actief mee bezig is. 9 % volgt actief zijn Klout-score, vermoedelijk dezelfde groep mensen die lid is van meer dan vijf sociale netwerken.
6. Helft van de mensen is gelinkt aan minstens één merk
Mensen praten niet enkel met elkaar op sociale media, maar linken hun profiel ook graag aan bedrijven. Gemiddeld volgt een consument tussen de 8 en 15 merken op een passieve manier en zo’n 4 tot 8 merken op een interactieve manier. De verwachtingen van consumenten naar merken toe is duidelijk. Consumenten willen graag productinformatie ontvangen, ze krijgen graag een stevige promo, af en toe eens iets gratis weggeven is fijn, wedstrijden en games zijn leuk en tenslotte willen ze graag meewerken om bestaande producten en diensten van een bedrijf te verbeteren.
7. 50% van de gebruikers post wel eens content over merken
Mensen linken zich aan merken, maar mensen praten ook over merken. De helft van de sociale netwerkgebruikers post wel eens content over een merk. Het leuke is dat deze content in de grote meerderheid van de gevallen positief is. Slechts in 8 tot 10% van de gevallen is er sprake van een negatief sentiment. Als consumenten iets over een bedrijf schrijven, is de ervaring met het product of de dienst de belangrijkste aanleiding. Daarnaast praat men over de promoties, de wedstrijden en het algemene nieuws van een bedrijf. De rol van advertenties als conversatiestarter neemt zienbaar af.
8. Pinterest interessanter voor merken dan Instagram
De meeste content die consumenten over merken posten, vinden we terug op Facebook en Twitter. Dit is uiteraard gelinkt aan de penetratiegraad van deze sites. Het valt echter op dat de gebruikers van Pinterest veel zaken posten over bedrijven en merken. Consumenten zijn sneller geneigd zaken over merken te posten op Pinterest dan op Instagram. Op den duur zou het dus kunnen dat Pinterest een heel interessant platform wordt voor merken.
9. Mensen vertrouwen ‘brand fans’ niet echt
Merken zetten de voorbije jaren stevig in op het verzamelen van brand fans. Uit dit onderzoek blijkt dat echte fans van een merk niet zo geloofwaardig zijn bij anderen. Fans zijn zelfs minder geloofwaardig dan medewerkers van het bedrijf. Uiteraard vinden andere mensen een fan niet meer objectief. Ze gaan ervan uit dat fans niets verkeerds kunnen zeggen over een merk, waardoor hun geloofwaardigheid daalt.
10. 80% van de mensen staat open voor cocreatie
De overgrote meerderheid van de consumenten wil graag een merk (waar ze positief tegenover staan) helpen. Het liefste willen consumenten helpen om bestaande producten en diensten te verbeteren. De meesten willen daar trouwens geen financiële vergoeding voor; het enige wat men vraagt, is feedback vanuit het bedrijf op hun input. De meeste mensen verkiezen een online community als platform om bedrijven te helpen. Zowel Facebook-communities als marktonderzoekscommunities scoren daarbij hoog.
Belangrijk voor alle social media professionals!
Ik kijk altijd vol spanning uit naar de cijfers van dit onderzoek. De trends die we vorig jaar vastgesteld hebben, worden grotendeels bevestigd. Het biedt ons ook inzicht in de status van de nieuwe online speeltjes. De kernconclusie is voor mij dat wij als fanatici van sociale media toch ook onze voeten op de grond moeten houden, dat we realistisch moeten blijven.
Niet iedereen probeert elk nieuw platform uit of zit te wachten op een update van één of andere software. Nee, de realiteit is dat de markt volgens de gemiddelde consument min of meer gevormd is en dat die waarschijnlijk de komende jaren niet structureel zal veranderen. Consumenten hebben genoeg aan één of twee sociale netwerken. Ze hebben deze sites in het dagelijkse leven geïntegreerd en mobiele technologie versnelt dit proces, maar verder gaat het momenteel niet. Het is een heel kleine minderheid, die meer dan vier sociale netwerkaccounts heeft of die ook maar enige belang hecht aan zijn of haar Klout-score.
Er is uiteraard helemaal niets mis met een social mediafanaticus te zijn. Maar als we bedrijven adviseren, moeten we wel de voeten op de grond houden en de realiteit voor ogen blijven houden.
Alle details van het onderzoek
In dit artikel bespreek ik de tien zaken die mij opvielen tijdens de analyse. Als je alle details wil bekijken en nalezen, dan kan je in de SlideShare-presenatie hierboven het volledige onderzoeksrapport terugvinden.
Wat is volgens jou het meest opvallende resultaat uit het onderzoek? En welke conclusie gaat denk je de meeste impact hebben op social media marketing? Ik lees jullie meningen graag in de reacties hieronder.