Ik ben verbonden, dus ik besta
‘Als Mozes niet naar de berg komt’. Een briljant boek, vindt de schrijver, maar niemand leest het. Er werd geen koper gevonden. Een stammenoorlog in de hoorn van Afrika kan dagelijks duizenden slachtoffers kosten, het bestaat pas als er over geschreven wordt. Als er iéts veranderd is in de genetwerkte wereld als deze, is het wel het feit dat iets pas bestaat als het in het netwerk is opgenomen.
Conecto ergo sum
Een punt dat geen enkele verbinding heeft bestaat niet. Het is niet meer ‘cogito ergo sum‘, maar ‘conecto ergo sum’. Ik ben verbonden, dus ik besta.
Een winkel zonder bezoekers bestaat niet. Voor iedere winkel is het de uitdaging om bezoekers te krijgen, het is een waarheid zo oud als er winkels bestaan. Maar er is een fundamentele verandering in het bereiken van dit doel. Vroeger vond de klant zelfstandig de weg naar de winkel. De winkel stond in een straat en met veel andere winkels werd het een winkelstraat. Met advertentie’s, commercials, billboards en pijlen werd de klant naar de koopgoot gelokt. Dolle dwaze dagen! Herfstaanbieding! In drommen liep de kudde door de straat en als vanzelf werd ze de winkels ingetrokken.
Facebook is een drinkplaats
In de daarop volgende fase gingen klanten en winkels elkaar steeds meer opzoeken. De dieren gaan aan het eind van iedere dag naar de drinkplaats en dus gaan de voerverkopers ook daarheen. Het kan het strand zijn, een voetbalwedstrijd, een Elfstedentocht. Het kan ook in de virtuele wereld. Facebook is een drinkplaats. YouTube ook. LinkedIn is meer een koffieautomaat.
En nu zie je steeds meer bewegingen dat de winkel op zoek gaat naar de individuele klant (waar hij ook is), door een mobiele app aan te bieden. De klant draagt de winkelstraat bij zich. Op een mobiel scherm, in zijn zak, op zijn schoot. Een winkel heeft net zoveel filialen als het aantal keren dat de app werd gedownload.
Top of Mind: de denkwereld van de klant
De rivaliteit tussen winkels speelt zich niet meer af in de fysieke ruimte maar in het hoofd van de klant. Een winkel die op een logische plaats in de denkwereld van de klant zit zal aandacht krijgen. Top of Mind, zo wordt het ook genoemd. Amazon heeft bereikt dat het geassocieerd wordt met ‘iets kopen’. Tegenwoordig wordt op Amazon als eerste gezocht naar een artikel als iemand kooplustig is. Eerder dan bij Google. Amazon is de ultieme marktplaats. De winkelstraat waar iedereen bedrijfsruimte huurt.
We hebben het over ‘traffic’ naar de winkel. Verkeer. Het suggereert een beweging, van A naar B. In de traditionele zin van het woord ben je geneigd om het voor te stellen als een beweging van de klant. Maar vanuit het perspectief van de klant wordt steeds meer beweging verwacht van de winkel. Misschien moeten we het niet meer hebben over de traffic van klanten, maar over de traffic van winkels. Als Mozes niet naar de berg komt dan zullen we toch echt de berg naar Mozes moeten verplaatsen.
Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.