Technologische trends voor de organisatie van de toekomst
Ondanks de economische instabiliteit verwachten klanten, leveranciers en aandeelhouders almaar snellere service, een steeds grotere geografische aanwezigheid en telkens hogere rendementen op hun investeringen. Om deze reden gaan bewindvoerders koortsachtig op zoek naar technologie, waarmee ze een fundamentele verandering teweeg kunnen brengen in hun zakelijke aanpak. Hoe bouw je verder aan de succesvolle onderneming van de toekomst?
Naarmate er steeds meer innovatieve technologieën worden toegepast en mobiele apparatuur zoals smartphones en tablets op steeds bredere schaal wordt ingezet, worden er steeds meer gegevens gegenereerd en gebruikt. Deze gegevens bevinden zich letterlijk overal binnen de onderneming. Ze kunnen waardevolle inzichten bieden in onder meer het gedrag en de voorkeuren van klanten, nieuwe marktontwikkelingen en vraagstagnatie.
Aan de hand van deze informatie kan de directie bepalen wat er moet worden verkocht en hoe en wanneer dat moet gebeuren. Deze gegevens bevatten echter vaak vertrouwelijke informatie en bedrijfsgeheimen, zoals financiële en klantenbestanden. Het beheer van dergelijke gegevens moet voldoen aan externe richtlijnen van brancheverenigingen en overheidsinstanties.
Belangrijke technologische trends
Eén ding is duidelijk: bedrijven doen steeds vaker een beroep op technologie om hun zakelijke omgeving te transformeren. Hun doel daarbij is om onzekerheid om te zetten in kansen. Een aantal belangrijke trends die van invloed zijn op ondernemingen in 2012 en verder:
- Een sterke vraag naar High IQ-netwerken die ondersteuning bieden voor nieuwe slimme apparatuur en softwaretoepassingen die verbindingen mogelijk maken tussen mensen, tussen machines en tussen mensen en machines.
- De groei van de sociale onderneming, waarbij de internetgerichte onderneming een nog socialer karakter krijgt.
- ‘Consumerization of IT’ (Bring Your Own); veel bedrijven proberen de gebruikerservaring en productiviteit te verbeteren door hun interne ICT-beleidsregels zodanig aan te passen dat ze ondersteuning bieden voor werknemers, die hun eigen smartphones en tablets naar de werkplek meebrengen.
- Grootzakelijke cloud-oplossingen bereiken het volwassenheidsstadium en zorgen voor een drastische reductie van de investeringskosten. Daarnaast bevorderen ze de operationele efficiëntie en spelen ze een cruciale rol bij het ‘mobiliseren’ van zakelijk apps die de mobiliteit van het personeel vergroot.
- De opkomst van Big Data, die de innovatie bevordert en nieuwe zakelijke kansen creëert door de inzet van predictive analytics (voorspellende analyse) en op feiten gebaseerde besluitvorming, waardoor bedrijven meer succes kunnen boeken.
Al deze nieuwe trends zijn van invloed op de hoeveelheid gegevens die binnen de onderneming circuleren en worden opgeslagen. In recente rapporten gaf IDC aan dat de hoeveelheid informatie die in het digitale universum wordt opgeslagen in 2011 meer dan 1,8 zetabyte (1,8 triljoen gigabyte) zou bedragen. Dit is een negenvoudige groei in een periode van slechts vijf jaar. Uit de cijfers blijkt verder dat bedrijven aansprakelijk zijn voor 80 procent van alle gegevens. Dit kan gaan om elk punt binnen de digitale levenscyclus van deze gegevens, zoals de opslag, beveiliging, privacy en de betrouwbaarheid van de informatievoorziening.
Risico’s in kaart brengen
Gegevens zijn het belangrijkste bedrijfsmiddel van een onderneming. De meeste ICT-organisaties hebben een bepaalde mate van beveiliging toegepast op de gegevens die zij in hun beheer hebben. Het zijn echter de gegevens, apparaten en systemen waarvan ze het bestaan niet kennen die een probleem opleveren. Om deze reden is het van cruciaal belang dat alle gegevens binnen de onderneming tijdens hun opslag en overdracht worden gescand en geïdentificeerd. Gegevens die zich op servers onder een bureau of op de laptops van werknemers bevinden, zijn goede voorbeelden van dergelijke ‘onbekende’ gegevensbronnen.
Veel bedrijven verzetten zich tegen regelmatige evaluaties van hun beveiligingsmechanismen. Ze gaan ervan uit dat de status quo afdoende is en willen niet meer geld uitgeven dan strikt noodzakelijk. De kostenbesparingen die ze hiermee denken te realiseren, stroken echter niet met de realiteit. De kosten van een gegevenslek, al dan niet opzettelijk, liggen namelijk vele malen hoger dan de kosten van een goed doortimmerd beveiligingsprogramma.
Voor het 2012 Data Breach Investigation Report (2012 DBIR) analyseerden wij 855 gevallen van gegevensdiefstal waarbij 174 miljoen gegevensbestanden waren betrokken. Dit is het op een na hoogste aantal sinds het RISK (Research Investigations Solutions Knowledge)-team in 2004 begon met het verzamelen van incidentgegevens. Verbazingwekkend genoeg had 97 procent van deze aanvallen zonder complexe of kostbare maatregelen kunnen worden voorkomen.
Tips voor zakelijke ICT-beveiliging
Basisaanbevelingen van het RISK-team voor zakelijke ICT-beveiliging zijn onder meer:
- Verwijder onnodige gegevens. Tenzij er een overtuigende reden is om gegevens te bewaren, is het slim om deze vernietigen. Zorg voor een effectieve bewaking van alle belangrijke gegevens die wel bewaard moeten blijven.
- Zorg ervoor dat de juiste beveiligingsmechanismen aanwezig zijn en dat deze naar behoren functioneren. Bewaak de beveiligingsmechanismen regelmatig.
- Let goed op de logbestanden. Bewaak ze en controleer ze op verdachte activiteit. De meeste incidenten worden ontdekt tijdens het analyseren van logbestanden.
- Deel de onderdelen van de beveiligingsstrategie op prioriteit in. Evalueer de beveiligingsrisico’s voor je organisatie en stel op basis van deze inzichten een op maat gemaakte en op prioriteiten ingedeelde strategie op.
Verbeterd overzicht op de gegevens dankzij classificatie
Geconfronteerd met enorme gegevensvolumes moeten bedrijven een antwoord zien te vinden op drie basisvragen: ‘
- Waar bevinden de gegevens zich?
- Welke gegevens zijn er aangetroffen en aan wie horen zij toe?
- Waarvoor worden de geïdentificeerde gegevens gebruikt en waarom zijn ze belangrijk?
Door je gegevens te classificeren, krijg je grip op de groei van je organisatie. In werkelijkheid groeien ICT-organisaties echter vaak niet zo snel als de gegevensvolumes. Simpelweg ‘groter worden’ is een steeds minder praktische oplossing. Nieuwe automatiseringsmodellen worden steeds vaker gezien als de sleutel tot een big data-infrastructuur. Cloud computing biedt de mogelijkheid om kostenbesparingen te realiseren op het gebied van hardware, software en diensten. De cloud-aanbieder biedt namelijk alleen kosten in rekening voor de capaciteit die daadwerkelijk wordt afgenomen.
Moderne cloud-diensten moeten een hoog niveau van beschikbaarheid bieden om aan de strikte service level agreements te kunnen voldoen. Maar het grootste voordeel is waarschijnlijk nog wel dat cloud computing een veel hoger niveau van beveiliging biedt dan normaliter binnen bedrijven wordt aangetroffen. Cloud-aanbieders beschikken over speciaal opgeleide beveiligingsteams, een robuuste omgeving en beveiligingsprocedures die zich aanpassen aan de nieuwste bedreigingen — iets waarmee de meeste ICT-organisaties de grootste moeite hebben.
Het potentieel van technologische trends benutten
Volgens schattingen van IDC zal 20 procent van alle gegevens tegen 2015 in contact komen met aanbieders van cloud computing-oplossingen. Maar liefst 10 procent van deze gegevens zal in de cloud worden beheerd. Het idee om big data in de cloud op te slaan, is niet langer een toekomstvisie. Dit idee wordt al in de praktijk toegepast.
Als bedrijven het aandurven om van de status quo af te stappen en het potentieel te benutten dat de nieuwe technologische trends in zich dragen, zal de bedrijfsvoering van de toekomst er naar alle waarschijnlijkheid compleet anders uitzien. Zakelijke samenwerkingsnetwerken, joint-ventures, partnerships en veilige uitbestedingsmodellen zullen binnen het bedrijfsleven uitgroeien tot de nieuwe norm. Het duidelijkst van alles is nog wel dat technologie een bepalende rol zal spelen bij het heruitvinden en opnieuw gestalte geven aan de moderne onderneming.