Hybride app: crossover van app en mobiele website
Het kan vrij prijzig zijn om native apps voor verschillende platformen te ontwikkelen. Met een mobiele website heb je bijna geen toegang tot de native functies van een smartphone. In eerdere artikelen besprak ik deze opties. De hybride app kan uitkomst bieden en vormt een interessante tussenweg. Wil je het mobiele pad bewandelen? In dit laatste artikel van een reeks over mobiel bespreek ik zowel manieren om kosten te besparen met hybride apps, als de nadelen ervan. Ten slotte zet ik de voors en tegens van alle opties kort uiteen.
Tijd en kosten besparen
Een hybride app is een combinatie van een native app en een mobiele website. Nina Kornaat schreef al eerder een artikel over de waarde van deze optie in verschillende situaties. Hybride apps download je, net als native apps, uit een appstore. De looks zijn op het eerste gezicht hetzelfde als die van een native app, maar schijn bedriegt. Eigenlijk kijk je in de meeste gevallen na het opstarten naar een browserscherm (ook wel een WebView) verpakt in een app. Met frameworks als Sencha, Worklight, PhoneGap of Kony maak je in één keer hybride apps voor meerdere platformen tegelijk. Hierdoor dalen de kosten en de duur van ontwikkelen. Ook voor het snel ontwikkelen van een proof of concept is een framework ideaal. Veel frameworks beloven dat ze de dezelfde gebruikerservaring kunnen bieden als native apps. Zeker voor apps die niet zo’n complexe informatie-architectuur hebben, is het gebruik van een framework geschikt.
Een wereld van verschil in ontwikkelen
Waar ontwikkelaars een native app voor ieder platform moeten bouwen, is voor de ontwikkeling van de webpagina’s bij een hybride app alleen kennis van relatief eenvoudige talen als HTML, CSS en Javascript nodig. Bovendien ‘deel’ je deze pagina’s over de verschillende platformen. Daarnaast zijn native ontwikkelaars doorgaans duurder dan front end ontwikkelaars, waardoor je bespaart op de (ontwikkel)kosten. Niet alleen tijdens de bouw, maar ook in het onderhoud. Je hoeft de app bij wijzigingen aan één van de pagina’s niet opnieuw te uploaden naar een appstore, zoals bij native apps.
Mocht je vanwege de relatief lagere kosten kiezen voor een hybride, ofwel shell app, hou dan rekening met het volgende: hoe complexer je idee voor een app, hoe efficiënter een native app wordt .
Andere ervaring dan bij een ‘echte’ app
Een hybride app is een volledige app: je kunt het zo verkopen en communiceren. Maar, ondanks de toegang tot native functies, is de gebruikservaring duidelijk anders. Zo heb je net als bij mobiele websites minder controle over de laadtijd van schermen. Ook is het nadeel van een hybride app dat deze op alle platformen hetzelfde is, wat het vrijwel onmogelijk maakt om optimaal gebruik te maken van de unieke gebruiksfuncties per platform. De hybride app heeft daarnaast door de standaard WebView minder grafische mogelijkheden dan een native app.
Een van de bekendste hybride apps is waarschijnlijk die van Facebook. Deze app ziet er op Android en iPhone vrijwel hetzelfde uit. Wel zijn de native onderdelen, zoals de header van de app, aangepast naar de standaard voor het platform. Over de app klagen gebruikers behoorlijk, omdat pagina’s om de haverklap veranderen van ontwerp, de laadtijden lang zijn en de app zelf traag is. Dit is waarschijnlijk één van de redenen voor de plannen van Facebook om opnieuw een native app voor iOS te ontwikkelen. Of het bedrijf dit ook gaat doen voor Android is nog onduidelijk.
Ga ik voor mobiel web of (native/hybride) apps?
Zoals je in de afgelopen reeks hebt kunnen lezen, zijn er meerdere wegen die naar het mobiele Rome leiden. Niet voor niets staan (mobiele) usability experts hierin vaak lijnrecht tegenover elkaar. Uiteindelijk komt het allemaal neer op context. De interactie en user experience van mobiel web is anders dan die van een native en hybride app. Het is aan jou en je organisatie om te bepalen hoeveel waarde je daaraan hecht. Een mobiele website is voldoende als eenvoudig visitekaartje met contactinformatie en kun je zelfs als verkoopkanaal inzetten. Een hybride app kan al uitkomst bieden bij vrij eenvoudige wensen voor een app. Maar zijn de wensen complexer en wil je je gebruikers een smartphone-ervaring van kwaliteit geven, dan is de native app het beste paard van stal.
Nu je het verschil kent tussen web en (native/hybride) apps en hoe de keuze hierin het kostenplaatje kan beïnvloeden, hoop ik dat het maken van een keuze voor mobiel makkelijker wordt. Denk in ieder geval na over de volgende vragen: Wat wil ik met mobiel? Wat zijn mijn randvoorwaarden? Hoe belangrijk vind ik de gebruikerservaring? En hoe groot is mijn budget?