Enterprise Mobility: survival of the fittest
Met deze zomer het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen worden we verwend op het gebied van topsport. In de afgelopen 10 jaar is topsport enorm ontwikkeld, denk aan de klapschaats in de schaatswereld, de innovaties in wielrennerij aan fiets en kleding, de zwemsport, voetbal, de autosport, et cetera. Waar vroeger fysieke kracht in combinatie met talent voldoende was om te winnen, is tegenwoordig veel meer nodig om op het hoogste niveau mee te kunnen komen.In de teamsport komt daar de dimensie communiceren en teamspirit bij, dat is tijdens het afgelopen EK wel gebleken. Wat Spanje nu al gedurende een viertal jaren tot de absolute wereldtop heeft gedreven is de optimale mix van fysieke kracht, talent, communicatie en team spirit. Hoe lang zij dit vol kunnen houden is desondanks niet te voorspellen. Uiteindelijk zijn het mensen die de prestatie moeten leveren en hoe mooi een resultaat ook is, de geschiedenis leert ons dat succes een hele dunne basis is voor continuïteit garantie.
Belangrijkste bron voor vooruitgang: innovatief vermogen
Met de Olympische Spelen van Londen in het vooruitzicht kunnen we weer gaan genieten van uitzonderlijke prestaties die de atleten gaan neerzetten en zal het niemand meer verbazen dat er nieuwe wereldrecords worden gevestigd in bijvoorbeeld verspringen, hardlopen en zwemmen. Waar eindigt het, wanneer is de topsport ‘uit-ontwikkeld’? Een hardloper heeft toch een maximum, net als een zwemmer of een wielrenner, kogelstoter en speerwerper? Niets blijkt minder waar!
Records die 15 jaar geleden niet of nauwelijks denkbaar waren, omdat het op basis van de logica simpelweg onmogelijk was, zijn inmiddels verbroken. De verschillen zijn weliswaar minder geworden, maar nog steeds is er vooruitgang. De belangrijkste bron voor deze vooruitgang is het innovatief vermogen van een topsporter, zowel in teamverband als in de individuele sporten. En net als altijd zullen er weer verassingen zijn: favorieten die niet waarmaken wat er van ze verwacht wordt en outsiders die ver boven zichzelf uit lijken te stijgen en het hoogste podium betreden. Gelukkig maar, want anders was topsport toch wel erg saai geweest.
Zakelijk succes geen garantie voor continuïteit
Een parallel met de Enterprise Mobilitywereld is niet moeilijk te maken. Ook in de Enterprise Mobilitywereld is er in de afgelopen 15 jaar veel veranderd, waarbij vooral is opgevallen dat brute kracht (en/of macht) en talent niet voldoende zijn om in het mobilitygeweld van vandaag de dag een leidende positie in te nemen. Ook in de Enterprise Mobilitywereld hebben we gezien dat favorieten door het ijs zijn gezakt en dat nieuwe pioniers en visionairs het hoogste podium hebben betreden. Gelukkig maar, want anders was werken in de Enterprise Mobilitywereld ook wel erg saai geweest.
Neem als voorbeeld Palm en Psion, beide pioniers en visionairs als het gaat om het ontwikkelen van de eerste generatie handheldcomputers en smartphones. Aan talent geen gebrek als je bekijkt hoe groot zij ooit eens waren. Wie in 2000 had voorspeld dat Psion en Palm in 2010 niet meer zouden bestaan was waarschijnlijk niet serieus genomen. In 2012 zal een enkeling nog weten wie of wat Psion en Palm waren en wat zij hebben bijgedragen aan de Enterprise Mobilitywereld. Net als bij topsport geldt ook voor organisaties dat zakelijk succes geen garantie voor continuïteit is. Op basis van talent hebben deze organisaties het nodige bereikt, echter op het moment dat de markt echt volwassen is geworden zijn ze onvoldoende innovatief gebleken om vanuit een leidende positie een rol van betekenis te spelen. Zelfs niet met de kracht die ze vanuit hun positie hebben kunnen opbouwen.
Pioniers en visionairs van vandaag de dag
Anno 2012 bestaat Palm niet meer en is Psion actief in een niche markt van de Enterprise Mobilitywereld. Zodoende wordt er vandaag de dag alleen nog maar gesproken over Apple, Google, Microsoft, Nokia en RIM. Hoe zal het deze pioniers en visionairs van vandaag de dag vergaan? Zullen zij net als Palm en Psion ten onder gaan of blijven zij op het hoogste niveau meedoen?
RIM: fysiek nog overeind, weinig innovatief
Als we beginnen bij RIM zien we dat deze organisatie steeds minder succesvol is met haar BlackBerryplatform. Op basis van fysieke kracht staat RIM nog overeind, maar als we kijken naar de producten die op de markt worden gezet is het innovatief vermogen van de organisatie niet duidelijk zichtbaar. Wat de visie van RIM is, is ook niet helemaal helder. Ze zijn sterk en groot geworden met een volledig geïntegreerd platform (hardware en software) voor messaging en communicatie en het begint erop lijken dat ze deze formule gaan loslaten. Dit terwijl deze formule toch de basis is voor de sterke ontwikkeling van de organisatie.
En waarom is een volledige geïntegreerd platform geen succesformule meer? Kijk naar Apple! In hoeverre de teamspirit en interne communicatie dan nog goed zijn laten we maar even in het midden. Om in de sfeer van topsport te blijven: ik verwacht van RIM een zelfde prestatie als die van het Nederlands elftal tijdens het afgelopen EK. Oftewel, bij de aanvang lijken ze een groot kanshebber, maar zodra de prijzen worden vergeven zullen ze zijn uitgeschakeld.
Microsoft en Nokia: blijvend in de running
Of Microsoft en Nokia een zelfde toekomst te wachten staat is nog niet te voorspellen. Deze organisaties hebben jarenlang alleen maar naar elkaar gekeken en hebben zich laten verassen door Google en Apple, die in de afgelopen jaren vooral bezig zijn geweest met het in kaart brengen van de behoeften in de markt. Qua mogelijkheden is Microsoft alles behalve afgeschreven, om ook hier in de sfeer van voetbal te blijven maak ik de vergelijking met Duitsland. Eens in de zoveel jaar heeft de organisatie een dipje, maar ze zullen altijd tot het eind blijven meedoen voor de prijzen. Dat laatste valt nog te bezien voor Nokia met haar Mobile divisie in de high end markt.
Het is nog te vroeg om Nokia volledig af te schrijven, daarvoor zijn ze simpelweg te sterk. Echter net als in de topsport geld ook hier dat in de wereld van vandaag de dag kracht en talent alleen niet voldoende zijn om op het hoogste niveau mee te kunnen komen. Het competentieveld van deze organisatie dient uitgebreid te worden met visie en innovatief vermogen. Als wij kijken naar de ontwikkelingen die Nokia aan de markt heeft gepresenteerd is dat in relatie met andere marktpartijen niet voldoende innovatief.
Finalisten
Om af te sluiten in de sfeer van het afgelopen EK gaan we ons nu opmaken voor de finale. In de ene halve finale heeft het stugge en robuuste RIM het moeten afleggen tegen Apple, in de andere halve finale was het slimme en slinkse Google te sterk voor het talentvolle en sterke Microsoft. In de finale is de geoliede machine van Apple vervolgens weer overtuigend als winnaar uit de bus gekomen, deze mag zich de aankomende jaren zodoende de kampioen blijven noemen. Wie zich over twee jaar met het WK tot kampioen zal kronen is lastig te zeggen, vooralsnog lijkt het erop dat de halve finalisten van nu ook over twee jaar nog een belangrijke rol zullen spelen.
Laten we ons voor nu eerst maar eens opmaken voor de Olympische Spelen. Tijd om te genieten van de uitzonderlijke prestaties die de atleten ons gaan voorspiegelen.