Verdieping

Ontslagen of rijk worden dankzij social media

0

Waar bedrijven jaren geleden mensen uitnodigden op basis van een cv, gebeurt dat tegenwoordig vaak in combinatie met een analyse van de social media profielen van de kandidaat. En daar zijn veel discussies over. Want is een social media-account eigendom van een privépersoon? Hoe ver mag en wil een bedrijf daar in gaan? En zijn tweets en Facebookupdates niet gewoon momentopnames? In hoeverre hebben die een link met het functioneren van de kandidaat? Deze situaties zijn niet zwart-wit, maar kunnen wel zo geïnterpreteerd worden en grote consequenties hebben voor werkzoekenden.

Rijk of ontslagen worden?

De whizzkids anno 2012 hoeven zich daar geen zorgen over te maken. Zij die het vak ‘programmeren’ beheersen, verdienen hun eigen brood, kijk maar naar Mark Zuckerberg. Of, als je deze competenties niet beheerst, maar wel vlot kunt babbelen voor een webcam en je filmpjes op YouTube weet te publiceren, dam kan je ook, net als Philip DeFranco, een aardig zakcentje verdienen. DeFrance is ‘vlogger’  (video blogger) en heeft zijn eigen bekende YouTube-kanaal. Volgens Businessinsder.com verdient hij daarmee maar liefst $181,000 per jaar.

Naast deze succesverhalen, zijn er veel ook mensen die een baan zijn misgelopen, ontslagen zijn of zelf ontslag hebben genomen, nadat ze bepaalde berichten hadden geplaatst op social media. Mashable schreef daarover al een artikel.

We know what you’re doing!

Mensen blijven wezens die zichzelf graag willen uiten, zo ook op social media. Gevoelens, zoals frustratie, maar ook blijdschap, worden veelal graag gedeeld. Het zijn vaak impulsieve momenten, waarop een gebruiker zijn emotie uit via Twitter of Facebook. Niet iedereen heeft door wat de impact kan zijn van het publiekelijk delen van bepaalde informatie. Een 18-jarige knul is op dit fenomeen ingegaan met zijn site We Know what you’re doing.

Dankzij dit experiment, dat inmiddels bijna 29.000 likes heeft verzameld, staan alle publieke updates van Facebookgebruikers, die te maken hebben met het ‘disliken’ van een baas, het innemen van verdovende middelen ‘who’s taking drugs?’ en nieuwe telefoonnummers. Facebookers die een openbaar profiel hebben en recentelijk een bericht hebben gepost met/over het niet mogen van hun baas of het hebben van een kater worden geanalyseerd en op deze site gezet. De tijd zie je erbij en je kunt ook zien vanaf waar zij de post hebben gezet (via een iPhone, BB, web).

Openbare Facebookprofielen

Zijn idee voor het concept is afkomstig van een video (zie hieronder), waarbij heel openlijk, gebaseerd op actuele data, getoond wordt wat mensen online doen op het gebied van inchecken en het achterlaten van hun persoonlijke gegevens, zoals hun adres, telefoonnummer, werkgegevens en informatie over hun familie. Ook omdat veel mensen hun Facebookprofiel op ‘openbaar’  hebben staan. Geen meningen, gewoon feiten aan de hand van echte publieke tweets, Facebook updates en ‘check-ins’.

Accepteer cookies

De data die gebruikt wordt voor ‘We know what you are doing’ is afkomstig van de Graph API van Facebook. Dat Facebook haar netwerk faciliteert voor programmeurs kun je goed of slecht vinden. Je kan en mag hier uiteraard een mening over hebben. Maar het zijn altijd de gebruikers zelf, die (eind)verantwoordelijk zijn voor hun accounts en in, ik veronderstel, de meeste gevallen zelf de updates geplaatst hebben. Vandaar dat de jonge programmeur en bedenker, Callum Haywood, netjes afsluit met:

Wil je meer weten over de privacyinstellingen op Facebook en hoe je je Facebookprofiel ‘dicht’ kunt zetten, lees dan dit artikel.