How to, Verdieping

Layar & Bol.com: kopen met gevoel of vreemdgaan?

0

Vorige week maakten Bol.com en Layar bekend dat zij 25.000 artikelen scanbaar maken via Augmented Reality. Met deze zet laten zij niet alleen zien wat er mogelijk is met deze techniek, maar ook wat voor grote gevolgen het kan hebben voor de ‘offline’ retailer.

De verbinding tussen online en offline wordt kleiner. Dit kan goed zijn voor customer experience, branding en het bedienen van de klant via diverse platforms en devices. Maar wat is de impact op de traditionele retailer en gaan mensen dit accepteren? Augmented Reality heeft al veel content, letterlijk, levendig gemaakt. Dit kan nuttig zijn voor diverse branches, zo blijkt ook uit de volgende cases:

  • Kinderen Taal / Wiskunde leren met de AR iPad app
  • Een stad tot leven laten komen door te scannen met een Smartphone App
  • Assistentie tijdens het opereren met een tablet
  • Digitaal kleding passen op jouw figuur 
  • Google Bril met real time, persoonlijke, informatie onder andere locatie gebaseerd

En natuurlijk advertenties uit magazines, kranten en flyers tot leven laten komen en het product illustreren in 3D met de Layar Magazine Tool. Geschreven content kan via de App een ‘button’  krijgen die direct doorverwijst naar de website, een emailadres, de social media-kanalen of een webshop. Handig in gebruik en leuke feature voor statische, offline media.

Layar is een grote speler in de AR Wereld en bewijst ook nu weer voorop te lopen met het Bol.com ‘experiment’.  Zo zouden consumenten in een boekenwinkel een boek kunnen scannen en ter plaatse de bestelling kunnen doen bij Bol.com.  De app herkent de cover (foto) en linkt direct door naar de bestelpagina van Bol.com.

Accepteer cookies

Het enige wat hiervoor nodig is, is een Smarthpone en de Layar App, verkrijgbaar in zowel de Android App Store en de Apple App Store. Kortom, merendeel van de Nederlandse bevolking zou hier, theoretisch gezien, gebruik van kunnen maken.

In de praktijk: veel vraagtekens

Slim bedacht. Maar hoe werkt het in de praktijk? Hoe weet ik welke winkel wel scanbare producten heeft en welke niet? Hoe kan ik zien welke producten gelinkt zijn en welke boektitels niet? En hoe gaan retailers hier mee om? Gaat Layar een boekwinkel benaderen om te vragen of hij ‘sticker’ op zijn raam heeft staan, qua herkenbaarheid à la Foursquare?

En… gooit de eigenaar dan niet zijn eigen glazen in? Of moet een consument in elke winkel zelf uitvinden of deze titels wel of niet scanbaar zijn? Of wordt men daarop geattendeerd via pus-berichten (op GPS basis)?

Kopen met gevoel of vreemdgaan? En stel dat een boek in Bol.com beschikbaar is en ook in de boekwinkel, wat doet de consument dan? Het voordeel van een boekwinkel is dat men niet op het boek hoeft te wachten, ook al wordt dat binnen een dag geleverd. Dan gaat de ‘snelle’ levering die webwinkels vaak pretenderen te hebben, niet op. Deze werkt zelfs averechts, aangezien ‘snel’ feitelijk alleen in vergelijking met andere webshops opgaat.

Gaat ‘de consument’ een online transactie doen in een traditionele winkel, bij de concurrent (in dit geval Bol.com)? Gaat dat niet wel heel ver, uit oogpunt van principes en menselijk ‘gevoel’? Voelt dat niet een beetje als … vreemdgaan? Online shoppen is anno 2012 algemeen goed en die trend zal blijven doorzetten. Maar het gevoel om van achter de pc een paar schoenen te bestellen is anders dan om in een winkel een aankoop te doen waar een mens van vlees en bloed achter de toonbank staat. Vooral als je je beseft dat traditionele bedrijven op het moment in zwaar weer verkeren.

Uiteraard zijn er al prijsvergelijkingsapps en wordt er informatie offline ingewonnen om online iets te kopen. Maar gaan mensen echt in een winkel staan en ter plekke bij de online concurrent kopen? Een retailer functioneert dan als ‘etalage’-kanaal voor zijn concurrenten. Alleen dan nog met hogere kosten.

Augmented Appie?

Overname Bol.comIn februari j.l. is Bol.com overgenomen door Albert Heijn. Een logische uitbreiding op het ‘food’-segment waar Albert heel sterk in is. Hebben deze heren ook nog plannen om Augmented Reality toe te voegen aan de producten van Albert Heijn? Zien we straks een ‘storytelling’ biefstuk in 3D met live tweets rondom? Of meer gerelateerde informatie als recepten en real time tips over bijbehorende producten?

Nogmaals, de techniek en het experiment is geweldig vooruitstrevend en een vorm van creatief ondernemerschap. Maar ik ben oprecht benieuwd of en zo ja, hoe ‘de’ consument deze toepassing gaat ‘accepteren’ en wat de impact is voor de traditionele retailer. Misschien is het het doel van Layar ook om te testen en in de media te komen om zo zijn andere producten te verkopen, misschien niet. Daar kan ik niets over zeggen. Ik ben alleen echt benieuwd naar de toekomst en ervaringen van de ‘gewone’ burger en benieuwd wat jij denkt.