Apps en koffie: de 5G’s
Gemak, gebabbel, gevarieerd, genot en gesprek. Het heeft allemaal met koffie én met apps te maken. De geschiedenis van beiden scheelt een factor 100 in jaar, maar de gelijkenis is opvallend groot. Hoe zorg je dat je app regelmatig geconsumeerd wordt, net als een favoriete koffiesmaak? De 5 G’s geven antwoord.
1. Gemak
Vierhonderd jaar geleden werd het eerste koffiehuis geopend. Koffie drinken werd gemakkelijk en werd populair. Pas vier jaar geleden begon het eerste huis voor apps: De App Store van Apple. Ineens kon men heel eenvoudig een app downloaden! De apps zelf werden -onder aanvoering van Apple- ook eindelijk gemakkelijk in gebruik en het succes was daar. Inmiddels is Apple niet meer de enige: Zorg dat je app in zoveel mogelijk ‘koffiehuizen’ te vinden is en uiteraard op elk device makkelijk in gebruik is.
2. Gebabbel
Bij de koffie wordt gebabbeld over het weer, nieuws, OV/files, muziek of leuke dingen die men gedaan heeft of gaat doen. En laat dat volgens onderstaand onderzoek van Forrester nu net de top 6 zijn van de meest gebruikte apps! Kortom, men heeft behoefte aan alledaagse zaken. Verwerk één of meerdere alledaagse zaken in je app, update deze ook dagelijks en grotere kans dat men je app vaker bekijkt.
3. Gevarieerd
Belangrijk is wel dat de apps gevarieerd worden afgeleverd. Elk land of zelfs regio heeft zijn eigen voorkeur voor koffiesmaken. Dit betekent niet dat er honderden varianten van de app moeten komen, maar de app moet wel meerdere smaken kennen. Flexibel in techniek (schaalbaar en multi-platform), maar ook in inhoud. Zo willen Nederlanders geen app waar afstanden in miles worden getoond en is zelfs voor een land als Nederland een nationaal weerbericht vaak veel te algemeen.
4. Genot
Driekwart van de Nederlanders geniet dagelijks enkele keren van een kopje koffie. Maar ook van de apps wordt steeds meer genoten! Inmiddels gebruikt een derde van de Europeanen minimaal eenmaal per dag een app (bron: The Mobile Application Life Cycle, Forrester). Soms uit verveling, maar meestal gewoon omdat het leuk is! Gamification is niet voor niks een trending begrip en wordt in apps veelvuldig toegepast. Dus zorg dat je app ook genot bij de eindgebruiker oplevert.
5. Gesprek
Naast het babbelen, moet er ook een gesprek ontstaan tussen product, producent en gebruiker. Eerst moet men de koffie leren kennen, maar als men de koffie vervolgens probeert en niet lekker vindt, dan moet wel achterhaald kunnen worden waar het aan ligt. Benader apps niet als projecten, maar als producten. Denk aan:
- advertenties bij lancering
- een Freemium versie
- mobile analitycs (App Anie, Distimo, Fring?).
- reviews en/of enquetes.
- alsmaar nieuwe features en diensten toevoegen op basis van analytics/reviews
- push notificaties
- mogelijkheden om de app makkelijk te delen
Gereed!
Stel deze 5 G’s bij het ontwikkelen van een app centraal en de kans is groot dat je app vaak gebruikt zal worden. De G van Garantie kan ik je helaas niet geven. Het blijft natuurlijk koffiedik kijken…