Inspiratie, Verdieping

Pinterest. Doodbloedende hype of goudmijn?

0

Online wordt overal moord en brand geschreeuwd. Social media freaks ejaculeren hun tablets onder en webanalisten houden geen pauze meer. De grote leerschool die social media heet, heeft een nieuw jongetje in de klas: Pinterest. Niet zomaar een jongetje. Een jongetje dat in 2 jaar tijd een plekje bij de beste 3 leerlingen van de VS heeft veroverd en nu op het punt staat het eindexamen internationaal doorbreken te ondergaan. Pinterest is dus met recht een superhype te noemen. Toch zijn de eerste tegenvallende cijfers al geroepen. De alarmbellen zijn gaan rinkelen. Tijd voor de brandende vraag: is Pinterest een doodbloedende hype?

Flitsende start

De meest flitsende start van alle flitsende starten ooit gemeten: Pinterest groeide sneller dan Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Terecht dus dat oprichter Ben Silbermann met zijn internetkindje in een overdosis aan spotlights stond. Het tijdschrift TIME nam Pinterest in augustus 2011 op in de “50 Best Websites of 2011” en TechCrunch riep de website in januari 2012 uit tot ‘’beste beginnende website van 2011’’. Pinterest groeide in 9 maanden tijd naar 10 miljoen gebruikers en werd gebombardeerd tot dé verwachte megahype van 2012. En 2012 begon nog beter dan verwacht. Enorme groeicijfers en fantastische statistieken.

Op basis van aantal bezoeken in de USA, is Pinterest na Facebook en Twitter, het grootste social network. Bovendien wordt inmiddels per bezoeker meer tijd gespendeerd op Pinterest dan op Twitter, LinkedIn. MySpace en Google+ bij elkaar opgeteld. Pinterest heeft zich vastgebeten in de missie het grootste sociale netwerk ter wereld te worden. En eerlijk is eerlijk: Ben Silbermann is aardig onderweg. Facebook is nog lang niet in zicht, maar alle andere grote spelers voelen de hete adem in hun nek gepind.

Groei neemt af

De opmars van Pinterest versnelde en groeide uit tot een glorieuze overwinningstocht langs alle invloedrijke mediakanalen. Facebook moest zijn vertrouwde, theatrale aandachtsmiddelpunt delen met een nieuwkomer. Tijden vol van niets dan lof. Totdat er plots berichten opdoken die spraken van tegenvallende groeicijfers. Relativerende feiten en verklaringen voor de plotse Pinterest eruptie. De groei in unieke gebruikers zwakte af van 85% (januari – februari 2012) naar 15% (februari – maart 2012). Ook in maart en april 2012 zag Pinterest het aantal unieke bezoekers per maand en per dag afnemen.

Deze ‘tegenvallende’ cijfers betekenen natuurlijk nog niet de aankondiging van een zinkend schip. Allereerst wordt er nog altijd gesproken van lichte groei: 9 maanden explosieve opmars gevolgd door één maand krimpende groei. Er zijn nog veel te weinig cijfers bekend om te kunnen spreken van een neerwaartse spiraal en bovendien betreffen dit cijfers die verzameld zijn over een veel te korte periode. Ook Twitter had na een stormopkomst te maken met een periode van groeistabilisatie. Kortom: het is nog geen conclusietijd.

In ieder geval houden webanalisten – en ik – de pinnende cijfers nauwlettend in de gaten, terwijl we ons afvragen: ‘’is Pinterest een doodbloedende hype?’’

Goudmijn

Eerlijk is eerlijk. Cijfers liegen niet, maar cijfers zeggen ook niet alles en bieden zeker geen glazen bol. Ze zeggen vooral iets over het verleden en het tot-nu-toe. Laten we daarom kijken naar het concept en de potentie ervan.

Als ik kijk naar Pinterest als concept, als business model, dan word ik razend enthousiast. Marketeers en sales managers over de hele wereld knijpen in hun handjes en likken hun vingers af bij de mogelijkheden die dit unieke social network onthult. Pinterest is een schat aan waardevolle informatie. Een goudmijn aan consumentenkennis.

Waar Facebook een idee schetst van welke merken leuk gevonden worden, stelt Pinterest bedrijven in staat precies te weten welke specifieke producten gewild zijn en op welk moment. Bedrijven werken zich in het zweet om hun like-teller op te voeren, terwijl Pinterest via de achterdeur fluistert welke producten er hip en happy zijn.

Webwinkels hebben Pinterest al lang ontdekt als unieke verkoopmethode. Het visuele netwerk stikt van de trendy hebbe-gadgets en verkoopcijfers van inventieve Pinterest-sellers rijzen de pan uit. Amazon en eBay hebben ook de pinning power ontdekt en al een Pin-it button toegevoegd aan hun productpagina’s. Het is slechts een kwestie van tijd tot duizenden retailers zullen volgen. Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen wat dit voor gevolgen gaat hebben voor de groei van Pinterest.

Zo viraal als de Q-koorts

Om nog maar niet te spreken over de enorme SEO waarde. Elke ‘pin’ op Pinterest genereert een extra backlink. Google wordt behoorlijk enthousiast van backlinkjes die afkomstig zijn van een autoritaire website als Pinterest. Een ideale manier om producten onder de aandacht te brengen.

Bijkomend voordeel is dat Pinterest veel meer dan Facebook de nadruk legt op het visuele aspect. Visuele content nodigt immers uit om te delen, in dit geval te ‘repinnen’. Ter verduidelijking: RJMetrics vertelt ons dat de feed op Twitter slechts voor 1,4% uit retweets bestaat. Pinterest buldozert daar moeiteloos overheen met 80% ‘re-pins’. Alles draait om delen, delen en delen. Kortom: een briljante pin heeft grote kans om binnen no time zo viraal als de Q-koorts te gaan.

Niet gewoon omdat het leuk is. Omdat het bakken met traffic oplevert! Techcrunch, Search Engine Watch, Shareholic, et cetera. Overal zie je dat Pinterest nu al meer referrel traffic oplevert dan Twitter. Opdracht dus aan webshops om de focus uit te breiden of zelfs te verleggen naar Pinterest. Echt. Te laat instappen is geen kwestie van de boot missen. Je mist een mammoettanker aan mogelijkheden.

Koekhapkoeken

Dit is nog lang niet alles. De mogelijkheden met Pinterest voor webwinkels reiken tot aan de horizon en die is nog lang niet bereikt. Het wordt voor webwinkels mogelijk om persoonlijke etalages aan te leggen. Een webwinkel die weet wat jij gaat kiezen, nog voordat je dat zelf weet. Digitale schappen die jouw gepinde droomproducten als koekhapkoeken voor je neus laten bungelen.

Dit alles natuurlijk helemaal ingericht naar jouw persoonlijke smaak. Want op Pinterest heb je verteld welke kunstenaars je geweldig vindt, van welke kleuren je wild wordt en wat voor grafische artyfarty ditjes en datjes je aanzetten tot impulsief overenthousiasme. Een glansrijke toekomst voor salesgieren en -guru’s. Amazon zal deze ontwikkeling watertandend in de gaten houden en genadeloos toeslaan zodra de situatie en Pinterest dit toe zullen laten.

Meneer Silbermann kan natuurlijk ook besluiten Pinterest in de verkoop te gooien voor een astronomisch bedrag. De laatste tijd wordt er flink wat rondgeshopt door internetgiganten. Het is dus zeker niet ondenkbaar dat Pinterest morgen van eigenaar verwisselt.

Conclusie: het visuele social network beschikt over onvoorstelbare potentie. Pinterest is nog lang niet klaar en zal de manier van online winkelen blijven beïnvloeden en veranderen.

Tim Daalderop schreef dit artikel ten tijde van zijn dienstverband bij Internetbureau Slik. Mocht je naar aanleiding van de ideeën en kennis in dit artikel meer willen weten, dan beantwoordt Slik graag je vragen.