Facebook cheaters ontmaskerd
Wie communitymanager is van een Facebookpagina, heeft ongetwijfeld wel eens een contest georganiseerd en daarbij te maken gehad met cheaters. In de donkere spelonken van Facebook verenigen zij zich in hun honger naar prijzen. Wie zijn dit, hoe herken je ze en wat kun je er tegen doen?
Cheaters
Bij het organiseren van een contest op Facebook komt meer kijken dan je denkt. Je bedenkt die ene briljante winactie op Facebook die niet alleen zorgt dat je je doelstellingen haalt, maar die ook je concullega’s jaloersmakend naar hun scherm laat staren. Je activatieplan zit goed in elkaar, de actie sluit naadloos aan bij je contentstrategie, je fans zijn enthousiast en je voldoet keurig aan de strenge promotierichtlijnen van Facebook. So far, so good! Net als je achterover wilt leunen, word je geconfronteerd met een zeer bijzondere groep ‘fans’ op je pagina: de cheaters. Op slinkse wijze weten ze zich zo naar voren te schuiven dat het niet anders kan dan hen die ene felbegeerde prijs te geven. De andere fans blijven diep teleurgesteld achter en jij hebt er bovendien helemaal niets aan.
Waardeloos
Wat het doel van je contest ook is, van het vergroten van je bereik tot het belonen van je fans, je zit niet te wachten op mensen die alleen op je pagina komen om een prijs te incasseren en dan naar de volgende winactie rennen. Ze zijn nu immers waardeloos voor je community. Maar waar prijzen gewonnen kunnen worden, zijn nu eenmaal cheaters. Dat is geen nieuw gegeven. De manier waarop deze mensen zich echter verenigen en dat er een hele subcultuur is ontstaan, is wél interessant om eens bij stil te staan. Maak kennis met de cheat community!
Huis-tuin-en-keuken cheater
De huis-tuin-en-keuken-cheater valt in dezelfde categorie mensen die op een gemiddelde beurs minimaal twee keer langs dezelfde stand loopt om de incentive nóg een keer te krijgen. Dit is dezelfde groep die en masse kruiswoordpuzzels invult met behulp van een puzzelwoordenboek en is daardoor vrij onschuldig te noemen. Op Facebook herken je de huis-tuin-en-keuken-cheater bijvoorbeeld aan invulformulieren die meerdere keren worden verstuurd, het opgeven van dezelfde naam met 5 verschillende mailadressen of het invullen van namen van het hele gezin, inclusief de hond, op hetzelfde adres.
Professional: like & exchange
Naast de onschuldige valsspelers heb je een behoorlijk grote online gemeenschap die zich verenigt in diverse ‘like & exchange communities’ verspreid over het web. Wie een duik neemt in de wondere wereld van de professional, wordt verrast door bijvoorbeeld deze community op Facebook (een van de velen), dit forum en deze blogsite.
Niet alleen krijg je precies te horen hoe je de beste cheater wordt, maar ook helpen de professionals elkaar bij het winnen van prijzen. Hoe het werkt? Het is net de basisschool: als jij mij uitnodigt op jouw feestje, nodig ik jou ook uit. Het ruilen van stemmen is een lucratieve business en is voor de professionals letterlijk een win-winsituatie. Het signalement van deze cheater: een persoon waarvan op de timeline een hoop verwijzingen naar contests staat en een grote hoeveelheid berichten van en naar Like & Exchange-pagina’s.
Over de grens cheater
Geluk is te koop volgens de ‘Over de grens cheater’. Deze groep is liever lui dan moe en moet niet denken aan het uitwisselen van stemmen. Je kunt stemmen immers gewoon kopen over de grens! Vaak schakelen zij de hulp in van kleine bedrijfjes, veelal gevestigd in Azië en het Oostblok, die ervoor zorgen dat er vanaf verschillende IP-adressen wordt gestemd op jouw inzending. Om deze cheater te ontmaskeren moet je dieper in de gegevens duiken. Een grote hoeveelheid stemmers uit Rusland of Polen kan natuurlijk toeval zijn, maar duidt vaak op een cheater.
Gespleten persoonlijkheid
De gespleten persoonlijkheid steekt het meeste tijd in het goed verbloemen van zijn/haar bedoelingen. Alhoewel het officieel verboden is om een nepprofiel aan te maken of Facebook, is er toch een groep fanatiekelingen die de moeite neemt om verschillende persoonlijkheden aan te nemen. Uiteraard heeft iedere persoonlijkheid profiel zijn unieke adres en de echt doortrapte cheaters zorgen ervoor dat het bij ieder profiel ook nog eens lijkt of hij/zij actief is. De gemiddelde profielfoto is er vaak eentje van een baby of een trouwe hond.
Wat doe je eraan?
Oké, even zonder dollen. Bovenstaande types zijn natuurlijk met een dikke knipoog beschreven en je hoeft echt niet direct in paniek te raken bij de eerste de beste cheater. Het is een illusie om te denken dat je dit fenomeen kunt stoppen, maar wel is het goed om alert te zijn en je in te dekken op het moment dat het je contest negatief beïnvloedt.
- Zorg dat je de Facebook statistieken van je pagina regelmatig checkt. Wees alert op een plotselinge toename van buitenlandse bezoekers en bekijk de vreemde inkomende links naar je Facebookpagina
- Houd bij acties waarbij je kunt winnen op basis van stemmen het aantal likes in de gaten. Een fan die binnen een paar uur een grote hoeveelheid fans verzamelt, is er eentje om in de gaten te houden
- Check bij twijfel het profiel van de fan om te kijken of je tekens ziet die duiden op fraude: een praktisch leeg profiel en veel links naar Like & Exchange-pagina’s bijvoorbeeld
- Vertrouw bij een sterke community op je fans. Je zult zien dat er altijd fans zijn die oplettend zijn en soms zelfs op onderzoek uitgaan en jou daarvan op de hoogte brengen
- Steek tijd in het maken van goede actievoorwaarden waarin je aangeeft dat je bij sterke vermoedens van fraude de deelnemers kunt diskwalificeren
- Houd je eigen zwarte lijst bij met Facebook-profielen van mensen die eerder betrokken zijn geweest bij een cheat-actie binnen je community
Tot slot is het goed om te weten dat de meeste cheaters pas in actie komen als je contest bijna afgelopen is. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van anderen op dit vlak!