Al twitterend boeven vangen: de #Politietweets
Van autoliefhebbers tot visliefhebbers, van kleine ondernemers tot multinationals, van chirurgen tot diëtisten en van wijkagent tot politievoorlichter. Velen maken tegenwoordig dagelijks contact met hun doelgroep via nieuwe media kanalen zoals Twitter, ook bij het opsporen van criminelen. Maar gebruikt de politie wel een gedegen strategie wanneer het gaat om digitaal opsporen?
De start van mijn ochtend als “politiesupporter”
Vanmorgen viel mijn oog op de voorpagina van de krant. De laffe moord op de juwelier in Den Haag die op zeer goede kwaliteit beeld is vastgelegd. Het 25-koppige rechercheteam doet iets dat, voor zover ik heb kunnen nagaan, uniek is: zij plaatsten de beelden kort na het incident op YouTube. Complimenten voor het team van Politie Haaglanden!
https://www.youtube.com/watch?v=kMEpzZGRgXM
Nadat ik de beelden bekeken had via YouTube viel mij direct op dat de beelden relatief weinig waren bekeken. De beelden waren slechts 12.000 keer bekeken en dat ondanks landelijke aandacht op televisie. Tijd voor verandering, vond ik. Ik plaatste de volgende twee tweets om 7.00 uur:
Doel, middel en samenwerken
Het vangen van de boef lijkt mij het doel voor de politie, ook in dit geval. Net als bij veel andere organisaties is het woord ‘2.0’ erg hot binnen de politiekringen. Maar begrijpt men het medium internet al wel? Begrijpt men dat kanalen als Twitter, Facebook en LinkedIn nooit centraal staan? Juist het vangen van de boef staat centraal en ieder kanaal zijn heeft eigen gebruiksaanwijzing om er de meeste conversie uit te kunnen halen. Voor zover ik kan beoordelen zet de politie in dit geval alle beschikbare mogelijkheden niet effectief genoeg in en is er geen synergie te herkennen tussen de veelgebruikte kanalen.
Laten we eens kijken naar de ‘2.0 community’, het Twitteraccount en de Facebookpagina van de politie.
Neem bijvoorbeeld de community van Politie 2.0, daar was vanochtend om 7.30 uur niets te vinden. Op dit moment staat er nog steeds niets op de voorpagina over dit vreselijke voorval. Als hier de 2.0-ers inzitten dan zou ik die voorpagina direct claimen. Als je echt gaat zoeken is er alleen een video geplaatst rond 8 uur deze ochtend, maar die vind je alleen wanneer je zelf echt speurt.
Op Twitter worden de tweeps niet “verleid” om berichten te verspreiden. Nog belangrijker: wanneer we andere korpsen met de meeste volgers onder de loep nemen zoals de politiekorpsen Utrecht, Noord-Holland Noord, Twente, IJsselland, Rotterdam Rijnmond en Zeeland helpen zij hun collega’s van politiekorps Haaglanden niet. Zij proberen hun tienduizenden volgers niet te verleiden om mensen de videobeelden te laten bekijken. Vandaar dat ik vanochtend dit initiatief heb genomen.
Bij het bekijken van de Facebookpagina blijkt dat 38 gebruikers het bericht over dit voorval hebben gedeeld. Tenslotte heb ik op LinkedIn niets kunnen vinden aangezien ik de groepen die ik kan vinden allemaal besloten zijn.
Kikkerlandje en de Engelse taal
Helaas gebeuren er in ons kikkerlandje meerdere voorvallen als die in Den Haag. Ik zou de politie willen adviseren om te beseffen dat het medium internet geschikt is om ook collega’s en Twittergebruikers in het buitenland te betrekken bij opsporing. Want zeg nu zelf: de kans is toch zeer groot dat de daders in het buitenland verblijven. Maak daarom dit soort video’s ook in de Engelse taal of met Engelse ondertiteling en daarnaast met internationale telefoonnummers.
Op persoonlijke titel en oprechte aandacht
Graag wil ik tenslotte de korpsen op het hart te drukken niet te testen met de kanalen maar echt samen te werken en een strategie te bedenken hoe de burger het beste betrokken kan worden bij opsporing. Wees dus betrokken en dank de gebruikers van nieuwe media. Er zitten immers echte mensen achter de knoppen. Recent was ik op bezoek bij korps Zeeland om aan te geven waar ik onmiddellijke verbeterpunten zie. Ik ga ze hier niet behandelen maar één vraag wil ik de politie stellen:
Wanneer medewerkers die betrokken zijn bij voorlichtingswerkzaamheden actief Twitter gebruiken, vindt u dan dat ze in hun biografie kunnen neerzetten: “tweets op persoonlijke titel”?
Dank
Als politiesupporter (nog geen fan van de digitale politie, want ze reageren of complimenteren zelden) wil ik de redactie van Frankwatching bedanken voor het mogelijk maken om mijn gedachten en bevindingen hier te plaatsen. Ook wil ik mijn volgers op Twitter en hun volgers bedanken voor het massaal retweeten. Mede door jullie is in een paar uur het aantal views verdriedubbeld. Wie weet gaat Politie Haaglanden een Engelse versie maken na het lezen van dit artikel, zodat we die vanavond massaal kunnen gaan delen, we wachten af…
Laten we hopen dat er bruikbare tips binnenkomen en dat de gouden tip erbij zit voor Politie Haaglanden! Goed weekend!