Oproep: ga vooral ZELF aan de slag met technologie!
Het verbaast mij nog steeds hoeveel mensen vanuit een communicatierol proberen na te denken over de mogelijkheden van nieuwe technologieën voor een organisatie of merk zonder er zelf actief gebruik van te maken. Vanuit die onwetendheid ontstaan jammer genoeg vaak vooroordelen en mispercepties.
Een goede strategie start vanuit je eigen ervaringen. Dat is de sine qua non. Ga dus vooral zelf zoveel mogelijk aan de slag met alle nieuwe technologieën. Om de dynamiek te leren kennen, de opportuniteiten en de mogelijke valkuilen. Vooral ook omdat de prijs van technologie zo laag geworden is: jezelf inschrijven op sociale netwerken is gratis, mobiele apps kosten hooguit een paar dollar en de nodige hardware is voor iedereen bereikbaar. Laten we daar dus niet flauw over doen.
Bemachtig een plek in de voorhoede
En wacht ook niet tot alles mainstream wordt. Zorg ervoor dat je in de voorhoede zit van de evolutie. Facebook werd opgericht in 2004, Twitter in 2006. Als je als marketeer vandaag nog zelf een account moet starten, dan loop je hopeloos achter de feiten aan. Dat je privé beslist om niet op Twitter, Facebook of welk ander sociaal netwerk dan ook actief te zijn, is een begrijpbare keuze. Maar vanuit je job is het je plicht. Technologie bepaalt immers meer dan ooit de evolutie van communicatie.
Een straffe marketeer heeft al sinds de lancering een account bij Google+, Pinterest, Highlight en alle andere nieuwe netwerken die de kop opsteken. Misschien zal geen van die drie ooit een rol van betekenis spelen, maar ze bepalen de nieuwe dynamiek rond communicatie. En dus ook de toekomst van de relaties met onze doelgroepen.
Sta open voor nieuwe ontwikkelingen
Probeer ook niet steeds naar redenen te zoeken om evoluties af te kraken. Inbrekers zien inderdaad dat we niet thuis zijn als we inchecken via FourSquare. En ze zien ook prima sluipwegen via Google Streetview. Maar voor mij zijn de mogelijke voordelen ervan 100 keer groter dan de mogelijke misbruiken.
Toen de mobiele telefoon aan z’n opmars begon riepen vele mensen: ‘Ik een mobieltje? Steeds bereikbaar zijn en geen privacy meer? Nee, dankje!‘ Wie van hen heeft vandaag geen mobieltje denk je? Vandaag hoor ik maar al te vaak dezelfde reacties over Facebook of Twitter, wat een kortzichtige meningen… Of nog erger: ‘Ik heb daar geen tijd voor.’ Dan kun je er als marketeer maar beter mee ophouden, denk ik dan. De wereld is in volle verandering, daar kan je gewoon niet onderuit. Mijn inspiratiebron @garyvee zei het al eerder: ‘People like to draw lines in the sand.’ We blijven zo graag in onze comfortzone zitten…
Dezelfde sceptische reacties kreeg je ook te horen bij de lancering van de iPad. Toen ik m’n eerste iPad kocht, zeiden velen lacherig: je koopt een grote iPhone waar je zelfs niet kan mee bellen! Maar vandaag wordt steeds duidelijker hoe groot de impact is die tablets hebben op onze maatschappij. Vele marketeers hebben echter nog steeds geen degelijke smartphone, laat staan een tablet.
En het zijn net die devices die de toekomst van communicatie zo sterk beïnvloeden. En vooral hoe onze kinderen zullen omgaan met media in de toekomst:
Ga mee!
Dus daarom mijn oproep. Zorg ervoor dat je mee bent, zorg ervoor dat je zelf een beeld vormt van de mogelijkheden. Blijf niet vast hangen aan Facebook of Twitter, probeer permanent een vinger aan de pols te houden. Zorg ervoor dat jij anderen kan vertellen waar het naar toe gaat. Drie dingen die je meteen kunt doen:
- Zorg ervoor dat je op ieder sociaal netwerk een account hebt om mee te experimenteren. Wacht niet op een kritische massa, zorg ervoor dat je in een vroeg stadium al weet wat de mogelijkheden en de limieten zijn.
- Schrijf je in op de RSS feeds van technologiesites als Techcrunch, GigaOM, Mashable, All things digital, The Next Web en uiteraard ook Frankwatching om continu bij te blijven en in te pikken.
- En als je die nog niet hebt, koop dan zo snel mogelijk een degelijke smartphone & tablet, want we zitten volop in het post-pc tijdperk. Installeer alle apps die je perspectief op communicatie kunnen verbreden. Zelfs Angry Birds.
Just do it! 😉