Welkom in de meta-maatschappij!
Google gaat seo-trefwoorden minder waarde toedichten. Eindelijk, en meteen een sign of the times, want de google-gps leidt je steeds vaker om de tuin. Zoetjesaan verwordt internet, met dank aan o.a. social media, van een ontsluitende informatieverzameling tot een verstopte vergaarbak van verdoken reclame en hoogst individuele meningen die verrassend collectief blijken. Zo soms heb ik de indruk dat maar 10% van de online @liassen broninformatie (nieuwe en betrouwbare inhoud) produceert, terwijl de andere 90% recycleert en becommentarieert. Alsof we in een meta-maatschappij leven.
Zoektocht naar de bron
Een pervers gevolg is dat feitelijke eerstelijnsinformatie – het bronmateriaal waarop zich een hele schimmelcultuur van opinies, afgeleiden en commentaren ontwikkelt – steeds vaker aan het online oog onttrokken wordt. Doe de test: bedenk nu meteen (na het lezen van dit artikel mag ook) een onderwerp waarover je wel eens de harde cijfers en feiten wil kennen. Na 5 zoekopdrachten en een uitje langs 10 websites kom je waarschijnlijk op je bestemming. En dan nog rest de vraag: is deze info wel correct en betrouwbaar? (Misschien ligt hier wel een kans – of plicht – voor de overheid?)
Weg met die sociale wwwegwijzers
De informatie-overload brengt trendwatchers tot een verrassende conclusie: ze dichten social media een steeds belangrijkere rol toe als betrouwbare online gids en informatiefilter. Je volgt die persoon of die media omdat zij de weg kennen in het oerwoud, en omdat ze zo een beetje jouw smaak en voorkeuren delen. We zijn nog maar net verlost van onze religieus en politiek getinte verzuiling, en ziedaar: wij arme stervelingen hebben alweer leidinggevenden nodig om ons het goede pad te wijzen. Nonsens. Want de mens mag dan een sociaal wezen zijn, het besef (en de onvrede) groeit dat al deze online gidsen eigenlijk deel uitmaken van het probleem en het www-oerwoud nog groter en ontoegankelijker maken dan het al is. Er is gewoonweg te veel kaf en te weinig koren.
Dorst naar kurkdroge informatie
Misschien zit ik er helemaal naast, maar ik krijg de indruk dat de internaut anno 2012 zo stilletjes aan zijn buik vol heeft van voorgekauwde meningen, keuzes en moraal. Social media en aanverwanten zijn wel degelijk belangrijk, maar komen niet tegemoet aan de behoefte van een groeiende groep om op basis van objectieve informatie zelf hun mening te vormen. Er is op internet een gigantisch gat in de markt voor feitelijke, betrouwbare en vooral eerstelijns inhoud. Internauten willen zoekmachines en content providers die rechtstreeks leiden naar broninformatie (wetenschappelijke rapporten, creatieve uitingen, onafhankelijke journalistiek enz.) zonder dat ze eerst moeten gaan koekeloeren bij de buurman om te weten wat er te koop is in de wereld. De toekomst is, denk ik, aan vaktechnische on- en offline media en gespecialiseerde zoekmachines die zonder poespas feitelijke cijfers en letters brengen – vrij van opinie en moraal. Wordt kurkdroge informatie het nieuwe sexy?