RadioSlof is Radio Veronica 2.0
In de zomer van 2003 loop ik stage bij Radio 2. Een gelukkig huwelijk wordt het niet. Ik heb duidelijk geen benul van wat er allemaal bij een live-uitzending komt kijken, weet me geen raad met de montageapparatuur en kan niet meekomen op de redactie waar een voortdurende wedstrijd gaande is om wie het meeste van popmuziek weet. “Noem vijf artiesten die omkwamen in een vliegtuigongeluk.” Ontnuchterd duw ik mijn droom de ijskast in. Tot ik in april 2011 een nieuwe vorm van radio ontwikkel: twitterradio op @RadioSlof. Sindsdien ben ik dj, zendercoördinator, omroepbaas, samensteller, redacteur en koffiejuffrouw in één.
Uitzendingen zijn op dinsdagen en donderdagen vanaf 20:30 uur. Dat doe ik niet alleen, maar met een team. Alles gebeurt op vrijwillige basis vanuit een liefde voor ‘social’ en muziek.
Sinds deze winter is RadioSlof ook buiten Twitter te volgen via www.radioslof.nl. De opening werd verzorgd op 27 december 2011 door Jochem Myjer. Op Twitter uiteraard. De site maakt luisteren nog makkelijker. De muziekvideo’s verversen automatisch. Daarnaast vind je er een twitterstream, een tweetbox en een Wall of Fame die de vele verzoekjes toont die we van bekende Nederlanders ontvingen. Rob Kamphues vroeg om ‘Adieu monsieur le professeur’ , Caro Emerald ging voor Erykah Badu met ‘Rimshot’ en Maxime Verhagen wilde graag ‘It’s Only Rock ’n Roll’ van The Rolling Stones horen. Het is het bewijs dat op social media zuilen en rangen niet bestaan.
Radio Veronica 2.0
Maar het kan nog gekker. Op 7 juni 2011 kopt Metro: ‘Twitter-radio met Hans Schiffers’. Diezelfde avond draait mijn ex-stagebegeleider zijn favoriete tracks, niet gehinderd door commerciële belangen waar radiostations met hun dure Ether-frequenties tegenwoordig stijf van staan. Hans draait waar hij zelf zin in heeft, zoals een bloedstollend mooie uitvoering van een mij onbekend lied door een Bulgaars vrouwenkoor in klederdracht. Zuivere piraterij dus. Radio Veronica 2.0.
De reacties tijdens de show zijn overweldigend. En afgelopen donderdag herhaalde zich dat toen Geen Stijl-reporter en Playmate van het jaar 2009 Chantal Hanse inlogte op de @RadioSlof-account. Later op het programma staan Tanja Jess, Sanne Wallis de Vries en Erwin Blom (uitzenddata nog onbekend).
In april bestaat RadioSlof precies een jaar. In mijn beste dromen komen we aan tafel bij De Wereld Draait Door. Naast me zit Alexander Klöpping. Niet dat het nodig is, maar het gaat over ‘iets met computers’, dus hij zit erbij. Na een kort tweegesprek met Matthijs, mag Alexander het uitleggen. “Nou, Matthijs, op Twitter kun je YouTube-linkjes posten. RadioSlof doet niet anders. Luisteraars klikken tegelijk op de linkjes en zo luister je samen naar muziek.” Bedankt, Alexander!
Feest van muziek en interactie
Het belangrijkste is dan nog niet gemeld. Bij RadioSlof komen 2 verbindende krachten samen: muziek en social media. Geen wonder dus dat de shows altijd uitmonden in een feest van muziek en interactie. Het is moeilijk voor te stellen dat zoiets kan zonder het ronkend stemgeluid, maar iedereen die participeert, ervaart hetzelfde. Door de muziek en de gesprekken tussendoor heb je na de afloop het gevoel met vrienden naar een concert geweest te zijn.
Vergroten van de beleving
Op het moment van schrijven heeft @RadioSlof zo’n 200 volgers. Dat is niet veel voor een project dat al een jaar loopt. Reden is waarschijnlijk dat RadioSlof tijdens uitzendingen behoorlijk dominant in je timeline aanwezig is. Daar haken mensen op af. Het was een belangrijke reden om ook via een website uit te zenden. Volgen op Twitter is dan niet meer nodig. De vraag is echter hoe leuk het dan nog is, want de toegevoegde waarde zit hem in het meedoen en participeren. Bovendien kan de site maar een beperkt aantal calls naar de servers van Twitter maken. Daarna ligt de stream eruit.
De roadmap focust daarom niet primair op het vergroten van bereik, maar op het vergroten van beleving via de website. Dat gaat in kleine stapjes waar veel tijd in zit, maar waar je wel energie van krijgt. We werken aan een webshop (er is vraag naar shirts) en zijn inmiddels berucht in Meppel. En ja, De Wereld Draait Door hebben we na deze briljante Rick Roll ook nog niet uit ons hoofd gezet…
Erik Slofstra is zelfstandig specialist online communicatie (SlofstraCommunicatie). Eind maart verschijnt zijn boek ‘Lekker sociaal! – 100 dagen zonder sociale media’ met anekdotes vol verwondering en interviews met onder meer Toon van Driel (FC Knudde) over diens trending hit #nlmv, Talpa’s manager digital media over The Voice of Holland en een reactie van Andries Knevel op de vraag: ‘Wat zou Jezus doen?’