6 tips voor de organisatie van je content marketing
Vorige week schreef ik hier op Frankwatching al een artikel over een pragmatische aanpak voor het implementeren van content marketing. Daarin stond beschreven hoe je in zes stappen kunt starten met content marketing. Misschien dat je uit het artikel de conclusie trekt dat het allemaal heel gemakkelijk uitvoerbaar is. De aanpak klinkt logisch, dus waarom zou je als bedrijf die visie niet meteen uitvoeren? De realiteit is, dat de implementatie van die zes stappen best wel een stevige impact heeft op de werking en organisatie van een bedrijf.
Impact van content marketing op de organisatie
Content management is een arbeidsintensieve en dus dure activiteit. Bereid je organisatie daarom goed voor op content management om het proces efficiënt en impactvol te laten verlopen. Daarbij kunnen de volgende tips helpen.
1. Wijs een hoofdredacteur aan
Wie is de hoofdredacteur? Deze persoon is verantwoordelijk voor het opstellen van de contentplanning. Hij of zij faciliteert de creatie van content en zorgt dat de planning wordt gerespecteerd en uitgevoerd. Deze rol kan deel uitmaken van het takenpakket van de Conversation Manager. Content is immers een proactieve manier om de conversatie over een merk te starten.
2. Leg vast wie de content creëert
De hoofdredacteur kan niet in zijn eentje alle content maken. Het is daarom aan te raden een beroep te doen op enkele medewerkers, die een deel van de creatie op zich nemen. Campagnes worden meestal uitbesteed aan het reclamebureau, evenals bepaalde onderdelen van projecten. Een groot deel van de contentcreatie voor projecten kan ook binnen het bedrijf gemaakt worden. Maak per project duidelijk wie de leiding neemt. Contentupdates doe je het best volledig zelf, omdat dit goedkoper en flexibeler is.
3. Maak een contentplanning!
Hoe ziet de planning eruit? Maak een pragmatische planning waarin updates, projecten en campagnes worden opgenomen. Bekijk wie verantwoordelijk is voor de creatie en voor de verspreiding van de content. Een kwartaalplanning is het meest relevant. Een jaarplanning is niet voldoende flexibel en maakt je bedrijf log. Succesvolle content speelt in op de actualiteit.
4. Houd rekening met de context
De sfeer en context waarin je naar een film kijkt, bepaalt voor de helft je waardering voor deze film. Het lekkerste eten smaakt minder goed in onaangenaam gezelschap. Hetzelfde geldt voor content. Probeer je verhaal zo goed mogelijk aan te passen aan de context van de doelgroep. Bekijken ze de verhalen van je bedrijf via mobiel? Houd daar dan rekening mee. Hoe beter je de context managet, hoe groter de impact ervan.
5. Ga op zoek naar schrijf- en videotalent!
Heb je schrijf- en videotalent in huis? Content scoort goed als het vlot geschreven of gesproken is. Zijn er binnen je bedrijf mensen die daar talent voor hebben? Zij zijn handige partners in het maken van content. Als je dit talent niet in huis hebt, doe er dan alles aan om je team hierin bij te (laten) schaven.
6. Vergeet ‘content’curatie niet
Het is niet nodig om alle content zelf te produceren. Er bestaan al tal van interessante artikelen, rapporten en video’s die passen in je visie en je verhaal. Het zou zelfs arrogant zijn om te denken dat je de enige bent met expertise in een bepaald vakgebied. Als deze informatie gevonden wordt en je het deelt met je doelgroep, zien zij jouw bedrijf eveneens als een expert. Installeer enkele praktische (gratig) tools zoals Google Reader om je te begeleiden met deze contentcuratie. Ook het abonneren op een groot aantal newsletters gaat je enorm helpen.
Hierboven het volledige rapport van het onderzoek dat we gedaan hebben. Wat denken jullie van deze tips? Zijn er zaken die we over het hoofd zien? Ken je bedrijven die dit uitstekend doen en goede ervaringen hebben met de implementatie van content marketing? Ik ben nu al benieuwd naar jullie reacties!