Grazia’s social media strategie: veel interactie en altijd online
Grazia is eind 2011 verkozen tot Tijdschrift van het Jaar, een prachtige bekroning voor de succesvolle fashionglossy. Ook op social media is de glossy populair: op Twitter heeft Grazia ruim 12.000 volgers en de Facebookpagina telt meer dan 17.000 likes. Indrukwekkende cijfers, zelfs internationale collega’s zien Grazia Nederland als een voorbeeld. Via Sanoma Media ben ik in contact gekomen met Hilmar Mulder (hoofdredacteur van Grazia Nederland) en kreeg ik de mogelijkheid om haar te interviewen over Grazia’s social media strategie.
Een succesvolle strategie
Grazia probeert op zoveel mogelijk sociale netwerken aanwezig te zijn. Naast Facebook, Twitter en YouTube zijn zij daarom ook aanwezig op Hyves, Spotify, Vimeo, Fashiolista, Instagram, Moby, en Bloglovin’. Via de laatst genoemde kanalen wordt niet actief genetwerkt, zoals op Twitter en Facebook wel wordt gedaan. Toch vindt Grazia het belangrijk om op al deze netwerken aanwezig te zijn. Grazia wil namelijk graag “het meest multimediale & innovatieve jonge vrouwenmerk” zijn. Als sleutel van het social media succes wordt het continu bouwen aan de netwerken, in combinatie met altijd reageren op vragen en berichten van bezoekers, vrienden en followers genoemd.
Facebook: creëren van een ‘playground’
Grazia zet Facebook voornamelijk in voor dagelijkse nieuwtjes. Ze plaatsen zo’n 3 keer per dag een bericht op Facebook en creëren hiermee zoveel mogelijk interactie met de lezeressen. Naast nieuwtjes, polls, stellingen en modejury’s wordt er veel geëxperimenteerd met Facebook apps. Hiermee wordt geprobeerd de Facebookpagina tot een playground te maken. Volgens de redactie van Grazia is Facebook “wat statischer en minder vluchtig” dan Twitter, hiermee houden zij rekening bij het plaatsen van berichten. Via Facebook worden acties gevoerd, waarmee wordt geprobeerd in te haken op de actualiteit en wordt er – zoals in de hele social media strategie – gericht op interactie. Een voorbeeld van een Facebookactie is de Grazia Fashion Train, waarbij gebruikers door middel van een quiz een plaats konden bemachtigen in de HiSpeed Fashion Train naar Parijs. Dergelijke acties hebben voor veel likes en publiciteit gezorgd.
Twitter: succesvolle winacties herhalen
Grazia heeft meerdere Twitteraccounts, zowel van de glossy zelf als van de hoofdredactie. Hiermee promoten zij elkaar over en weer, wat beide accounts veel volgers heeft opgeleverd. De inhoud van de tweets wordt zoveel mogelijk afgestemd op de interesses van de volgers en op mentions wordt (bijna) altijd gereageerd. Qua acties wordt veel geprobeerd. Als iets goed respondeert, wordt het herhaald. Zo worden er regelmatig retweet- en winacties gehouden, die het altijd goed doen bij Twitteraars. “De #GraziaGoodieBag is tegenwoordig een bekend fenomeen op Twitter”, aldus Hilmar Mulder.
Conclusie
Naar mijn mening is deze social media strategie prima in orde. Zien jullie nog verbeterpunten?