How to

Autocomplete voor gratis gebruikersonderzoek

0

Snel en kosteloos toegang tot de meest populaire en actuele zoekvragen van je huidige en potentiële nieuwe klanten? De autocomplete-suggesties van Google, Bing, Yahoo en YouTube kunnen grappig of zelfs schadelijk zijn, maar ze kunnen óók waardevolle inzichten opleveren. Je hebt voor je onderzoek niet meer dan wat tijd en een browser nodig.

Autocomplete?

De term ‘autocomplete’ staat voor de poging van de zoekmachine om je te helpen door je zoekopdracht automatisch af te maken. De suggesties voor zoektermen die daarbij getoond worden, zijn grotendeels gebaseerd op het zoekgedrag van andere gebruikers.

Autocomplete is een onderdeel van de zoekervaring die door Google geïntroduceerd werd in 2008. Doordat de suggesties nu ook op Android telefoons, in de toolbar van browsers en andere web-apps verschijnen, krijgen ze steeds meer aandacht van gebruikers.

Zoek suggesties op een Android telefoon

Suggesties worden gedaan op basis van een geheim algoritme dat gebruik maakt van:

  • Populariteit van (de combinatie van) zoektermen van andere gebruikers. Daarnaast worden zoektermen die kort in de belangstelling staan, zoals nieuwsfeiten, tijdelijk omhoog geduwd in de suggesties.
  • Verbetering op de spelling.
  • Locatie van de gebruiker.
  • Persoonlijke zoekgeschiedenis, wanneer de gebruiker is aangemeld bij Google en deze functie niet heeft uitgeschakeld.
  • Een aantal ingebouwde beperkingen voor gevoelige content: Termen die gebruikt worden in de seksindustrie , illegale downloads, haat suggesties die gericht zijn op een specifieke groep, suggesties die van rechtsweze zijn verwijderd, en persoonlijke informatie zoals telefoonnummers.

Het is niet mogelijk suggesties te ‘kopen’, hoewel dit al wel is geprobeerd. Het genereren van genoeg namaak-zoekopdrachten om bepaalde suggesties kunstmatig omhoog te duwen is moeilijk, dan wel onmogelijk.

Autocomplete suggesties als onderzoeksmethode

Content schrijvers, marketeers en SEO-specialisten beginnen Google suggesties te ontdekken als een onderzoeksmethode. Ze beseffen dat de suggesties inzicht geven in het zoekgedrag van mensen in relatie tot specifieke onderwerpen en merken. Het maakt het daarmee mogelijk om voor lage kosten onderzoek te doen. Dit is voornamelijk interessant bij:

  • Het schrijven van content rond een specifiek onderwerp, product of merk.
  • Het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten rond specifieke behoeften.
  • Het optimaliseren van organisch verkeer dat via zoekmachines binnenkomt voor bestaande producten en diensten (SEO).

Maar, hoe werkt dat dan? Laten we eens kijken naar een voorbeeld…

Voorbeeld: online boeken verkopen

Je hebt een online boekwinkel en wilt content, producten of diensten toevoegen die goed aansluiten bij je (potentiële) klanten. Je uiteindelijke doel is het verhogen van het aantal bezoekers en verkochte producten. Je kunt natuurlijk klanten interviewen om zo hun wensen en behoeften in kaart te brengen. Maar stel dat je eerst begint de suggesties van Google te onderzoeken:

Eerste zoekterm: Boeken (gevolgd door een spatie) geven de volgende suggesties:

  • Top tien, kaften, downloaden, bestellen

Het toevoegen van een spatie gevolgd door een ‘a’ als zoekterm geeft je de suggesties:

  • Amsterdam, aanraders, aan de amstel, annie m.g. schmidt
    (noot: Locatie waar deze zoekopdacht is uitgevoerd, was Amsterdam)

de letter ‘a’ vervangen door de letter ‘b’ geeft:

  • Bestellen, bakkers, bestellen van dijk, bakkers.nl
    (Noot: Boekenbakkers.nl was een schrijfwedstrijd die tijdens deze oefening liep)

Fragment van het zoekvoorbeeld naar boeken

Ga het hele alfabet af en je verzamelt snel een lijst populaire zoektermen en zinnen waar gebruikers veel op zoeken.

Een half uur later…

De hele oefening duurt een half uur. Het resultaat is de volgende lijst, die gebruikt kan worden voor content productie, dienstverlening en controle van het productportfolio.

Service behoefte

Kaften, plastificeren, downloaden, ePub, PDF, lezen op iPad, op iPad2, op iPad zetten, voor iPad, iPad gratis, gratis downloaden, online lezen, quotes, inkoop, ruilen, verkopen, winkels.

Informatie/Orientatie

Top, top 10, top 100, top 60, forum, genres, waargebeurde verhalen, non fictie, recensies, VPRO, met Wim Brands, Uitzending Gemist (tv programma), NRC (boeken bijlage), boekmeter (site), Xbox world (site).

Populaire auteurs & onderwerpen

Annie M.G. Schmidt, Carry Slee, Caja Cazemier, Dan Brown, Esther Verhoef, Francine Oomen, Harry Mulisch, Jill Mansell, Jackeline Vriens, John Grisham, Jan Terlouw, Karin Slaughter, Q-serie, Roald Dahl, Simone van der Vlugt, Xenia Kasper, Yvonne Keuls, Youp van ’t Hek.

Eerste Wereldoorlog, fournituren, fysiotherapie, Harry Potter, helden,  psychologie, psychobiologie, quilten, schrijven, yoga, zwangerschap.

Kopen

Bestellen, markt, winnen.

Lokaal/tijdelijk

Specifiek voor studenten in Amsterdam: HvA, Communicatiewetenschap UvA, Rechtsgeleerdheid UvA.

Meer de diepte in: Verbreden en variëren

Deze korte oefening toont het topje van de ijsberg van suggesties. Als je meer zoektermen boven water wilt krijgen, kun je:

  • Je zoekwoorden uitbreiden met synonymen; literatuur, lectuur, roman, bundel, leesvoer of werkwoordsvormen (lees, lezen).
  • Combinaties van vragende voornaamwoorden of bijwoorden voor of na de gewenste term te zetten, zodat deze in een vragende vorm komt te staan. Bijv:  ‘hoe’, ‘wanneer’, ‘hoeveel’, ‘wat voor een’, ‘waarom’,  ‘welke’, etc.
  • Recursief letters toevoegen aan de zoekopdracht (a, aa, ab, ac, ad – az, b ba, bb, bc,bd – bz, en zo voort).
  • De oefening uitvoeren bij verschillende zoekmachines die autocomplete suggesties aanbieden (Google, Bing, Yahoo, YouTube).
Screenshot van SuperSuggester

Screenshot van SuperSuggester

Tip: automatiseer het werk

Al met al resulteert een volledige search wel in een heleboel (typ)werk. Zou het niet fijn zijn dit alles te kunnen automatiseren? Er bestaan programma’s die het genereren van trefwoorden automatiseren, zoals Traffic Travis (gratis) en Wordtracker. Deze SEO-software baseert zich meestal op Google’s AdWords-tool. Er is ook Supersuggester, dat het slaapverwekkende werk op zich neemt van het recursief oogsten van de autocomplete suggesties.

Je klant praat tegen je!

Autocomplete suggesties bieden je dus informatie over de behoeften en interesses van je klanten. Maar er zijn meer manieren om dit op een snelle en goedkope manier te onderzoeken: je kunt bijvoorbeeld het archief van zoekopdrachten op je eigen site doorpluizen. Vragen zijn echt veel interessanter dan antwoorden! Je kunt social media-onderzoek doen: zoek op Twitter naar je steekwoorden of merknaam om te zien wat mensen over je merk of product zeggen. Het kan een kanaal zijn om  op een simpele manier direct met klanten in contact te komen. Of kijk met behulp van web analytics software naar wat bezoekers doen op je site. Langs welke wegen en zoekwoorden komen ze bijvoorbeeld binnen? Wat is de meest populaire content?

Het is zaak om te luisteren naar je klanten en je producten en diensten te verbeteren op basis van deze informatie. Bovenstaande technieken zijn een goede start, maar vergeet niet de ‘klassieke’ methoden van gebruikersonderzoek: Interviews en observatie. Elke methode heeft zijn eigen ‘afwijking’: het ziet er naar uit dat de combinatie van verschillende methoden de beste aanpak is.