Connected Home: digitale video & home management services
Het is druk in de ‘connected home’ branche. Steeds meer bedrijven strijden om de gunst van de klant, niet alleen met internet en (digitale) TV, maar ook met nieuwe clouddiensten, nieuwe devices en nieuwe strategieën. Het Connections Europe congres in Amsterdam ging het twee dagen lang over vragen als: wat wil de consument op het gebied van digitale internetTV en wil hij daarvoor betalen? In dit tweede artikel komen o.a digitale video, OTT-trends, nieuwe content en home management services aan bod.
Digitale video en OTT-trends
Het aantal spelers dat zich op de een of andere manier aan het bezighouden is met digitale video is groot. Netflix, Walmart Voodoo, Sony en Apple, allemaal zijn ze op zoek naar de digitale consument thuis. Alle spelers willen de videocontent zelf branden. Als Coca Cola een actie heeft met een actiecode onder de dop voor een gratis film, dan bekijk je natuurlijk de film op de Coca Cola-website. Amazon ontwikkelt met de Kindle Fire een device waarmee je de bij Amazon aangeschafte films makkelijk kunt bekijken, Amazon slaat ze wel voor je op.
Daarnaast zullen grote spelers als Facebook zich mogelijk ook op deze markt gaan begeven. Als mensen toch al veel op Facebook of andere sociale media te vinden zijn, waarom kijk je daar dan ook niet naar een video? De vraag is wel hoe lang dit is vol te houden met zoveel spelers. Broadcast en betaalTV zijn vaak winstgevend, de andere initiatieven niet. Hoe lang spelers het kunnen volhouden, hangt van de ‘deep pockets ’af van de leveranciers.
Hollywood (de filmstudio’s) is trouwens gebaat bij al deze ontwikkelingen, ze willen niet dat er een dominante partij komt in het landschap. De doelstelling is zoveel mogelijk geld verdienen met alle afzet en distributiemogelijkheden die er zijn zoals Bioscoop, Pay TV, DVD / Blueray verkoop, OTT en reguliere uitzending (broadcast). Volgens de sprekers is er niet echt sprake van een plan in Hollywood hoe deze transisitie zou moeten verlopen.
De ontwikkelingen van de digitale diensten zullen trouwens de DVD sneller laten verdwijnen. Het verkopen van een digitale film is veel interessanter dan het huren voor een periode van 48 uur (eenvoudig omdat er meer geld verdiend wordt, zeker als de film maar een of twee keer bekeken wordt). Ook digitaal kun je premium content verkopen, bijvoorbeeld door de film aan te bieden tegelijk met de bioscooprelease tegen een premiumprijs.
Connected CE: nieuwe content & businessmodellen
Het aan elkaar koppelen van consumentenelektronica is nog steeds een uitdaging die niet voor iedereen even makkelijk op te lossen is. Eerder zagen we al dat met name Orange in Frankrijk in staat is om daar een goed boterham aan te verdienen. Aan de andere kant wordt het door de ontwikkeling van standaarden als DLNA makkelijker gemaakt om content te delen met andere apparaten. Onderstaande video maakt duidelijk wat dit soort standaarden gergemakkelijken. De consument is hier echter helemaal niet in geïnteresseerd. Een ander probleem is dat andere bedrijven (bijvoorbeeld Samsung) ook DLNA gebruiken, maar heeft daar een eigen naam voor voeren, in het geval van Samsung: Allshare.
Tijdens de komende CES in Las Vegas (januari 2012) worden natuurlijk weer nog mooiere en betere TV’s aangekondigd, waarbij waarschijnlijk ook multiscreenstreaming tussen de TV en tablet mogelijk wordt (Samsung) en allerlei nieuwe apps en games worden geïntroduceerd. De ontwikkelingen van de leveranciers zijn niet meer bij te houden, tenzij je ieder jaar een nieuwe TV zou kopen, natuurlijk.
Mythes, waarheden en wat wil de consument nu eigenlijk?
Onder de prikkelende titel “Myths, Truths and What Consumers Really Desire” worden 5 mythes onder de loep genomen. De 5 mythes zijn:
- Myth 1 : Connected CE cause Pay TV churn. Het antwoord op deze stelling is nee, de slides laten weinig verschil zien
- Myth 2: Is er een killer app for next gen television? Het antwoord is nee, er zijn heel veel apps, het is erg gefragmenteerd
- Myth 3: Cloud is te complex voor de consument
- Myth 4: Search cannot be improved? Het grootste gedeelte van de consumenten vindt het zoeken naar content nog steeds te verwarrend
- Myth 5: Home control en support won’t sell. Op basis van onderzoek door Parks Associates blijkt dat de interesse tussen de 20 en 5 procent van gebruikers ligt.
IP Value added services en the fifth play
De presentatie over 5th play was een panel discussie. Een van de sprekers was Pilgrim Baert van Alertme. De kosten en het gebruik van energie stijgen steeds meer, omdat we steeds meer apparaten krijgen. Het monitoren van energieverbruik is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee. De energiekosten van deze energieslurpende devices kunnen heel goed hoger liggen dan de aanschafprijs. Daarnaast is de capaciteit van energiecentrales ook niet onbeperkt.
Consumenten zijn minder geneigd om voor het monitoren van energie te betalen. Wat wel zou kunnen werken is het model van Ziggo, waarbij diensten in een abonnement worden gebundeld. Door al deze diensten bestaat het risico dat het een enorme druk op het call center van de ISP gaat leggen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat de ISP verder kijkt dan ‘de voordeur’, in dit geval de router. Als de ISP in staat in om ‘in huis’ te kijken, kunnen storingen makkelijker worden opgelost. Daarnaast moet het simpeler worden gemaakt en zouden we idealiter ook moeten nadenken over zelf herstellende apparaten en diensten (self healing).
Consumenten kopen trouwens geen platformen, maar apparaten en diensten die ze aantrekkelijk vinden. Door deze apparaten (waar mogelijk) te gebruiken voor diensten, kunnen operators hun investering verlagen.
Home management Services
Maar liefst een op de vijf consumenten in Europa wil weten hoeveel zijn of haar gezin aan energie verbruikt. De helft wil daarbij het gebruik monitoren en een kwart wil weten wat het dan gaat kosten. Telefonica, de Spaanse operator, zet groot in op digitaal met het opzetten van een afdeling speciaal voor deze diensteverlening. Ze willen van een ‘toegangs’ bedrijf over gaan naar een dienstenbedrijf.
Dat is echter allemaal niet zo eenvoudig. Home control en monitoring is al een aantal jaren mogelijk, echter is het tot nu toe niet aangeslagen. Daarnaast willen consumenten niet al te veel doen in hun bestaande huis om het mogelijk te maken. Daarbij spelen standaarden zoals Zigbee (laag energie verbruik) en Z-wave voor draadloze communicatie een belangrijke rol. Voor de consument is een standaard natuurlijk niet relevant is: het gaat om de dienst, het product en het gemak.
Connected homes hebben volgens Telefonica een lagere ‘churn’ (het overstappen naar andere aanbieders). Echter blijft de vraag of home control meer voor retentie (behoud van klanten) of voor meer omzet wordt gebruikt. Door de huidige spelers op met name de Amerikaanse markt wordt nu als richtprijs voor dit soort diensten gerekend met een prijs van rond de $ 10,-.
Multi screen TV: the analyst perspective
Op dit moment is het aandeel van OTT-diensten qua omzet peanuts vergeleken met betaaltelevisie. Voor veel operators of ISP’s is het aanbieden van multiscreenservices (zowel capex als opex) geen haalbare kaart. Het concept, streamen naar devices, is simpel, maar als het eenmaal is aangeboden is het moeilijk weer terug te draaien. In Zuid Korea heeft een operator in eerste instantie multiscreendiensten aangeboden, maar is daar toch later op terug gekomen, de kosten waren te hoog.
De timing is ook kritiek. Swisscom introduceerde het in 2006, maar het was geen succes. In 2010 is het opnieuw geïntroduceerd en nu is het wel een succes. Daar kan je wel iets bij voorstellen, de grote groei van tablets is duidelijk van na 2006. Daarnaast zijn er andere uitdagingen, zoals de vraag of je alle devices moet ondersteunen. Het aanbieden van multiscreencontent is vaak ook niet toegestaan zonder opnieuw met de studio’s/Hollywood te onderhandelen.
Hebben we voldoende capaciteit?
Een van de meest opvallende discussies was de discussie of we voldoende capaciteit hebben om al deze nieuwe devices van capaciteit te voorzien. Analoog aan de mobiele wereld, doemt een scenario op waarin de vraag groter wordt dan de capaciteit en waarin er een maximum komt aan de hoeveelheid internetverkeer die als klant kunt genereren. Uiteindelijk moet dat toch ook betaald worden (dan wel nieuwe glasvezel kabels worden gelegd). Weer een reden voor ISP’s om voor multiscreen access geld te vragen en mogelijk zelfs abonnementen te creëren in de toekomst op basis van het internetverkeer dat je genereert.
Wat is de toekomst?
De Connected Home conferentie gaf een mooi inzicht in de wereld van ISPs, nieuwe content en diensten die nu worden ontwikkeld door allerlei soorten aanbieders. Vrijwel alle partijen willen de eigenaar zijn van de klant en de primaire relatie beheren. Daardoor ontstaan er diverse initiatieven zoals digitale TV, Over The Top streaming, connected devices als Sony’s Playstation, met naast gamecapaciteit ook muziek en video on demand services.
Volgens de sprekers zal het nog wel even drukker en complexer worden, voordat de onvermijdelijke shakeout zal volgen. Wie er gaat winnen? Het is nog onbeslist. De ISP’s hebben een duidelijke voorsprong, omdat ze de relatie hebben met de klant. Maar aan de andere kant wordt door OTT, net als in de mobiele telefonie, de ISP slechts een bitpijp die data doorgeeft. De makers van consumentenelektronica zoals LG, Sony, Microsoft en Apple hebben met hun apparaten toegang tot de huiskamer van de consument en lijken hierdoor ook een sterke positie te hebben.
De komende jaren zal deze markt nog in beweging blijven. Zo heeft KPN heeft haar aandeel in glasvezelbedrijf Reggefiber vergroot en zal het bedrijf de komende jaren glasvezel gaan aanleggen, wat de beschikbare bandbreedte zal vergroten en mogelijk nieuwe diensten mogelijk zal maken. UPC komt met multiscreen services via de nieuwe Horizon box, wat natuurlijk een reactie gaat geven van de andere ISP’s. Wie gaat winnen? We zullen het zien!