Connected devices in huis: is de toekomst Over The Top?
Begin November werd het Connections Europe congres gehouden in Amsterdam. Een intrigerende combinatie van cloud services, consumentenelektronica en service provider strategie. Maar wat hebben deze drie onderwerpen in vredesnaam met elkaar te maken? Het antwoord is dat ze allemaal gaan over de stroom van connected devices in onze woonkamer.
TV’s met internettoegang, settopboxen, tablets, spelconsoles en computers, allemaal zijn of kunnen ze verbonden worden met het internet en in toenemende mate willen we ze ook allemaal gebruiken om content te bekijken of beluisteren. In twee artikelen geef ik de belangrijkste conclusies en uitspraken.
Keynote
Het event werd georganiseerd door Parks Associates, een research firma die zich onder andere richt op de connected home markt. Belangrijk onderdeel van de keynote is de impact die de economie heeft op de industrie. Wat opvalt volgens keynote spreker Stuart Sikes is het feit dat er, ondanks de recessie , minder op digitale communicatie (betaalTV, breedband en mobiel) wordt bespaard dan op bijvoorbeeld vakantiereizen en zo voort. Blijkbaar is ons digitale leven erg belangrijk.
Maar dat houdt niet in dat de recessie geen impact heeft. De helft van de mensen geeft aan dat ze dit jaar minder aan consumentenelektronica uitgeven, tegen over 15% die meer uitgeeft en ongeveer 50% die het zelfde bedrag besteedt. Dit zijn de gemiddelden, in figuur 1 zie je per land (Nederland wordt helaas niet gevolgd) de exacte percentages. Daarbij moet worden gezegd dat hardware een commodity is, het gaat om de diensten eromheen.
Wat zijn de grootste uitdagingen bij de Connected Home?
Wat zijn de 10 grootste uitdagingen om tot zo’n Connected Home te komen? De drie sprekers hebben ieder hun eigen 10 issues die grotendeels overeenkomen. Wat opvalt is dat ze alledrie de technische ondersteuning, die gebruikers nodig hebben bij het aan de praat krijgen en in de lucht houden van alle verbonden devices, noemen. Van alle telefoontjes naar het call center gaat 25% van alle calls gaat over breedband en wifi home networking en het is na ‘geen internet’ de 2e reden voor mensen om te bellen met hun ISP- of technologieprovider. Iedereen die wel eens heeft geprobeerd om apparaten op elkaar aan te sluiten, kan zich daar wel iets bij voorstellen.
Door deze enorme stroom van vragen onstaat een grote verhoging van de operationele kosten van de providers en er wordt dan ook naarstig gezocht naar mogelijkheden om, met behoud van de customer experience, door middel van self serviceoplossingen en self healing (zelf herstellende apparaten/verbinding) het volume te verlagen. De meeste telefoontjes worden trouwens gepleegd in de eerste 60 dagen na de aanschaf.
Een goede opmerking komt van de spreker van Cable Europe Thomas Nogues. Het waterleiding bedrijf levert het water tot aan de voordeur, als je daarna problemen hebt, moet je een loodgieter bellen. Waarom is dit niet zo voor Connected Homes. Kabelaars willen wegblijven van deze support. Er wordt een markt voorzien voor specifieke support service providers die, analoog aan de loodgieter of electricien, diensten verlenen op dit vlak.
Nieuwe revenuemodellen, uitdagingen en oplossing
De ontwikkeling van ICT en het internet maken nieuwe businessmodellen mogelijk. Een mooi voorbeeld is Video On Demand, waarbij we door de techniek en internetsnelheid nu video kunnen kijken wanneer we willen. Welke business modellen onstaan er in het Connected Home environment?
Volgens Bram Tijdhof van Ziggo willen klanten overal en altijd de beschikking tot services hebben. Ziggo is dan ook bezig om de op zich staande silos (uit het verleden) om te vormen tot een horizontale laag. De verandering wordt gestuurd door tablets en mobiele telefoons en Ziggo wil en moet hierin mee. Ziggo zal in de toekomst ook meer inzetten op mobiel, mogelijk gemaakt door het mobiele spectrum dat Ziggo heeft gekocht. Een opvallende opmerking van Tijdhof is dat het verdienmodel van abonnementen (ten opzichte van losse services) eigenlijk het beste werkt.
Tim Hadley van Omniphone vertelt over de whitelabel muziekservice die zij aanbieden in meer dan 23 landen en met een bibliotheek van meer dan 12 miljoen songs. Sony is onder andere klant en bij aankoop van sommige nieuwe connected devices krijg je 6 maanden gratis muziek (het zogenaamde on-ramp model). Sony deelt trouwens in de omzet. Het grootste gedeelte van de inkomsten van Omnifone gaat naar de muziekindustrie, dan naar de maker van de devices en daarna naar Omniphone zelf.
Er is wel een verschil in het gebruik van muziekdiensten. In Zweden is er bijvoorbeeld veel streaming en weinig verkoop, in de VS precies andersom. Muziek met advertenties blijkt niet aan te slaan, het model van Spotify met een on-ramp (beperkte gratis functionaliteit) is wel succesvol.
Cloud services in de connected home
In de middag gaat het eerste stuk over Cloud Services. In dit geval wordt met cloud online bedoeld. Ik leer een hoop nieuwe acroniemen, het bekende Video on Demand (VOD) maar ook het minder bekende OTT (Over The Top) waarmee het kijken naar bijvoorbeeld Netflix of andere contentaanbieders wordt bedoeld. De internet service provider (ISP) heeft daarbij geen controle over de content en stuurt eigenlijk alleen het IP verkeer door.
Multiscreen Over The Top (OTT)
Volgens Siemens is de settopbox niet populair bij gebruikers. Ook ISP’s zijn er niet blij mee, omdat het toch een grote investering is voor hen. Bovendien is, zoals al eerder genoemd, het installeren en laten werken niet altijd even eenvoudig. Omdat steeds meer TV’s rechtstreeks aan het internet kunnen worden gekoppeld, is het volgens Siemens de oplossing om de functionaliteit van de settopbox in een app te plaatsen en op die manier de hele settopbox over te slaan (en alle benodigde investeringen).
De demo die Semens geeft is indrukwekkend en laat niet alleen OTT-functionaliteit zien maar ook Multi screen (het kijken van TV over meerdere (verbonden en gesyncroniseerde) devices. De tablet biedt informatie zoals een Electronische Programma Gids (EPG) maar ook de mogelijkheid om content op de tablet te bekijken of in een keer naar de tv te sturen met een ‘swipe’ beweging waardoor opeens de film of serie op een groot scherm kan worden bekeken. Siemens gaat dit concept in India met ZEE Tv uitrollen waar heel veel devices (smart)phones zullen zijn op een 2.5G netwerk. Ondanks deze suboptimale technische omstandigheden zegt Siemens dat ze dit kunnen en gaan realiseren.
Cloudsuppliers
Maar hoe kun je nou die ene film of serie vinden die je leuk vindt, of die je vrienden of sociale netwerk leuk vindt? Er wordt veel gepraat over de manier waarop content wordt gevonden. De groei van het aanbod van TV-kanalen en Over The Top-streaming maakt dit veel moeilijker. De televisiegids is in veel gevallen al vervangen door de Electronische Programma Gids (EPG). De tablet lijkt in dit geval een belangrijke rol te gaan spelen omdat de afstandsbedieningte moeilijk is, of niet in staat is de nieuwe experience te leveren.
In deze sessie is er veel discussie over wie de eigenaar van de klant is. De ISP heeft de relatie met de klant in de vorm van een maandelijkse rekening, maar alle spelers willen ‘de eigenaar zijn’ van de relatie. De vraag wie eigenaar is van de klant, is wat mij betreft iets uit het verleden en enigszins hautain. De vraag zou moeten zijn; wie biedt de dienst waar de klant op zit te wachten en waar hij voor wil betalen.
We tellen door, triple-, quad en nu ook fifth play
Ik begrijp nu ook wat ze bedoelen met 5th play, namelijk IP diensten aanbieden zoals:
- Premium technical support (een zeer winstgedevende business voor Orange in Frankrijk),
- Entertainment (gaming, muziek en video)
- Home Security en Smart Home (energieverbruik) services
- Zorgdiensten (bijvoorbeeld voor ouderen en (chronische) zieken)
- Convergence zoals multiscreen, EPG op tablets en zo voort
Het verdienen aan deze diensten is erg moeilijk volgens de sprekers. Mogelijk dat een basisversie gratis zal worden aangeboden, maar alle sprekers waren het er wel over eens dat er door de consument voor betaald zal moeten worden. Als onderdeel van een bundel, zoals Ziggo dit voor ogen heeft, of als op zich zelf staande dienst. Het zijn trouwens services die tegen een relatief laag bedrag per maand zullen worden aangeboden. In het geval van bijvoorbeeld home security wordt veelvuldig Verizon’s $10 per maand genoemd voor home monitoring. Dit is een groot verschil met de prijzen voor dit soort diensten door bijvoorbeeld ADP.
De focus van Orange
De presentatie van Orange geeft een heel mooi inzicht in wat Orange in Frankrijk van plan is. Er zijn 8 revenue streams onderkend op basis van de sterktes die Orange als merk heeft. Orange doet dat trouwens niet alleen, zij sluiten partnership met bedrijven die complementaire competenties hebben. Een van de meest opvallende zaken is het leveren van ‘Digital Home Coaching’, technische support voor de gebruikers thuis,waarvan een eerdere spreker dit de ISP deze dienst met klem afraadde. Het is voor Orange echter een zeer winstgevende activiteit.