Twitter upgrade: wat mis jij nog?
Elk social medium heeft z’n eigen kenmerken en z’n eigen kracht. Twitter is populair omdat het zo simpel is. 140 tekens, een hashtag en een link naar een artikel, foto of video. That’s it. Toch zijn er een aantal dingen die ik dagelijks mis. Zaken als de mogelijkheid om oude tweets makkelijk terug te vinden, een interactieve background (zodat je bijvoorbeeld klikbare links kunt toevoegen), real-time statistieken, een relevanter profiel, een personaliseerbaar dashboard en een uitgebreidere ‘thumbs up’ functionaliteit.
Statistieken
Het eerste punt op mijn wensenlijst is gelukkig in ontwikkeling: statistieken. Twitter kondigde enkele weken geleden officiële Twitter analytics aan. En daar snakken we met z’n allen al tijden naar. Vooral real-time statistieken van het aantal retweets (en wie die retweets precies gedaan hebben) en meer informatie over de tweets met een link naar je website zijn erg wenselijk. Natuurlijk kun je die data wel verkrijgen door middel van Twitter Search en software zoals Crowdbooster, maar een pagina met absolute, kloppende, real-time statistieken van Twitter zelf is eigenlijk onmisbaar. Het is hopen dat we deze, en andere broodnodige statistieken straks kunnen opvragen via de analytics pagina.
Relevanter profiel & personaliseerbaar dashboard
Mijn tweede wens is een uitgebreider Twitterprofiel. Natuurlijk schuilt in de huidige eenvoud van Twitter de kracht. Toch denk ik dat het profiel nog veel meer waarde zou kunnen krijgen door de toevoeging van relevante zaken als ‘meest populaire tweets’ (op basis van retweets, replies en favorites). Als je wil bekijken of je iemand wil volgen, dan zijn de 10 laatste tweets niet altijd een even goede indicatie. Een lijst van de meest populaire tweets en de topics waar deze persoon over Twittert, zouden wat mij betreft echt meerwaarde hebben. Je zou daarnaast zelfs kunnen denken aan bijvoorbeeld een eigen Twitter influence score, vergelijkbaar met Klout, die aantoont wat voor invloed iemand heeft op Twitter. Ook het dashboard zelf (je ‘home’) kan wat dat betreft een stuk relevanter. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om een aantal favoriete twittercontacten te selecteren, zodat je door op hun avatar te klikken makkelijk naar hun profiel kunt. Of de mogelijkheid om van specifieke lists een aparte tab (stream) te maken, die je vervolgens ook nog in jouw favoriete volgorde kunt zetten, zoals bijvoorbeeld Hootsuite mogelijk maakt.
Thumbs up!
Mijn laatste wens, is dat Twitter eindelijk eens iets gaat doen met de favorite. Ik vind het eeuwig zonde dat de microblogdienst de favorite geen belangrijke waarde maakt, zoals de +1 op Google+ en de like op Facebook. Ik zie dat sommigen van mijn volgers de favorite ook al zo gebruiken. Waarschijnlijk omdat ze het zo gewend zijn van Facebook. Maar een favorite geven doet nog niks. Alleen de verzender van de tweet krijgt er een melding van. Niemand anders ziet het. Het wordt hoog tijd dat de favorite een plek krijgt in de timeline. Dat je bijvoorbeeld bij elke tweet kunt zien hoeveel (bijv. *15) en welke mensen (in jouw netwerk) de tweet als favoriet hebben aangemerkt (en geretweet of erop gereageerd hebben). En dat er, ik zeg maar iets, een ‘fav’ button komt.
Op die manier kunnen gebruikers, net als op Facebook en Google+, kiezen of ze slechts een laagdrempelige thumbs up willen geven (like, +1), een reactie willen plaatsen (reply, comment) of het bericht willen doorsturen (share, (re)tweet) naar hun eigen contacten. Gisteren lijkt Twitter eindelijk te zijn begonnen met de uitrol van de nieuwe @username en activy tabs (zie plaatje hierboven), waarin de favorites (naast de andere activiteiten van degenen die je volgt) eindelijk een plek krijgen.
In de @username tab zie je alle activiteiten rondom jou en jouw tweets. Het is ook mogelijk om je mentions eruit te filteren door ‘show mentions only’ aan te vinken. In je activity stream zie je alle ‘acties’, zoals favorites en follows, van degenen die je volgt. Als je nu op een tweet in een van je streams klikt, zie je ook meteen een overzicht van alle tweets en acties die aan die tweet gerelateerd zijn, ook als die na het versturen van de bewuste tweet hebben plaatsgevonden. Wat mij betreft een flinke stap in de goede richting!
Wat zijn jouw wensen voor Twitter? Welke functionaliteiten mis jij? Of heb je geen wensen en vind je Twitter eigenlijk wel prima zoals het is?