Je corporate site als leadgenerator: 10 slimme tips
De tijd dat een corporate website slechts een middel was om de corporate identity te communiceren is allang voorbij. Corporate websites zijn vandaag de dag onmisbaar als het gaat om leadgeneratie en uiteindelijk omzetverhoging. Steeds meer bedrijven zien de corporate site dan ook als e-commerce in plaats van communicatie. ‘What’s in the name’ hoor ik je denken. Maar deze bewustwording is van groot belang als je het rendement van je corporate website wil verhogen.
Leadgeneratie & E-commerce
E-commerce wordt nog vaak gezien als het online verkopen van producten. Maar wat veel mensen en bedrijven niet weten is dat het genereren van leads ook onder e-commerce valt. De definitie van e-commerce is volgens Wikipedia:
“Electronic Commerce (ook wel e-commerce genoemd) is de verzamelnaam van alle manieren waarop via computernetwerken (bijvoorbeeld internet) handel bedreven kan worden. Bron WikipediaHet belang van deze bewustwording
Deze bewustwording is belangrijk omdat het van grote invloed is op hoe een bedrijf met de website omgaat. Nu wordt de corporate website vaak gezien als een verzameling van informatie over het bedrijf. Soms wordt de website overspoeld met technische gegevens over producten en diensten, waar veel mensen niet op zitten te wachten. Bedrijven die hun website als onderdeel van de e-commerce-activiteiten zien, gaan veel bewuster om met de ruimte op de corporate site. Zij denken na over wat van belang is voor de potentiële klant. Natuurlijk is het ook mogelijk om niet-commerciële informatie op de website te zetten, maar door de website als e-commercekanaal te zien, denk je meteen beter na over waar deze informatie wordt getoond en hoe dat aansluit op de doelgroep.
Een goed voorbeeld is Apple. Als je op de homepage van Apple komt, zie je bijna alleen maar commerciële informatie. Ook het menu bestaat voor een groot deel uit commerciële menu-items. De technischere informatie staat onder het kopje “Support” en alle overige niet-commerciële pagina’s staat helemaal onderaan de pagina. Hierdoor wordt een mogelijke koper niet afgeleid door informatie die onbelangrijk kan zijn bij het aankoopproces.
10 gouden regels voor leadgeneratie
1. Zorg dat je vindbaar bent
Als (potentiële) klanten je niet kunnen vinden, heeft het ook geen zin om je website te optimaliseren. Hoger in Google komen betekende vroeger veel pagina’s, lange teksten en heel veel links van andere websites naar jouw website. Sinds de Panda update van Google is dat verleden tijd. Natuurlijk wordt er nog steeds naar je teksten gekeken en ook links naar je website heb je nodig, maar de User Experience is veel belangrijker geworden. Door diverse Google software wordt gemeten hoeveel mensen er op jouw site komen, hoelang ze daar blijven, hoeveel pagina’s ze bekijken, enzovoort. Deze informatie wordt sinds de Panda update door Google meegenomen bij het ranken van websites. Zorg dus dat je hoogwaardige en relevante content voor je bezoekers hebt.
2. Context
Zodra een bezoeker op de website is aangekomen, neemt hij niet meer dan een halve seconde om te bepalen of hij op de juiste website zit. Zorg dus dat in een oogopslag duidelijk is wie je bent en wat je doet. Omdat je maar een halve seconde hebt, is het noodzakelijk dat je het met beelden doet. Je bezoeker neemt niet de tijd om van alles te lezen. Een korte slogan ter ondersteuning aan de beelden kan nog net.
3. Gebruiksvriendelijkheid
Zorg dat de website gebruiksvriendelijk is. Zorg dat de gebruiker centraal staat bij het inrichten van de corporate website. De belangrijkste informatie moet direct via het hoofdmenu benaderbaar zijn.
4. Sfeer
Zorg ervoor dat het prettig is om naar de website te kijken. Als je de mensen op je corporate website wilt houden, is het niet verstandig om de website knalgeel te maken. Zorg dat je, bij voorkeur, lichte kleuren gebruikt en grote contrast verschillen alleen gebruikt op plaatsen waar de bezoeker een actie moet uitvoeren (zoals een ‘bestel direct’ of ‘Vraag offerte aan’ knop). Zorg dat de rest van de site rustig is, zodat de bezoeker niet overprikkeld raakt.
5. Snelle laadtijd
Dit punt hoort eigenlijk onder gebruiksvriendelijkheid, maar gezien het belang en de ernst zet ik het toch onder een eigen punt. Het verbaast me dat nog teveel corporate websites traag laden. Ik vraag me dan af of deze mensen hun eigen website wel eens bekijken. Een langzaam ladende website staat al jaar en dag stipt op nummer 1 als het gaat om irritaties op het internet. Bekijk je eigen website eens vanaf een openbare locatie zoals een McDonalds met WiFi. En kijk of je zelf nog bereid zou zijn om het laden af te wachten. Los van de gebruiksvriendelijkheid is het ook een belangrijk aspect geworden voor Google. Het telt dus ook mee in je Google ranking!
6. Maak duidelijk wat de gebruiker moet doen
Wil je dat bezoekers offertes aanvragen? Of moeten ze een contactformulier invullen? Als dat zo is, zeg dat dan! Zorg dat je de bezoeker duidelijk maakt wat hij moet doen. Het is het belangrijkste doel van je website, dus trek alle registers open. Sluit een beschrijving van een product of dienst af met een duidelijke call-to-action. En nee, dat hoeft niet perse een oranje knop te zijn. Sluit bijvoorbeeld af met: “Wilt u ook meer leads genereren met uw corporate website? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of bel: 012-3456789”. Wat je ook doet, zorg dat het opvalt. Uit onderzoek blijkt dat oranje elementen de hoogste attenti waarde hebben. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het kleurgebruik op de website en je huisstijl.
7. Scanbare pagina’s
Sommige bezoekers willen een samenvatting en sommige bezoekers willen veel informatie over je dienst, maar beide soorten bezoekers scannen de pagina’s. Ze laten hun ogen indexerend over de pagina glijden en bepalen dan pas of ze tekst ook echt willen lezen. Maak dus gebruik van duidelijke headers en bouw de teksten goed op. Hier vindt je een goed artikel over het schrijven van scanbare webteksten.
8. Het contact- of offerteformulier
Natuurlijk wil je zo snel mogelijk weten wie het contact- of offerteformulier heeft ingevuld. Maar laat je niet verleiden tot het bedenken van complexe formulieren die je nieuwsgierigheid moeten verzadigen. Bezoekers zijn eerder bereid om een kort formulier in te vullen, dan een lang formulier. De rest van de informatie kun je later via de telefoon of tijdens een kennismaking achterhalen.
9. De bedankpagina
Deze pagina wordt vaak verwaarloosd, terwijl je er heel veel mee kunt doen. Slimme dingen! Mensen hebben namelijk al interesse getoond en het ijzer is nu heet. Schakel ze alsjeblieft niet door naar de homepage! Vraag ze of ze zich willen inschrijven op een nieuwsbrief, verwijs ze door naar social mediapagina’s of verwijs ze naar andere websites van je bedrijf. Maar doe er in elk geval meer mee dan een simpele redirect.
10. Volg direct op!
Misschien een commerciële open deur, maar bij online leadgeneratie speelt een extra factor een rol. Men vraagt namelijk vaak een hele reeks offertes op. Je moet dus sneller zijn dan je concurrent. Mijn advies is om direct te bellen of te mailen en zo snel mogelijk een offerte aan te bieden of een afspraak in te plannen.
Heb jij nog tips bij het inzetten van je corporate site als leadgenerator? Laat het weten in een reactie!