Nationale Nederlanden online uit de kast
Iedereen met een beetje gevoel voor de werkelijkheid had het zien aankomen. Of het nu de waarzegger, ziener, guru of trendanalist, de sterrenwichelaar, visionair of profeet is, zij allen hadden kunnen zeggen: “Er komt een dag dat Nationale Nederlanden zal aankondigen om direct polissen onder haar eigen naam te gaan verkopen”. En dus niet via de intermediair.
Geldhonger
Die dag kwam er, het was 14 oktober jongstleden. Het werd tijd. Natuurlijk werd er al lang gesmokkeld door onder andere namen de producten op het internet te verkopen – het zal de klant een zorg zijn hoe het product heet tenslotte, als de afzender maar betrouwbaar is – maar nu komt Nationale Nederlanden eindelijk uit de kast door open en bloot te zeggen dat polissen van Nationale Nederlanden direct bij Nationale Nederlanden kunnen worden gekocht en betaald.
Meteen staat het intermediairswereldje op haar achterste poten. “We moeten korte metten maken met het Nationale Nederlanden management”, schrijft meneer de Jager verontwaardigd. “Nationale Nederlanden heeft blijkbaar geldhonger en doet de domste zet vanuit haar geschiedenis. Maak korte metten met die lui en schrijf ze definitief af”, zo laat meneer van Balen ons fijntjes weten. Interessant is de voorgestelde volgorde van handelen: eerst korte metten maken en daarna afschrijven. Tussenpersonen zijn blijkbaar niet altijd die fijnbesnaarde evenwichtige en vaderlijke hoeders van ons veilige comfort. Ze gaan er hard in, als het moet. Ook een vertrouwenwekkend gevoel.
Reden voor Amweb, het lijfblad voor de verzekeringswereld, om een enquête te houden onder haar lezers. De stelling was of de handelwijze van Nationale Nederlanden een reden was voor een boycot. Jazeker, zo vond 60% van de respondenten. Nationale Nederlanden is wat het nu is dankzij ons, en nu worden wij respectloos aan de kant gezet. Zou er ook een ‘stank-voor-dank-polis’ zijn?
De ziener en de wichelaar prevelden wat. “Zijn die tussenpersonen dan tien jaar lang niet tussen personen geweest? Hoorden ze de muziekmarkt niet? Zagen ze de filmwereld niet veranderen? Zouden ze ziende blind en horende doof zijn?”. Ook Adfiz (‘adviseurs in financiële zekerheid’) meldde zich in de discussie. ‘Begrijpelijke ontwikkeling, onbegrijpelijk besluit’, zo luidt de cryptische kop boven een persbericht.
Solidariteit
Het zou verwarrend zijn voor de consument. Jazeker, het staat geschreven. En de ziener en de wichelaar, ze wandelden door het herfstbos. “Kijk naar die prachtige kleuren”, sprak de ziener. “De natuur doet het ons ieder jaar een keer voor. Alles verandert. Maar sommigen zien het niet. Of zouden ze het niet willen zien?”. “Weet je wat het is”, antwoordde de wichelaar. “Er is geen licht in de kast. Het is er donker, pikkedonker”. En ze gingen zitten, keken om zich heen en wachtten. Op de kastjes van ASR, DeltaLloyd en Reaal. Ze zagen het gebeuren. De deurtjes gingen op een kiertje. Bij iedereen. Nationale Nederlanden haalt de eerste woede van het fossiele systeem uit de markt en als de rust is neergedaald gaan alle deurtjes open. Dat is ook een vorm van solidariteit, als jij eerst de kastanjes pakt dan doven wij het vuur wel.
Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.