Bescherm jezelf en je omgeving tegen cybercrime via social media
Naast de prachtige mogelijkheden van social media voor het onderhouden van relaties, is er ook een duistere kant die minder belicht wordt: criminaliteit. Daarom in dit artikel 10 soorten misdrijven die door social media worden gefaciliteerd en de stappen die politie & justitie zetten om het tij te keren. Vergroot je kennis, zodat je jezelf en je naasten kunt beschermen.Als je denkt dat social media alleen maar goeds brengen, think again! Welkom in de wereld van cybercrime. In dit artikel kijken we naar 10 soorten misdaad, die met behulp of als gevolg van social media worden gepleegd. Van bedreiging tot moord. Van spam tot groepsroofovervallen, georganiseerd via Facebook. Achtereenvolgens komen aan bod:
- Woning inbraak
- Identiteitsdiefstal / gekaapte accounts
- Pedofilie
- Scams
- Bedreigingen
- Spam
- Cyberbullying
- Flashmob roofovervallen
- Rellen georganiseerd via social media
- Moord
Sommige van deze soorten misdaad bestonden al langer, maar zien we nu ook in relatie tot social media voorkomen. Andere zijn nieuw, zoals dreigtweets, cyberbullying en flashmobs met criminele intenties. Hieronder komen de 10 soorten misdaad 1 voor 1 aan bod. Om te voorkomen dat je de komende nacht geen oog dichtdoet, op het eind van dit artikel een korte toelichting over wat de politie onderneemt om de verschillende soorten cybercrime een halt toe te roepen.
Woninginbraak
Identiteitsdiefstal / gekaapte accounts
Een fenomeen dat hand over hand toeneemt is identiteitsfraude. Het misbruik neemt meerdere vormen aan. Zoals het leeghalen van bankrekeningen en het aanvragen van creditcards onder iemands naam om daar vervolgens grote aankopen mee te doen. Onbeveiligde verbindingen op websites zijn hier onder meer debet aan. De consument vult zijn persoonsgegevens in terwijl de verbinding wordt afgetapt.
Een andere vorm van identiteitsfraude zijn de nepprofielen op social media zoals Twitter en Facebook. Hierbij doet de fraudeur zich voor als iemand anders, bijvoorbeeld een bekende persoon. Het overkwam o.a. Bertus Hendriks (Midden-Oostendeskundige). Via een fake Twitterprofiel werd hij als antisemiet neergezet. Het account is maar liefst een maand actief geweest voordat Hendriks er via een vriend op geattendeerd werd en stappen ondernam om het te laten sluiten. Vaak zijn het bekende mensen die op deze manier een hak gezet wordt, maar het openen van fake accounts komt ook in de privésfeer voor om iemand zwart te maken.
Pedofilie
Scams
Bedreigingen
Spam
Cyberbullying
Flashmob roofovervallen
Een flashmob is een grote groep mensen die plotseling bij elkaar komt op een openbare plek, iets ongebruikelijks doet en vervolgens weer snel uiteen valt, aldus Wikipedia. De deelnemers organiseren zich via social media en hoeven elkaar in het geheel niet te kennen. Op zich zijn flashmobs een onschuldig en zelfs amusant fenomeen. Helaas blijkt ook hier dat criminelen hun inspiratie overal vandaan halen. Als je een flashmob kunt organiseren om met 100 mensen te dansen op de muziek van Michael Jackson is het immers ook mogelijk om af te spreken op een bepaalde dag/tijd met een grote groep een winkel te overvallen. Te vergezocht? Het is al (meerdere keren) gebeurd. In de VS is het aantal incidenten van flashmob robberies talloos. In Nederland zijn mij gelukkig nog geen gevallen bekend.
Rellen georganiseerd via social media
Speelden social media nu wel of niet een belangrijke rol bij het ontstaan van de rellen in Londen deze zomer? De meningen lijken verdeeld. Waar premier Cameron overwoog om social media tijdelijk te blokkeren, gaf een politiechef juist aan dat social media en met name Twitter een positieve rol hebben gespeeld als bron van informatie voor de politie. De rellen tonen de ambivalente houding van overheden tegenover social media aan. Bij de revoluties in het Midden-Oosten werden social media geprezen vanwege het feit dat zij burgers in staat stellen zich te organiseren en in opstand te komen tegen dictatoriale regimes. In Londen werden diezelfde social media verweten dat relschoppers zich online organiseren. Dezelfde platformen, ander land en intenties. Wat blijft is dat de media op zich neutrale platformen zijn. Net zoals een telefoon of fax. Ze kunnen met goede en met slechte intenties gebruikt worden.
Moord
Bij de research voor dit artikel had ik in eerste instantie niet aan moord in relatie tot social media gedacht. Maar dankzij diverse artikelen die ik hierover aantrof ontkom ik er niet aan het op te nemen. Vorige maand werd een vrouwelijke journalist in Mexico gedood door een drugskartel vanwege haar berichten over drugshandel op socialen netwerken. In Florida leidde een ruzie tussen twee meisjes, die via social media werd uitgevochten, uiteindelijk tot de dood van een van de rivalen. Een vrouw die haar Facebook status veranderde van ‘getrouwd’ naar ‘vrijgezel’ werd door haar man vermoord (waarna hij zelfmoord pleegde). En een tiener vermoorde zijn vader omdat die het gebruik van MySpace verbood. Deze lijst van bizarre social media gerelateerde moorden gaat nog even door. De kans om hier zelf slachtoffer van te worden is uiteraard uitermate klein. Schrale troost is dat je meer kans hebt om slachtoffer te worden van identiteitsdiefstal of een scam.
Politie actief op social media
De opmars van social media bij criminaliteit is politiekorpsen wereldwijd ook niet ontgaan. In Nederland zijn er landelijke teams die zich met het bestrijden van cybercrime bezighouden en heeft elk politiekorps specialisten op het gebied van digitaal rechercheren. Op jongere platform Habbo hotel is zelfs een rechercheur aanwezig. Jongeren kunnen bij hem terecht met vragen of als ze iets naars hebben meegemaakt. De politie van New York heeft een unit die social media monitort op zoek naar aanwijzingen van crimineel gedrag. Sommige criminelen blijken namelijk zo dom om hun plannen vooraf op social media aan te kondigen of er achteraf over op te scheppen. Mashable maakte een uitgebreid overzicht van methoden die de politie hanteert om criminaliteit juist via social media te bestrijden. Aardige voorbeelden zijn het plaatsen van most wanted posters op Facebookpagina’s en het opzetten van fake accounts die gebruikt worden om vriendschappen aan te gaan met gangsters.
Heb je zelf ervaring met 1 of meer van de bovenstaande vormen van cybercrime, deel je ‘lessons learned’ dan graag in de reacties!