Succesvolle content marketing met Google Insights for Search
Zoekmachineoptimalisatie is essentieel voor iedereen die werkt op het gebied van content marketing. Voor professionals die graag werken vanuit een strategische aanpak om content te schrijven, te publiceren en promoten, zijn er tools op de markt die veel waardevolle kennis vergaren. In dit artikel leg ik uit hoe je de tool Google Insights for Search succesvol kunt inzetten voor je contentmarketing.
Google Insights for Search
Er zijn verschillende tools beschikbaar die je helpen een strategie te ontwikkelen voor je content marketing: het zorgen dat jouw artikelen/content op het juiste moment op de juiste plek getoond worden in de resultaten van zoekmachines. Deze tools laten je onder andere zien welke productkenmerken je klanten het belangrijkst vinden. Ook geven ze weer welk gewicht je de keywords in het artikel kunt geven en wanneer je het artikel het best kunt plaatsen. Op deze manier trek je de juiste bezoekers op het juiste moment. Met Google Insights For Search krijg je inzicht in zoekvolumepatronen in specifieke regio’s, categorieën en periodes. De belangrijkste inzichten die je met deze tool kunt verzamelen zijn:
- Welke product-/merkkenmerken moeten worden benoemd in het artikel?
- Zijn er seizoensinvloeden waar rekening mee moet worden gehouden?
- Zijn er geografische marketingmogelijkheden beschikbaar voor bepaalde keywords?
Insights for Search toepassen: voorbeeldcase
Even een voorbeeld om het nut van deze tool uit te leggen. Een reisorganisatie biedt in Nederland en België reizen naar Thailand aan. In 2010 hebben ze een nieuwe culturele reis geïntroduceerd, die ze in 2011 opnieuw groot onder de aandacht willen brengen. Door het succes van de reis in 2010 zijn ze in staat geweest nog scherper in te kopen en de reis zeer concurrerend aan te bieden.
Als onderdeel van het marketingplan heeft de contentmanager de reisleiders gevraagd hun ervaringen uit 2010 op te schrijven. Om de juiste content te kunnen schrijven en deze in de zoekresultaten naar voren te laten komen op momenten dat het er toe doet, moet de contentmanager beschikken over de volgende gegevens.
1. Welke kenmerken van het product/merk moeten worden benoemd in de blogartikelen?
De kenmerken die in 2010 aan de reis zijn meegegeven zijn:
- Cultuur
- Trekken
- Lokaal
Nadat je de gegevens hebt ingevoerd in Google Insight for Search, zie je onderstaande grafieken. Nederland en België heb ik in aparte grafieken gezet. Het is helaas nog niet mogelijk een apart overzicht te krijgen voor Nederland en België samen.
Wat al meteen opvalt, is dat de term ‘cultuur’ een grotere lading moet krijgen dan ‘lokaal’ en ‘trekken’. Dit geldt voor zowel de Belgische als de Nederlandse markt. De verhouding tussen het gewicht van de woorden is in één oogopslag duidelijk en is een handig hulpmiddel voor de contentmanager en de schrijver.
2. In welke maanden kan het artikel het best geplaatst worden?
Een ander interessant punt dat je uit het Insight-grafiekje kunt halen, is de periode waarin er op de betreffende zoektermen gezocht wordt. Er is duidelijk te zien dat de Nederlander zich in november gaat oriënteren als het om culturele trektochten in Thailand gaat. De Belg oriënteert zich het liefst in januari en ook nog een keer eind september, begin oktober.
Ervan uitgaande dat dit proces in 2011 hetzelfde zal verlopen als in 2010, kun je het artikel over ‘culturele trektochten in Thailand’ in Nederland het best plaatsen in november. De Belgische variant kun je het best plaatsen in januari en wellicht met een aantal kleine aanpassingen nogmaals eind september.
Een ander opmerkelijk punt is dat mensen die willen trekken, dit vaak last minute beslissen. Bij beide landen komen de trekkers in juli boven culturele reizigers uit. Ik ben er voor het gemak van uit gegaan dat de mensen die in juli zoeken ook dat jaar (en waarschijnlijk in de zomer) nog vertrekken. Dit is een vooronderstelling en heb ik niet gecontroleerd, het hoeft dus niet te kloppen. Een artikel over ‘trekken in Thailand’ zou dus het best in zowel Nederland als België in juli geplaatst kunnen worden.
3. Zijn er geografische marketingmogelijkheden beschikbaar voor bepaalde keywords?
Het antwoord is ‘ja!’. Uit de grafieken is op te maken dat er bij de Belgen een hogere correlatie bestaat tussen de zoekwoorden cultureel en trektochten. De Belgische trekkers zijn culturele trekkers. De Nederlander vindt cultuur iets minder belangrijk tijdens het trekken. Wellicht dat de Nederlander liever voor de natuur gaat tijdens zijn tocht door Thailand, maar dit heb ik niet uitgezocht. Hier kan dus rekening mee worden gehouden bij het schrijven van de verschillende artikelen.
Conclusie
Nu het steeds drukker wordt op internet en er ook steeds meer aan contentmarketing wordt gedaan, is een strategische aanpak voor het schrijven, plaatsen en promoten van je artikelen bijna onontbeerlijk geworden. Het loont om planmatig te werk te gaan en vooronderzoek te doen. Er zijn verschillende tools op de markt om dit onderzoek uit te voeren, maar wat mij betreft voldoet Google Insight for Search prima.