De grootste uitvinding van Steve Jobs
Van de week lag ik laat in mijn bed na te denken over de introductie van de iPhone4S. Is de lancering van de Assistant wederom een “A new computing paradigm shift“. Ongetwijfeld. Artificiele Intelligentie gekoppeld aan stembesturing. Wederom een nieuwe interface. Na de muis, multitouch, nu de stem. Steve Jobs flikt het hem weer. Zijn laatste grote kunstje.
Maar is dit de erfenis die Steve Jobs ons achterlaat? Is dit zijn grootste uitvinding? Ik denk het niet. Als ik terug kijk op de revoluties die Apple in de afgelopen jaren teweeg heeft gebracht, is denk ik de grootste uitvinding dat Steve Jobs twee handgebaren aan de mensheid heeft toegevoegd. Het bladeren (“swipen”) door applicaties heen, het simpelweg omslaan van een blad uit een ebook door over het scherm heen te vegen. En het uitvergroten en inzoomen (“pinchen”) op foto’s, films et cetera.
Denk er maar eens over na. Net zoals het nee en ja schudden met je hoofd. Of je hand omhoog houden wanneer je een stopteken wilt geven. Je duim omhoog steken (de fysieke Like) als je iets goed vindt. Het zijn allen universele gebaren. En daar heeft Steve er in de afgelopen jaar dus twee aan toegevoegd. Gewoon door anders te denken dan de rest van de wereld. Door dingen simpel te houden. Weg met al die lagen van complexiteit. Maar focussen op die dingen die mensen echt willen.
Wanneer we honderd jaar vooruitblikken, dan zullen de iPhone en iPad het pad hebben geruimd voor iets anders revolutionairs, maar twee dingen zullen blijven voortbestaan, de twee handgebaren, toegevoegd aan de cultuur van de mens. En ik zie het aan mijn dochters, ze maken vegen op het televisiescherm, omdat ze verwachten dat technologie zo werkt.
Een diepe buiging voor Steve Jobs. Je wordt gemist.