Online marketing

Facebookwinkel beginnen: waarom en hoe? (6 tips)

0

Steeds meer mensen zijn op te vinden Facebook; per dag wordt er gemiddeld meer tijd doorgebracht op Facebook dan op alle Googlesites bij elkaar. Webwinkeliers kunnen Facebook gebruiken als verkoopkanaal en zo van klanten fans te maken. Deze fans een speciale behandeling geven en gebruikmaken van social shopping, is het belangrijkste. Hoe doe je dat?

Wat is social shopping?

Social ShoppingEr zijn verschillende definities van social shopping. Ik definieer social shopping als volgt: alle activiteiten rondom online winkelen waarbij meerdere consumenten betrokken zijn (geweest). De interactie gaat bij social shopping niet alleen tussen de winkelier en consument, het gaat ook van consument naar consument, via mond-tot-mondreclame.

Social shopping kan de volgende activiteiten bevatten:

  • Het bekijken van producten die anderen hebben gekocht, de zogenaamde recommendations. “Liefhebbers van dit artikel kochten ook…” of “Mogelijk ook voor u interessant…” meestal gebaseerd op gedrag van meerdere consumenten.
  • Het delen van wenslijsten (online) met familie, vrienden en zelfs onbekenden. Dat laatste klinkt misschien raar, maar op de boekenwinkel Amazon.com, delen mensen vaak hun voorkeuren voor boeken of films. Voor mij als bezoeker is het erg prettig om te zien welke andere boeken iemand graag wil lezen, als ik een aantal uit boeken uit zijn lijst heb gelezen.
  • Tegelijkertijd online winkelen. Zoeken naar een reis of een hotel voor de vakantie wordt in één keer makkelijker, zeker als je in realtime kunt chatten met alle reizigers. Of fijn met je vriendinnen tegelijkertijd online shoppen. Denk hierbij aan het helpen van uitzoeken van galakleding of zelfs hulp vragen aan je golf-buddies voor het kiezen van de juiste stick.
  • Schrijven (dus delen met anderen) en lezen van reviews over gekochte producten of over (web)winkels zelf.
  • En natuurlijk vertellen over je aankopen via social media, zoals Twitter en Facebook. Dit doen wij overigens nog veel meer in het echt.

De waarde van een fan in cijfers

Het doel van social shopping is om fans te krijgen. Een fan is simpelweg een persoon die het merk volgt via bijv. Facebook. Uit een Amerikaans onderzoek onder 20 merken is gebleken dat een fan meer waarde met zich mee draagt dan alleen het bedrag dat de fan spendeert.

Een aantal resultaten uit het onderzoek (bron: Focus):

  • Op het moment dat de bezoeker fan wordt (door op Like-knop te klikken) is de kans met 51% gestegen dat deze fan een aankoop zal doen.
  • Een fan spendeert gemiddeld 117% meer geld dan een niet-fan.
  • Een fan heeft een 41% grotere kans om een aanbeveling te doen over het merk of het product dan een niet-fan.
  • 50% van de gebruikers die de meeste tijd op Facebook spenderen, gaven gemiddeld $63 uit online. Dit in tegenstelling tot mensen die niet op Facebook zitten, zij spendeerden $27 online (bron: eMarketeer).

Helaas is in dit onderzoek niet gekeken naar of de zogenaamde ‘heavy users’ niet meer gebruik maken van Internet, meer gewend er aan zijn en dus ook meer kopen. Fans zullen dus niet alleen meer spenderen, maar ook eerder een aankoop doen. En nog belangrijker: ze geven aanbevelingen aan anderen.

6 tips om een Facebookwinkel tot succes te maken

Er zijn verschillende platformen waarmee je een Facebookwinkel kunt starten. Zibara biedt een standaard shop en met SoftPrice kun je een maatwerk shop maken. In Nederland kun je terecht bij BlackOrange voor een maatwerk shop, of bij FaboShop (disclaimer: ik ben hiervan de initiatiefnemer).

Je hebt een Facebookshop, en dan? Hoe haal je hier het meeste rendement uit?

Enkele tips om fans te creëren en vast te houden:

  1. Exclusiviteit: zorg dat de shop op Facebook iets extra’s te bieden heeft, dus niet alleen een kopie van het assortiment uit de webwinkel. Denk aan korting op de aankoop, geen verzendkosten of een presentje bij de bestelling. Met de meeste webshopsoftware kun je kortingscodes aanmaken, deze kortingscodes kun je exclusief aan Facebookfans beschikbaar stellen.
  2. Gebruik fangates: op het moment dat je iets speciaals aanbiedt in de Facebookwinkel, kun je dat exclusief aan je fans aanbieden via fangates. Op deze manier kunnen alleen bezoekers die je pagina liken toegang krijgen tot de Facebookshop – en als het goed is tot exclusieve producten.
  3. Beperkt assortiment: bied niet alles aan op de Facebookshop. Het aanbieden van de leukste of aparte producten zal fans eerder betrekken. Je kunt er ook aan denken om nieuwe collecties in de eerste 2 dagen alleen voor fans beschikbaar te maken in de Facebookstore.
  4. Laat weten dat je er bent: vertel regelmatig aan fans dat er ook een winkel is op Facebook, waar ze zonder Facebook te verlaten kunnen winkelen. Vertel dat nu de producten geliked kunnen worden.
  5. Lok interactie uit: op het moment dat je een bericht plaatst op de wall, wordt dit bericht verspreid naar de fans. Berichten worden minder gelezen als de ontvanger er geen interesse in toont. Interesse wordt bepaald voor hoe vaak de ontvanger berichten liket of er commentaar op geeft.
    Een paar tips om de interactie te vergroten:

    • Stel vragen in de berichten. Wie boeken verkoopt, kan vragen: “Wat is het boek dat je mee gaat nemen op vakantie?”. Als boekenweek binnenkort is, vraag dan “Ga jij nog een boekenwinkel bezoeken? In welke stad?” Dit zorgt voor interactie; niet alleen tussen de webwinkel en de fan, maar ook tussen de fans onderling.
    • Laat mensen een keuze maken. Een webwinkel die kleding verkoopt, vraag bijvoorbeeld: “Wordt rood of paars dit jaar de modekleur?” of “Welk kledingstuk draag je het liefst als het warm weer is?”.
    • Vraag om advies of mening. Je kunt fans vragen, wat je zult gaan verkopen in de toekomst. Schrijf, “Wij gaan ons assortiment weer uitbreiden, moeten wij X of Y opnemen”. Voeg ook een aantal foto’s toe van de artikelen voor een beter beeld.
  6. Zorg voor nut: het is beter twee keer per week een goed bericht te plaatsen, dan elke dag een nutteloos bericht. Nuttige berichten verhogen interactie. Een aantal voorbeelden:
    • Verkoop je barbecues, schrijf dan een bericht over hoe men het rooster van de barbecue kan schoonmaken, of wat lekkere recepten zijn voor vegetariërs.
    • Een shop die jurken verkoopt, kan uitleggen hoe een wijnvlek uit de jurk gehaald kan worden. Of geef andere tips om de jurk mooi te houden.
    • Ook hier, vraag natuurlijk wat het favoriete recept is van je  fans, hoe zij de vlekken uit de kleding halen of welke sport zij beoefenen in de zomer.

Ik ben benieuwd naar de reacties. Heb je andere ervaringen of tips, deel ze dan gerust hieronder!