Facebook & de kleren van de keizer: is Facebook 100 miljard dollar waard?
Te koop, sociale netwerksite. Vraagprijs: 100 miljard dollar. Met een waardering van 200 x de winst is het niet de vraag óf de Facebookbubbel knapt, maar wanneer. Instappen in aandelen Facebook is zinvol zolang je erop kunt rekenen dat iemand anders bereid is om jouw aandelen t.z.t. over te nemen voor nóg meer geld. Vervelend wordt het voor de aandeelhouder als de markt roept dat ‘de keizer geen kleren heeft’.
De geschatte winstgevendheid van Facebook was bijna 500 miljoen dollar in 2010. Bij een waardering van 100 miljard dollar, moet Facebook dus 200 jaar het huidige niveau van winstgevendheid volhouden om dit bedrag als cumulatieve winst te realiseren. Nu kunnen we met enig recht optimistisch zijn en verwachten dat de winst van Facebook de komende jaren nog fors stijgt, maar zelfs dan nog. Bij een verviervoudiging van de winst naar 2 miljard dollar per jaar, is de huidige waardering maar liefst 50x de toekomstige jaarwinst. Waarbij de impliciete aanname is dat Facebook over 50 jaar nog bestaat en zeer winstgevend is. In een zeer vluchtige internet wereld nogal een forse aanname.
Geen oog voor risico
Opvallend aan de financiële waardering is dat er nauwelijks rekening wordt gehouden met risico’s die de winstgevendheid van Facebook op termijn kunnen ondermijnen. Kijk wat er met Myspace is gebeurd. Weggevaagd door Facebook. Welke garantie is er dat Facebook niet hetzelfde overkomt dankzij een start-up die nu ergens in een garage de eerste schreden zet? De bedreiging kan van alle kanten komen.
10 jaar geleden zag Microsoft Google niet als een concurrent of bedreiging. Nu gaat het hard tegen hard. Google op zijn beurt zag pas laat aankomen dat Facebook een bedreiging is voor search. Op dit moment zit Facebook in een vrij luxe positie, met weinig directe concurrentie. Maar waar 1 partij mooie winsten maakt, duiken nieuwe concurrenten snel op. Zie bijvoorbeeld Google’s nieuwe poging om een social network op te zetten met Google+. Tot op heden heeft Google de plank misgeslagen als het gaat om het opzetten van een eigen sociaal netwerk. Met Google+ probeert men het opnieuw. Lukt het Google niet, dan is er altijd nog de kans dat op een dag een andere partij er wél in slaagt om Facebook voorbij te streven.
Zou je vanuit een risicomanagement perspectief rekening houden met een 50% kans op winstdaling (of erger) in de komende 20 jaren, dan klinkt instappen in Facebook aandelen tegen een waardering van 100 miljard dollar niet bijster aantrekkelijk.
Grenzen aan de groei
Met 750 miljoen profielen is Facebook het grootste netwerk op aarde. De groei kan echter niet oneindig doorgaan. Hypothetisch ligt de grens bij 7 miljard mensen. In de praktijk echter veel lager. Zo wordt de toegang in sommige landen beperkt of verboden. Denk aan een land als China, met 1,3 miljard inwoners. Maar ook andere regimes, die onze opvattingen over democratie en vrijheid van meningsuiting niet delen, willen sites zoals Facebook nog wel eens blokkeren. Daarnaast sluit niet iedereen zich aan bij een sociaal netwerk. In landen als de Verenigde Staten en Canada lijkt het verzadigingspunt al min of meer bereikt. Alhoewel Facebook zelf aangeeft dat zij nog steeds groeien in de VS en Canada, is het groeitempo niet meer wat het was. Facebook zal naar alle waarschijnlijkheid nog een aantal jaren doorgroeien, maar vroeg of laat is de rek eruit.
Niet cool: je moeder wil vrienden met je worden op Facebook
De stormachtige groei van Facebook begon met studenten voor wie het cool was om een online profiel te hebben. Van daaruit is vervolgens de massa bereikt. Met 750 miljoen profielen zitten de meeste demografische groepen op Facebook. Maar, wil je wel ‘vrienden’ worden met je moeder?
Naarmate meer mensen op Facebook gaan, wordt het netwerk minder cool. De innovaters en early adopters zoeken vroeg of laat naar iets nieuws en exclusief. Waarom? Juist omdat ze innovators en early adopters zijn. Nu de grote massa Facebook heeft omarmd, zal het gaan kriebelen. En als de innovators en early adopter van Facebook overstappen op iets nieuws, volgt vroeg of laat de rest.
500+ vrienden. Really?
In deze jonge jaren van sociale netwerken vinden we het belangrijk om zoveel mogelijk vrienden, connecties en volgers te hebben. Je sociale status is er aan af te lezen. Hoe meer vrienden hoe beter. Het is maar zeer de vraag of deze focus op kwantiteit blijft naarmate mensen meer vertrouwd raken met sociale netwerken en zich gaan afvragen wat ze er nu eigenlijk mee willen. Dit biedt kansen voor gespecialiseerde sociale netwerken waar mensen zich kunnen verbinden met gelijkgestemden. Dit kan rond een bepaalde hobby, interesse, politieke overtuiging, et cetera. Wanneer dit soort netwerken aan populariteit wint, vormt dat een bedreiging voor meer generieke netwerken zoals Facebook en Hyves.
Beurzen zijn niet logisch
Naast de onderliggende waarde van een onderneming speelt een ander mechanisme een belangrijke rol bij de beurswaarde. Wat de belegger denkt dat een ander voor het aandeel overheeft. Zolang beleggers de inschatting maken dat zij aandelen Facebook weer (snel) door kunnen verkopen aan iemand die er (nog) meer voor overheeft, zullen zij beleggen of de waardering nu 100 miljard of 200 miljard is.
Als je kijkt naar onderliggende waarde, kan je niet anders concluderen dan dat dit nu gaande is met Facebook. Vroeg of laat komt echter het moment van bezinning. De realisatie dat de (beurs)waarde nooit waargemaakt kan worden door toekomstige winsten. Dit is het moment waarop er zich geen nieuwe beleggers melden en degenen die op de top van de markt hebben gekocht pech hebben.
Zolang na jou nog anderen instappen, verdien je je geld terug (met winst). De kunst is dus op het toppunt uit te stappen. Wanneer dat moment precies komt? Dat is koffiedik kijken. Op basis van de huidige signalen en de toenemende kritiek op de hoge waardering, zou het mij niet verbazen als we nog voor de beursgang een stap terug zien. Maar goed, dat is ervan uitgaand dat beleggers rationeel handelende mensen zijn. Als we iets geleerd hebben in de afgelopen jaren is het dat ‘rationeel’ en ‘belegger’ niet altijd samengaan.
Conclusie
Is Facebook 100 miljard dollar waard? Op basis van omzet, winstgevendheid en groeiperspectief waarschijnlijk niet. Gaat Facebook 100 miljard opbrengen op de beurs? Het is denkbaar, zolang de belegger denkt ook wel weer een koper te kunnen vinden die nog meer betaalt voor het aandeel.Wat denk jij? Zou je bij de huidige waardering van 100 miljard dollar aandelen Facebook kopen?