Media on the move: toekomst Publieke Omroep, Connected TV, second screen en 3D
Eind juni werd het Mediapark Jaarcongres gehouden. Locatie: Hillywood, rondom Studio 21 en het opgezette Innovatieplein. Een prima opkomst, goede sfeer en veel buzz rondom de nieuwste trends. Minister Marja van Bijsterveldt liet een virtuele videoboodschap achter. Verder aan het woord: CEO RTL Bert Haberts, Hoofd Publieke Omroepen Henk Hagoort, CEO Sanoma Media Dick Molman, Hoofd Nieuwe Media NOS Lara Ankersmit en hoogtepunt van de dag CCO Starling Kevin Slavin. Presentatie was in handen van Brecht van Hulten. Centraal stond de toekomst van de publieke omroepen, Connected tv, second screen en 3D.
Nog voordat de plenaire sessies in de grote zaal werden gestart, konden bezoekers verschillende ontbijtsessies bijwonen. Bijvoorbeeld videorechten in een multiplatformwereld, media, innovatie en onderzoek, Dutch Media Hub: update, Ultraviolet en Civolution, Loudness: Wat betekent luidheidnormalisatie voor adverteerders en omroepen, BeyondHD, wat doe je ermee, crossmediaal opleiden, 3D-productie in Nederland, mobiel betalen in opkomst en het centrale thema van het Mediapark Jaarcongres 2011: kansen voor het MKB: ConnectedTV en diensten met FttH. Zoals nooit eerder in de geschiedenis werd het duidelijk dat het mediapark geen op zichzelf staande mediaplaneet is, maar dat telecom en ICT een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het Nederlandse medialandschap.
[vimeo]https://vimeo.com/25410398[/vimeo]
Toekomst publieke omroepen
Bij de eerste plenaire sessie nam minister Marja van Bijsterveldt het woord, nou ja, via een videoboodschap dan. Geen verrassende boodschap moet ik erbij zeggen: bezuinigingen bij de Publieke Omroep. Nederland is namelijk bezig met een hardnekkige anti-evolutie ronde waarbij er flink bezuinigd moet worden op de kunstsector. Zonder kunst echter geen gevoel, geen spiegel, geen richting en dus geen samenleving. In de New York Times stond dan ook deze week: “Do not enter the Netherlands. Cultural meltdown in progress.” Ach ja, dat wil niet zeggen dat bezuinigingen bij de Publieke Omroep per definitie niet nodig zijn, maar zorg ervoor dat je al die grijze muizen eruit gooit die niet willen evolueren en laat de rest de broodnodige taak der lage landen uitvoeren. Ook de boodschap van Henk Hagoort, Voorzitter Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) was niet opmerkelijk.
Bert Habert, CEO RTL scoorde behoorlijk wat punten. “Het gaat niet om wat van Bijsterveldt wil, maar om wat het publiek van de Nederlandse Omroepen wil. De rol van de consument moet weer centraal staan. Het gaat om de behoefte van de kijkers.” RTL zit in een luxepositie. Voor Habert is het gemakkelijk een dergelijke uitspraak te doen. Wil hij hiermee de aandacht focussen op RTL of begraaft hij hiermee de lange strijd tussen de commerciële en de publieke wereld? Hij vervolgt met het feit dat krachten gebundeld moeten worden in een publiek en commercieel overlegstructuur om de consument nog beter te bedienen. “Geld is geen garantie voor het winnen van kijkers. Wij moeten af van die gedachte.” Weg met de hangende hoofden dus door te luisteren naar de consument, te investeren in een gemixt programma aanbod en gebruik te maken van de expertise van derden. Habert onderstreept de rol van het internet in zijn verhaal en herhaalt dat RTL veel meer met sociale media gaat doen.
[vimeo]https://vimeo.com/25469194[/vimeo]
Presentator Erik van der Hoff stipte een belangrijke gebeurtenis aan: op 2 oktober 2011 bestaat de televisie zestig jaar in Nederland. De bezoekers doen mee aan een RetroQuizShow en halen gezamenlijk zestig jaar televisiequizzen in Nederland op. Het publiek vermaakt zich, de sfeer zit er goed in en de verschillende tafels in de zaal gaan de strijd met elkaar aan. Hierna is het weer tijd voor wat inhoud en wel met architect en projectontwikkelaar Rudy Stroink. Zijn betoog gaat mij aan het hart en dat terwijl ik samen met wat anderen in het veld heel hard kan lachen om ons Mediapark, juist: Hillywood.
Stroink kocht het Mediapark toen het nog publiek domein was en nog zonder enige inrichting zoals wij dat nu kennen. Rudy Stroink heeft het over het belang van een ‘plek’. Het moet functioneel zijn, comfortabel en ontmoetingen uitnodigen. Steeds weer staat de plek centraal tussen professionals en het publiek. “De kracht komt uit het samendoen.” Stroink vertelt over de strijd om bijvoorbeeld de Mies Bouwmanlaan te realiseren. Iets dat in Nederland alleen kan als de persoon in kwestie is overleden. Het Mediapark is vrij uniek in de wereld. Dat niet alleen. Een plek is ook een virtuele ontmoetingsplek. Datacenters groeien als paddenstoelen uit de grond.
“We moeten in het wereldwijde medialandschap voorts blijven bestaan door te innoveren, niet door desastreus te bezuinigen. Het publiek en de omroepen vormen 2 helften van dezelfde bol. Er blijft een spanningsveld tussen fysiek en virtueel. Laten wij vooruitstrevend zijn in Nederland en onze plek in het wereldwijde medialandschap behouden door een goede infrastructuur te handhaven om als vrijhandelsplaats dataverkeer mogelijk te maken. Laten wij een wereldwijd signaal afgeven dat data in Nederland beschermd wordt en veilig is. Ons media-DNA is goed.” Stroink eindigt met een weetje. “Het meest frequent ge-sms’te berichtje is: waar ben je?”
[vimeo]https://vimeo.com/25470804[/vimeo]
Connected TV
Tv en internet zijn inmiddels op allerlei manieren met elkaar verbonden. De strijd om het tv-platform gaat om open of gesloten diensten. Connected TV is de nieuwe standaard. Wie beheert het platform, wie verkoopt de apps en wie gaat de relaties met de kijker aan? De consument wil met gemak TV en het internet gezamenlijk kunnen gebruiken. Foto’s en filmpjes moeten worden gestreamd, apps worden massaal gebruikt, hoge breedbandpenetratie is een voorwaarde en video on demand neemt toe. De internetlijnen in Nederland worden overgewaardeerd, dus daar zal in de nabije toekomst naar gekeken moeten worden. Open standaarden worden een must zodat verschillende platforms moeiteloos met elkaar kunnen communiceren. De consument moet de technologie kunnen kiezen met slechts één druk op de knop.
Journalist Peter Olsthoorn en Business Consultant Barbara Schouten komen met de feiten. “Degenen die zich niet willen aanpassen, hebben geen bestaansrecht meer.” Inderdaad. Tablets, smartphones en tv’s maken voor 50% deel uit van de wereldwijde omzet en zijn goed voor 670 miljard euro. “Van hardware naar anywhere.” In Europa worden er nog veel televisies verkocht. “Dit jaar hebben wij zo’n 1,8 miljoen televisies gekocht, waarbij webconnected en 3D steeds vaker voorkomt.” Blu-ray, home cinema, LED TV, connected & web tv enz. Ooit begonnen we met het zwart-witte toestel. Nu willen wij meer. De consument is constant aan het multitasken. Tijdens het televisiekijken, wordt er bijvoorbeeld getwitterd. Dat zijn zo’n 98 duizend tweets per minuut.
De centrale vraag hierbij is: waar wordt aan verdiend? Er zijn veel nieuwe toetreders zoals operators, broadcasters en fabrikanten. “Binnen één jaar gaan wij al geschiedenis schrijven.” Ook filmmakers gaan nu anders werken. De fysieke verkoop loopt enorm terug. Er wordt veel meer online gekocht en digitaal geconsumeerd. Video on demand is erg populair. En terecht! Betaalde downloads, daar zit de potentie voor de aankomende jaren. We zien bij content streamen het verschil tussen de heavy en de light users steeds groter wordt.
[vimeo]https://vimeo.com/25472735[/vimeo]
Second screen
Multiscreen access werd met cachet besproken. Alles moet met alles kunnen praten. De identiteit van de userinterface wordt steeds belangrijker. Google en Apple doen dat goed. Nu wordt er gesproken over rechten, social tv etc. om illegaliteit te voorkomen. Dat staat in de kinderschoenen en zal niet in Nederland bepaald worden. Ook wordt glasvezel steeds interessanter en hoopt het de strijd aan te gaan met bekabeling.
Het absolute hoogtepunt van de dag was de keynote Laughter from nowhere van CCO Starling Kevin Slavin. Annemarie Jongbloed schreef al uitgebreid over de nieuwe lachband, oorspronkelijk een uitvinding van Charles Douglas. Zeker de moeite waard om te lezen. Twitter-streams zijn steeds belangrijker in het dagelijks leven, uitzending gemist, e-kranten enz. Vroeger dachten we dat devices op zichzelf staande apparaten waren. Dat is veranderd. Devices vormen een integraal geheel met de rest van de apparaten. Alles wordt tegelijkertijd gebruikt. De rol van social media heeft de massa enorm laten bewegen. Vroeger hadden wij parasociale relaties met karakters. Dat wil zeggen dat wij emoties voelden met betrekking tot een serie of karakter. We leefden mee. Inmiddels vormen de sociale media de nieuwe lachband. We kijken gezamenlijk en delen onze emoties. Ook laten karakters zich steeds vaker via sociale media horen tijdens een uitzending. “The audience is becoming a character and the other way around.” Douglas’s tool ‘laughter from nowhere’ is ‘laughter from everywhere’ geworden. Het publiek hoeft niet meer nagebootst te worden en parasociale relaties kunnen worden uitgediept. “An optimistic future.”
Ook Lara Ankersmit, Hoofd Nieuwe Media bij de NOS heeft het over second screen. Ankersloot komt van de Telegraaf Media Group. De website van de Telegraaf is natuurlijk meer sensatie en opinie dan de NOS. De nieuwszender lanceerde tijdens het Mediapark Jaarcongres een nieuwe videosite. “Juist om in te spelen op de trend second screen. De videosite wordt een extra informatiebron.” Dit jaar houdt de NOS second screen in het vizier gedurende de Tour de France.
[vimeo]https://vimeo.com/25460269[/vimeo]
3D
Binnen het FascinatE project (Format-Agnostic SCript-based INterAcTive Experience) onderzoeken TNO, BBC, het Fraunhofer Institute en vele andere partijen de toekomst van superscherp video. Het Cinegrid project laat kunstenaars en filmmakers experimenteren met de meest geavanceerde apparatuur, om te kijken wat je met superscherp beeld kan doen. De resultaten samen met een bijzondere demo werden gepresenteerd. Een goed programma in zwart-wit is natuurlijk nog altijd beter dan een slecht programma in HD. Hoe dan ook neemt de populariteit van 3D enorm toe. Er wordt zelfs gesproken over Beyond HD en 4K is zeer geliefd. In 2013 is één op de drie TV’s 3D-ready. Uit onderzoek blijkt dat bioscoopkaartjes voor 4K films beter verkocht worden dan bioscoopkaartjes voor 3D. We betalen dus eerder voor 4K dan voor 3D.
Aan het eind van de dag sprak CEO Sanoma Media Dick Molman over de samenwerking met SBS en Talpa. Sanoma Media en Talpa nemen televisiezender SBS over. Sanoma is daarmee voor 67% eigenaar en Talpa voor 33%. Duidelijk is dat crossmedia zoals nooit tevoren een rol speelt om een hardnekkige positie in het Nederlandse medialandschap te handhaven. De laatste sessie is van Roeland Stekelenburg, voorganger van Lara Ankersmit over de mogelijkheden om video verder commercieel in te zetten.
[vimeo]https://vimeo.com/25461936[/vimeo]
Meer informatie via MPJC2011: het publiek centraal. Sprekers en deelnemers zijn te vinden via Twitter: Sprekers MPJC en Deelnemers MPJC. Timeline op Twitter: #mpjc.