Goede non-profit-video’s
Het maken van een goede videopromo voor de website van je goede doel is geen sinecure. Belangrijk is een goed productiebedrijf (of natuurlijk een slimme en creatieve eigen productie), goede casting, een goed script en goede distributie. Dat alles moet dan je boodschap goed kunnen overbrengen, waarde toevoegen aan andere boodschappen op je website en het moet het liefst ook doorstuurwaardig zijn. In dit artikel enkele tips voor een goede non-profit-video.
Vaak wordt dan verwezen naar de 3 G’s: grof, geil of grappig. Bevat de video één of meerdere van deze elementen, dan zijn mensen meer geneigd het filmpje door te sturen naar hun vrienden. Hieronder enkele filmpjes die ik in ieder geval vermeldenswaardig vind. Beoordeel zelf maar of jij ze ook zou doorsturen.
Fatherhood Involvement (VS)
https://www.youtube.com/watch?v=9A2Ap3DyvLg
Greenpeace (international)
JoinFITE.org & KIVA
Gelet op de bovenstaande filmpjes zou ik naast de 3 G’s nog een 3-tal andere succesfactoren kunnen toevoegen, namelijk ‘short’, ‘cute’ & ‘cool’.
Video als deel van het geheel
Wat ik belangrijk vind aan een korte promovideo is of de video qua beleving werkelijk iets toevoegt aan de rest van de pagina. Als je een pagina qua beleving uiteen zou rafelen, dan dient elk element bij te dragen aan het uiteindelijke doel. Dit kan online fondsenwerving zijn, maar ook informatieoverdracht of engagement van bezoekers bij (online) activiteiten. Inhoudelijk gezien let je dus op de tekst, de afbeeldingen en de video. Qua lay-out kijk je naar positionering van de verschillende elementen en hoe ze qua stijl en kleur zijn gepresenteerd. De Obama-case is nog altijd een goed voorbeeld als het gaat om usability. Dat wil zeggen: spelen met beelden, video, tekst en kleurgebruik.
The VH1 Save the Musica Foundation
Deze homepage ziet er goed uit. Hij bevat een kort introductiefilmpje dat een bouwsteen vormt voor jou begrip van de cause en de organisatie. Daarnaast zie je ook nog tekstuele uitleg én visuele uitleg door de achtergrond die ze gebruiken. Dat het hier gaat om een non-profit-organisatie is snel duidelijk door de tekst en de prominent aanwezige donatiebutton. De site is wat mij betreft geslaagd voor de blinddoektest (zoals beschreven in het boek Verleiden op Internet door Aart Jan van Erkel). Een bezoeker die voor het eerst op deze website komt, zal direct begrijpen waar hij terecht is gekomen en wat hij op de website kan doen.
War Child
War Child heeft een videogalerij gemaakt met de naam We Are War Child. Meerdere mensen leggen in korte filmpjes uit wat hun betrokkenheid bij War Child is. Het gaat van grafisch ontwerpers tot de directeur, de beneficiënten van War Child en de kinderen in oorlogsgebieden. De video’s lijken enerzijds bedoeld om sympathie op te wekken voor de organisatie en haar mensen. Anderzijds zijn ze bedoeld om begrip voor het werk van War Child op te roepen. Wel jammer dat de call to action onder de vouw zit…
Hivos
Hivos heeft een erg sterk introductiefilmpje dat uitlegt waar Hivos voor staat. Voor een vrije, eerlijke en duurzame wereld, zoals zij het zo mooi verwoorden.
Het filmpje is kort en krachtig. Ook is de doneerbutton vlakbij gepositioneerd. Dus dat zit wel snor. Maar ik vraag me wel af in hoeverre het filmpje ‘koude bezoekers’ over de streep krijgt. Stel, je kent Hivos helemaal niet en je komt toevallig op hun site. Begrijp je dan wat ze doen en neig je dan naar het steunen van deze organisatie? Mijn stelling is dan ook dat introductiefilmpjes pas geslaagd zijn als ze ook ‘koude bezoekers’ mee kunnen krijgen.