SIME in Nederland: Internot, teveel promotie en de toekomstige Bill Gates
Vorige week was, na Stockholm, Helsinki, Kopenhagen, Wenen en Barcelona, SIME nu ook voor het eerst in Nederland. Voor diegenen die het niet kennen: SIME is een conferentie, ontstaan in Stockholm, voor en over digitale business en mogelijkheden. Bekende entrepreneurs, pioniers en denkers uit (nieuwe) media en entertainment delen hun strategieën en denkwijze met de aanwezigen. Hoe was dat?
Kwam dat ook uit de verf in Amsterdam?
Daar kan ik kort over zijn, nee! De algemene sfeer die ik ervaren heb en die ik ook bij andere bezoekers proefde, was dat het teveel een business promotion was van de sprekers, deelnemers en sponsoren. Interessant en gedurfd (of dom) daarbij is dat er bij alle presentaties een Twitter feed meeliep op grote schermen. Een fantastische barometer van de sfeer en interesses bij de presentaties. Ik heb er zelf dan ook graag en kritisch gebruik van gemaakt om de boel een beetje op te poken. De woorden “saai” en “boring” kwamen opvallend veel voorbij.
Ervaringen van bezoekers
Ik heb zelf leuke en interessante mensen ontmoet en gesprekken gevoerd. Enkelen van hen heb ik gevraagd hoe zij SIME Amsterdam hebben ervaren. Zo kwam ik Ronald Kleverlaan van WEBclusive tegen. Hij vond de kwaliteit van de meeste sprekers en workshops tegenvallen. Ook werd er teveel gepromoot en geplugd naar zijn mening. De deelnemers en locatie vond hij geweldig. Hij had wel met veel interessante en inspirerende mensen gesproken. Martijn Groot van Peecho vond de presentaties en panels te eenzijdig zonder interactie. Vooral in de grote zaal. Hij vond de start-up pitch-sessies weer heel interessant. Nieuwe, jonge bedrijven met initiatieven die vernieuwen en beweging kunnen creëren.
Lichtpuntjes
Waren er lichtpuntjes? Jawel. Patric Blixt van Rebtel en Noam Perski van Jameslist hadden beiden een promotionele boodschap, maar hun onderwerpen en presentaties (goedkoop internationaal bellen en de marktplaats voor de ultrarijken) waren interessant en goed gepresenteerd. Dat blijft een kunst en gave.
Werner Vogels (de Nederlandse CTO van Amazon, foto) was bevlogen en lekker eigenwijs met een oude, maar treffende uitspraak van de dag: “Een team mag maximaal zo groot zijn dat je het met 2 pizza’s kunt voeden.” Belangrijkste boodschap van hem was dat je teams klein moeten houden, autonomie moet geven om zelf te sturen en met ideeën en oplossingen te komen en niet moet beperken of sturen. Het lijkt social media wel.
In de middag was het uitsmijtertje (want hij is pas 11!) toch de Nederlandse Puck. De jongen heeft al enkele succesvolle apps ontwikkeld en in de markt gezet en kreeg de absolute sympathie van het publiek toen hij toch zijn presentaties in het Engels wilde voortzetten – nadat hij eerst toch wat overrompeld was door zo’n groot publiek. Mijn tip voor Microsoft of Google: ga deze jongen alvast sponsoren, want hij gaat de toekomstige Bill Gates worden.
Interessant vond ik ook de mensen achter Internot. Een Zweeds collectief dat zich (al dan niet gemeend) verzet tegen internet. Een interessante spiegel voor alle informatieverslaafden en voor mij en reden om regelmatig hun filmpjes te gaan bekijken.
De locatie
De Beurs van Berlage is een mooi en authentiek gebouw. Als je echter voor een opzet met veel panels kiest, is de grote zaal daar absoluut niet geschikt voor. De akoestiek is waardeloos (lees ‘kerkachtige’ onverstaanbare echo) en je afstand met het publiek is te groot. De andere ruimtes zijn dan weer wel heel geschikt voor spontane of afgesproken ontmoetingen.
Is een volgende SIME interessant?
Dat is een lastige vraag. De meeste digitale ondernemers in Nederland zijn verwend met PICNIC en TED. Daar komen interessante sprekers en is er een hoog interactieniveau. Ronald Kleverlaan van WEBclusive ziet graag meer interessante sprekers en visionairs van ‘buitenaf’ en veel meer interactie en open space toepassingen.
Ik denk zelf dat men ook iets aan overdadige sponsoring moet doen. Goed dat een Gouden Gids/Telefoongids hoofdsponsor is, maar het is niet de partij die voorop loopt met digitale business ontwikkelingen. Minder prominent aanwezig zijn en goed luisteren zal hen meer goed doen. Verder heb ik ook mensen gemist uit de entertainmentindustrie. In de muziek en video-industrie lopen genoeg visionairs rond die als geen ander weten hoe je digitaal je publiek zoekt en verbindingen maakt. Daar ken ik er zelf de nodige van uit mijn muziekverleden. Een spreker moet mij verbazen, shockeren of minstens bewegen. Alleen dan wordt een SIME iets om ieder jaar naar uit te zien.