Inspiratie

Jongerentrends & jongeren over merken, marketing en reclame

0

Met veel slingers, joelende jongeren en stickers met goede eigenschappen werd op 26 mei de Jongerendag van het Kids & Jongerencongres 2011 geopend. Deze 20e editie vond plaats bij Corpus ‘Reis door de mens’ in Oegstgeest en werd georganiseerd door Euroforum. Het was een reis door de wereld van jongeren van nu met onderwerpen als het (puber)brein, jongerentrends, een debat tussen jongerenexperts, coole merken, gesprekken met jongeren en als afsluiter de Perfect Beat Award. De highlights van de dag.

Het (puber)brein – Margriet Sitskoorn

Hoogleraar Klinische Neuropsychologie Margriet Sitskoorn hield een interessante presentatie over het brein. ‘De wil om te hebben’ is de kracht van het puberbrein. Genot is hierin een belangrijke drijfveer. Volgens Sitskoorn kun je alles wat de hersenen doen, terugbrengen naar Genot & Pijn. Genot & Pijn zorgen voor sociaal zijn, eten, voortplanten, groepsgedrag en goederen verzamelen.

Een ander heel belangrijk gedeelte van het brein is de prefrontale hersenschors, ook wel de manager van het brein. Dit gebied zorgt ervoor dat mensen kunnen plannen en denken in gevolgen. Het brengt de kracht van pijn & genot in balans. Bij jongeren is dit gedeelte alleen nog niet goed ontwikkeld. Hierdoor kunnen jongeren niet de gevolgen van hun gedrag overzien. Sitskoorn illustreerde dit met een filmpje:

Een ander belangrijk feit; het (puber)brein is maakbaar. Alles waar je mee in aanraking komt, heeft invloed op de hersenen en de kennis die zij hebben. Alle informatie (dus ook marketing & reclame) waaraan pubers worden blootgesteld, veranderen de hersenen.

iRasoZMirRc

Jongerentrends – Tom Palmaerts

Tom Palmaerts van Trendwolves zette de belangrijkste jongerentrends van nu en in de toekomst voor ons op een rijtje. Een waar genot voor mij als jongerenmarketeer met liefde voor trendwatching.

Extra Value

‘I am what I share’. Jongeren zoeken naar dingen die waarde hebben, ze zoeken naar content. Wat is shareable? Wat kan ik op mijn Facebook zetten? En als ik met een meisje gezoend heb en het staat niet op mijn Facebook, is het dan wel gebeurd?  Naast dat het product goed is, zijn ook de verhalen rondom het product belangrijk: storytelling. Marketeers moeten zich dan ook voortdurend afvragen: Is dit shareable?

Tom gaf de volgende mooie voorbeelden: Storytude, een alternatieve reisgids via je smartphone. De website van een Belgische concertzaal, checkt welke vrienden/kennissen er naar een concert komen voordat je gaat. De klassieker van KLM surprise. En het onderstaande filmpje van Alcoholic Architecture, de ultieme en vernieuwende cocktailbar. Cocktails drinken door middel van staan in een mistige ruimte:

hMItmNSbUKU

Collectavism

Jongeren zijn over het algemeen positief over zichzelf. Ze zijn daarentegen helemaal niet positief over de wereld. Hacktivism zijn nieuwe activisten die is bereiken door middel van hun (online) netwerk. Clicktivism, jongeren protesteren meer door middel van een klik of een like. Een wat zorgwekkendere trend is het Cysnisme wat onder jongeren ontstaat: ik draag gewoon bont, want het recht van de dieren is toch al naar de klote. Het is vooralsnog een kleine groep, maar wel een groep om in de gaten te houden.

Dreamotion

De wereld is hectisch, dat maakt dat jongeren steeds meer zoeken naar rustpunten. Ze zoeken naar dingen die al bekend zijn – retro. Softfocus in videoclips, slow motion in reclame en private networks met maximaal 50 vrienden zoals Path (al denk ik persoonlijk dat dit netwerk niet gaat groeien onder jongeren!). Helden zijn niet meer Michael Jackson, maar gewoon je ouders of je beste vrienden (local heroes).

Collaborative power

I am what I create & dingen samen doen. Jongeren zijn meer en meer bezig met het creëren van dingen. Analoog komt hierin terug, zoals Lomography. I am what I use, je maakt gebruik van muziek en deelt dit met anderen. En ook I pay what I use, zoals Tune Hotels. Nog veel belangrijker is, je vertrouwt je vrienden het meest en niet de marketeer of journalist met betrekking tot (nieuwe) producten. Volgens Palmaerts moeten we ook het fun-gehalte in dingen NIET vergeten, het is belangrijk en gedragsveranderend.

De doelgroep in het wild, mede mogelijk gemaakt door Wisebloom

Een jongerencongres zonder jongeren kan natuurlijk niet. Jong en fris bedrijf, Wisebloom, zorgde ervoor dat elke 4 bezoekers met 1 jongere konden praten. Voor mij was dit nog niet genoeg, ik besloot om nog wat verder met deze jongeren te praten en de parallelsessies te skippen.

Hieronder enkele reacties:

Jongeren over reclame & marketing

  • “Ze maken soms dingen voor ons, waarvan ik helemaal niet wist dat ze voor ons bedoeld zijn.”
  • “Jongerenreclame is vaak te cool. Dat is irritant en stereotyperend!”
  • “De reclame van Coca Cola Zero vind ik dan juist wel weer leuk. Deze laat ook zien hoe jongeren zijn, maar dan overdreven en dat maakt het leuk.”
  • “Posters blijven hangen omdat je ‘m maar 1 of 2 keer ziet. Reclame op tv is irritant omdat het vaak komt en dat zap ik dan weg.”

Jongeren over merken

  • “Ik koop geen merken, ik koop producten.”
  • “Merken boeien me niet.”
  • “Ik probeer eerst altijd een product uit, als dit niet goed werkt dan ga ik pas echt zoeken.”
  • “Meningen van mijn vrienden zijn belangrijk, bijvoorbeeld als ik met ze door de winkel loop en ze raden me een product aan.”
  • “Vrienden hebben dezelfde belangen.”
  • “Ik gebruik nooit dezelfde mascara, ik heb gewoon 8 verschillende. Soms wil ik dikke wimpers en soms lange. Prijs maakt me totaal niet uit.”

Jongeren over online/offline & merken

  • “Wat bedoel je met een verschil tussen online en offline?”
  • “Banners zijn echt super irritant, ik vind dat ze zorgen voor een slechte indruk van het merk.”
  • “Merken op social media zijn voor mensen op het kantoor die zich vervelen.”
  • “Interactie op social media vanuit merken is wel goed, zoals dat je kunt meedenken over een nieuwe collectie.”
  • “Medewerking vragen is ook geen reclame, dat is werk.”
  • “Ik zit veel minder op Twitter omdat er zo veel reclame is. Als ik iets zeg over een broodje tonijn word ik gelijk gevolgd door een tonijn importeur. Irritant!”

Het was een inspirerende dag, bomvol informatie en een goede sfeer. Wil je weten hoe de andere presentaties waren? Of de parallelsessies? Bekijk dan het uitgebreide verslag van YoungMarketing. Of hou mijn eigen blog in de gaten de komende tijd.