Dutch PHP Conferentie: open source projectteams en ‘the art of user experience’
In de RAI in Amsterdam vond voor de vijfde the Dutch PHP Conference plaats, georganiseerd door iBuildings. Aral Balkan sprak over ‘the art of user experience: maak je product zo gebruiksvriendelijk mogelijk, want mensen bouwen een relatie op met objecten. Cal Evans richtte zich op de managers in de zaal en legde uit waarom developers zich thuis voelen in een ‘open team’ en wat de voordelen zijn van zo’n team.
The Art of User Experience
Aral Balkan sprak over ‘the art of user experience’. Tijdens deze keynote vertelde hij dat mensen een relatie met emoties hebben met objecten. Wanneer je computer keer op keer crasht word je kwaad op je pc en zal je er niet meer prettig op werken en wellicht overgaan tot aanschaf van een andere. Maar wanneer iets meteen lukt, voel je je als superman, het is heerlijk wanneer iets gewoon werkt. Aral liet een aantal voorbeelden van slechte user experience zien; een douchedeur met aan 2 kanten klinken, maar die maar naar een kant open gaat; een stopcontact waar geen ruimte voor een adapter is en een kaartjesautomaat uit Finland waar zelfs Finnen geen kaartje uit konden krijgen. Al deze voorbeelden kwamen uit de ervaringen van Aral zelf en waren op film te zien. Deze voorbeelden werden vergeleken met de juiste uitvoeringen. Zo is er in Zweden een kaartjesautomaat waar je alleen maar je creditcard doorheen hoeft te halen en kan gaan reizen.
Het doel van de presentatie was duidelijk: ons, de makers van ‘the new everyday things’, ervan overtuigen om onze nieuwe producten zo gebruiksvriendelijk te maken en er een relatie mee op te bouwen.
Open teams
Voor de afsluitende keynote kwam Cal Evans het podium op. Met zijn presentatie ‘Open Teams’ richtte hij zich vooral op de managers in de zaal. Met veel humor en slechte grappen vertelde hij wat hedendaagse software development van open source projecten kan leren. De kernvraag van de presentatie was: “How many of your developers wake up in the morning excited to work on your project?” Developers werken gratis mee aan open source projecten. Ze zijn gemotiveerd. Developers willen namelijk graag code schrijven, hier zijn het developers voor. Daarnaast willen ze graag respect en verantwoordelijkheid voor hun code. De 4 pijlers van een open team zijn:
- Meritocratie
- Transparantie
- Locatie-onafhankelijk
- Open communicatie
Meritocratie
Meritocratie betekent vrij vertaald ‘geregeerd door degenen die het verdienen’. In open teams betekent dit dat men een stoel aan de tafel moet verdienen. Wanneer je altijd inzet toont en goed werk aflevert, verdien je een plek aan de tafel waar de besluiten vallen. Laat het team (mee-)besluiten waaraan ze gaan werken en laat het team zelf organiseren op welke manier. Zo raakt het team gemotiveerd en willen ze graag aan het werk.
Transparantie
Alle teamleden willen gehoord worden en een stem hebben in het besluitproces. Een technische deadline wordt veelal gehaald wanneer de developers erin geloven. Wanneer ze dit niet doen, moeten er lastige knopen doorgehakt worden. Wanneer de developers erin geloven zal hun trots en de druk van het proces zijn werk doen en ervoor zorgen dat de deadline gehaald wordt.
Locatie-onafhankelijk
Ik kan voor mezelf spreken wanneer ik zeg dat de meeste developers in rust willen werken. Veel taken eisen veel aandacht op. Daarom moet een developer zijn eigen omgeving kunnen kiezen. Dit kan thuis, op kantoor of in een bibliotheek zijn. Wanneer een developer ervoor kiest om in een andere omgeving te gaan werken dan het kantoor ervaart hij veel voordelen; werken in een vertrouwde omgeving, in zijn eigen ritme waardoor het voor hem prettiger werken wordt. Een voordeel van developers die op afstand werken is dat ze de verantwoordelijkheid nemen om hun tijd goed in te delen, en deze verantwoordelijkheid zullen ze ook af moeten leggen. Een opvallende quote van Cal Even was: “If you manage IT and your managers won’t support remote working because they can’t see the developers, get better managers.” Hij gaf hierbij aan dat er allerlei communicatiemiddelen zijn waarbij een developer zich gemakkelijk kan voelen. Neem bijvoorbeeld; Skype, MSN, mail en IRC.
Open communicatie
Dit sluit naadloos aan bij transparantie, elk teamlid wordt graag betrokken in de besluitvorming. Wees dus ook open over de status van het project en het toekomstperspectief.
Tot slot werden de voordelen van open teams besproken. Wanneer je team gemotiveerd is zal het project in alle opzichten beter worden. Teamleden krijgen betere ‘relaties’ met de opdrachtgevers. Developers worden tevredener, en de kosten dalen omdat het team gemotiveerder is, en dus een hogere ROI per team. Jaren van bedrijfsmanagement is niet zomaar te veranderen, maar open teams is goed streven. Elk bedrijf zal hier zijn weg in moeten vinden.