Innovatie

Van het Volgende Web naar een Nieuwe Houding

0

De impact van de digitalisering ligt steeds meer op het niveau van cultuur en gedrag en minder op het gebied van nieuwe technologie. Oude gebruiken en tradities ondervinden de bedreigingen van technologische ontwikkelingen. Maar tradities, ook binnen mediaberoepsgroepen, blijken dikwijls weerbarstig. Ook als de invloeden van technologische innovaties op menselijk (sociaal) gedrag steeds explicieter botsen met die tradities. Zo luidde de impliciete boodschap achter veel keynotes tijdens de #TNW2011 Conference. Het ging niet zozeer over het Volgende Web, maar over een Nieuwe Houding. Innovatie met een grote “i”. De ‘i’ van intern(e motivatie) en informatie.

Wie wel eens een aflevering heeft bekeken van de televisieserie “Rome”, kan zien dat mensen van toen griezelig veel overeenkomsten vertonen met mensen van nu. Natuurlijk mogen we onze kennis achteraf niet projecteren op een voorbije wereld, en voorouders van 2000 jaar geleden hedendaagse eigenschappen toedichten (zoals in televisie en film nogal eens gebeurt). Tegelijkertijd kunnen we – als we om ons heen kijken – ook constateren dat veel gedrag van toen nauwelijks verschilt van ons gedrag nu. En dat het heel aannemelijk is dat wij in ons hart eigenlijk niet zoveel verschillen van de geromaniseerde Germanen van destijds.

De mens lijkt in zijn aard tijdloos. We beschikken tegenwoordig over veel geavanceerdere methoden en technieken om ons eigen gedrag ten toon te spreiden en anderen aan te sporen in hun gedrag. Daarmee is dat gedrag in zichzelf echter nog niet veranderd. De actualiteiten herinneren ons dagelijks aan de onmenselijke toestanden – vooralsnog elders in de wereld – die eerder het label barbaars verdienen, dan beschaafd. Dit is iets om ons van bewust te zijn als we het hebben over innovatie. Want wat innoveert er nu werkelijk? De mens zelf? Worden we als mens beter, dat wil zeggen beschaafder? Of innoveren we slechts de gereedschappen waarmee we ons (onbeschaafde) gedrag vormgeven? Wat drijft innovatie eigenlijk? Om welke motieven gaat het eigenlijk als we willen ontwikkelen? Dit was een terugkerende, impliciete vraag tijdens #TNW2011.

Internet is een gereedschap

Na een ferme groei in 2009 en 2010 is er op dit moment sprake van stabilisatie in het aantal gebruikers van sociale netwerken. Hyvers lopen weliswaar in grote getale over naar Facebook, maar daarmee is de belangrijkste trend in Nederland ook wel benoemd. De groeicurve van het sociale web beschrijft in Nederland een horizontale lijn, hooguit met het mobiele web als uitzondering op deze regel. Op dat internet draait het om functionaliteit, relevantie en kwaliteit. Meer kon Marja Ruigrok (foto), van Netpanel, er aan het begin van de tweede conferentiedag niet van maken.