Het Nieuwe Bezit
Twee weken geleden schreef ik op deze plek over Het Nieuwe Bezit; de moderne burger hoeft geen enkel papier meer fysiek in zijn bezit te hebben, als hij maar een apparaatje heeft waarmee hij een ergens opgeslagen document kan bekijken. Een iPad bijvoorbeeld volstaat, in combinatie met een ‘plek in de wolken’, een schapruimte ergens die de je kan huren voor weinig geld.
Het equivalent van een grote muur met planken vol met boeken en ordners kun je voor een paar euro per maand huren ‘in the cloud’. En het voordeel van deze opslag is dat het van overal en vele malen makkelijker te benaderen is. Je hebt geen trappetje nodig, een enkel of een paar zoekwoorden zijn voldoende om het gevraagde te vinden. Het komt er op neer dat kenmerk van het Nieuwe Bezit niet is dat je iets hèbt maar dat je er over kunt beschikken.
“Ja maar”, zo vroeg de man die de lezing toch niet helemaal begrepen had, “hoe weet u nu welke producten u op voorraad gaat nemen en welke niet?”. We zitten in een deftig hotel met een deftige conferentiezaal en dito flesjes water (‘Original Water’, staat er op de plastic kurk. Dat stelt gerust), en net heeft Daniel Ropers, CEO van Bol.com een verhaal gehouden over –het zijn mijn woorden- de nieuwe voorraad. Welnu, de Nieuwe Voorraad van een winkel als Bol.com is nul, leeg, void, bestaat niet. Als bij een product ‘uit voorraad leverbaar’ staat wordt bedoeld: ‘.. nou ja, niet bij ons, maar wel ergens op de wereld’.
Het gaat namelijk als volgt. De nieuwe internetwinkel is een grote verzameling van internetpagina’s met een grondige omschrijving van heel veel producten. Wat de koper niet weet -en ook niet hoeft te weten- is waar de producten vandaan komen. Ze komen in werkelijkheid rechtstreeks van de leverancier, importeur, of distributeur, het doet er niet toe, maar ze komen in ieder geval niet uit het magazijn van de Nieuwe Winkel. De Nieuwe Winkel weet precies wie de producten levert, wat hún voorraad en levertijd is, en onder welke voorwaarden en verzendkosten ze verstuurd worden.
De Nieuwe Winkel is een perfect georganiseerd administratief construct met betrouwbare partners en hele korte verbindingslijnen. Zodra er een bestelling binnenkomt begint het administratieve circus, en niet veel later komt er in een hal ergens op het continent een pick-up-truck in beweging die naar het juiste schap in de juiste gang rijdt, de barcodes herkennen elkaar, de transporteur rijdt het terrein al op om het pakket op te pikken en rechtstreeks af te leveren bij de klant van De Nieuwe Winkel.
Het verhaal over het Nieuwe Bezit –je hebt het niet maar je kunt er wel over beschikken- kan dus ook worden losgelaten op internetwinkels met fysieke producten van hout of plastic. Het Centraal Boekhuis in Culemborg kan al haar boeken vervangen door een paar Electronic Book Machines en de vrijgekomen ruimte verhuren als megamagazijnen voor internet-etalages. Ook de verbannen megastallen kunnen gerust zijn: de kistkalveren maken plaats voor voorraden handelswaar.
Deze column is eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.