Innovatie

Onderzoek naar strategisch uitbesteden

0

Online marketing is zo dynamisch dat weinig bedrijven er aan ontkomen om incidenteel of structureel taken uit te besteden. Maar hoe bepaal je wat je uit moet besteden en bij wie? Dit is het onderwerp van een onderzoek dat ik nu opzet. Ik ben hierbij erg benieuwd naar jouw ervaringen. Discussieer mee, zodat we kunnen leren van elkaars inzichten!

Strategie en praktijk

grafische afbeelding met div outsourcing termenToenemende bandbreedte en tools voor samenwerking halen steeds meer drempels weg bij het uitbesteden van werkzaamheden. Juist omdat het steeds eenvoudiger wordt, is het meer dan ooit van strategisch belang om hier een visie op te ontwikkelen. Welke dingen kun je goedkoper of sneller aanbieden als je ze uitbesteedt? Welke kennis of vaardigheden heb je slechts incidenteel nodig?  Is het verstandiger om zoveel mogelijk taken bij een vaste ‘partner’ onder te brengen, of ben je beter af door voor elke taak een gespecialiseerd bureau te zoeken? Welke zaken wil je absoluut zelf blijven doen? En welke taken ben je het liefst vandaag nog kwijt?

Uitbesteden kost ook tijd

Je moet een goede opdracht formuleren met de juiste context. Je moet de werkzaamheden begeleiden en monitoren en soms zelfs druk uitoefenen om de zaken goed en op tijd af te krijgen. Het opgeleverde resultaat moet getest en beoordeeld worden. En als het tegen zit, dan mag je met je ‘partner’ in discussie over de details van het opgeleverde werk. Dit kan allemaal wat eenvoudiger worden wanneer je een langdurige relatie hebt met een toeleverancier. Je leert elkaars taal spreken. De overhead per opdracht wordt kleiner en door een beter communicatie wordt de kwaliteit van de dienstverlening groter.

Of niet…? Soms biedt het voordelen om met een ‘frisse geest’ aan tafel te zitten. Die nieuwe leverancier is misschien wel bereid om een stapje extra te zetten om die nieuwe klant binnen te halen en de extra tijd die gemoeid is met communicatie verdient zich zo wellicht weer terug. Nou ja, in ieder geval de externe kosten. En dan maar hopen dat die kosten niet weer oplopen bij een vervolgopdracht.

2 poppetjes op een puzzelstukje geven elkaar een handHet uitbesteden van werkzaamheden ligt dus vol valkuilen. Maar alles intern doen is soms gewoon niet haalbaar. Soms is het simpelweg te duur of te tijdrovend om de juiste mensen te vinden. En duurt het te lang om iemand intern op te leiden. En als je dan eindelijk de juiste persoon op de juiste plek hebt, merkt hij (of zij) dat hij elders een beetje meer kan verdienen, of krijgt hij een ‘nieuwe uitdaging’ aangeboden en zijn we weer terug bij af.

De essentie

Los van de praktisch/economische kant van de vraag, speelt het ook op een dieper niveau: welke taken wíl je uitbesteden? Of omgekeerd: wat wil je absoluut zelf blijven doen? Wat is je core business? Waar voeg je jouw unieke waarde toe? Voor steeds meer bedrijven zijn dit geen abstracte denkoefeningen meer, maar wezenlijke vragen die bepalen of je over 5 jaar nog bestaat. De reisbureaus kunnen er over meepraten! De vraag is dus: heb je een visie op het uitbesteden van werkzaamheden? En in hoeverre is de markt in staat om aan jouw behoeften tegemoet te komen?

poppetjes die met tandwielen samenwerkenHet onderzoek

Benieuwd hoe andere organisaties deze vragen beantwoorden? Ik ook! Daarom heb ik (in het kader van mijn studie ‘NEXTmarketeer’) een onderzoekje opgestart naar de visie van het bedrijfsleven op het uitbesteden van (online) marketingtaken. Het onderzoek richt zich zowel op het type diensten als de methodes die gebruikt worden (denk aan locatie van de werkzaamheden, de processen, de manier van vergoeden etc.).

Om inzicht te krijgen in de vragen die leven, gebruik ik 2 tools:

  1. Een enquêteformulier (ongeveer 5 minuten werk, met parate kennis in te vullen). Iedereen die de gegevens invult, krijgt inzicht in de geaggregeerde resultaten van de enquête. Persoonlijke of bedrijfsgegevens worden niet gedeeld. Randvoorwaarde is dat er minstens 10 enquêtes worden ingevuld.
  2. Een discussietool. Omdat niet iedereen gecharmeerd is van enquêtes en vooral omdat ik de discussie levendig wil houden, heb ik naast de enquête ook een ‘crowdsosurcing’-tool voor een open discussie opgezet. Iedereen is vrij om stellingen te poneren of te reageren op de ideeën van anderen. Door een eenvoudig rating-systeem komen de best gewaardeerde stellingen bovendrijven. De eerste 2 stellingen heb ik al toegevoegd. Ik hoop dat er nog veel bij gaan komen!

Ik ben heel erg benieuwd naar het sentiment rond uitbesteden. Naar  de – gedeelde – positieve en negatieve ervaringen. En vooral naar de behoeftes die er leven op dit terrein. Door hierover met elkaar in discussie te gaan, hoop ik dat we de dienstverlening en de opdrachten naar een hoger niveau kunnen tillen.

Natuurlijk zijn reacties hieronder zeer welkom, maar ik wil iedereen van harte uitnodigen de enquête in te vullen of mee te doen aan de open discussie!