Intranet en de naam van het beestje
Onlangs las ik een aardige column van Robert van Vliet, adviseur e-overheid. Hij had het over namen van intranetten. Van Vliet peilde bij een aantal gemeenten welke naam ze hadden gegeven aan hun interne netwerk. Daaruit bleek dat ongeveer de helft van de partijen die hij sprak helemaal geen naam te hebben voor hun intranet. Een slechte zaak volgens hem. Want een intranet zonder naam is een intranet zonder identiteit. Ik sluit me daar bij aan.De column van Van Vliet inspireerde me om zelf op het web in de intranetnamen te duiken. Dat leverde heel wat opmerkelijke namen op.
What’s in a (good) name?
Een goede, catchy naam is een goede manier om de gebruikers te verbinden aan ‘hun’ intranet. Wat op zijn beurt weer zorgt dat het intranet sneller ingeburgerd raakt. Een goede naam is niet te ‘techy’ (want vaak saai), ligt lekker in de mond en is niet te lang of ingewikkeld. Tips met betrekking tot het kiezen van een goede intranetnaam kun je overigens in dit artikel op Intranet Monitor nalezen.
Sjaan, Dinges en Visnet
Verder met de namen zelf. Mocht u het gemist hebben: Van Vliet noteerde het volgende lijstje met namen van gemeentelijke intranetten in Nederland:
- Gé-Net (Groningen)
- Inside (Smallingerland)
- Leeuwnet (Leeuwarden)
- Meppel Inside (Meppel_
- Snelbinder (Steenwijkerland)
- Spiek (Aa en Hunze)
- Arachne (Zwolle)
- Dinges (Ede)
- PIM (Woerden)
- Binnennet (Wijk bij Duurstede)
- Informatieplein (Noordoostpolder)
- Intramare (Almere)
- BINnenshuis (Bergen)
- Int-Ro (Roermond)
- E-zie (Venlo)
- Aorta (Den Helder)
- Binnenwerk (Beverwijk)
- Amsterdam (Amsterdam)
- Alknet (Alkmaar)
- Visnet (Vlissingen)
- Sjaan (Rotterdam)
- Kr8bron (Nieuwkoop, Rijnwoude en Kaag & Braassem)
- Joost (Westland)
Wat mij betreft zijn Dinges, Visnet en Sjaan de absolute creatieve hoogtepunten. Zoals ik al zei heb ik zelf op het web ook gezocht of ik een lijst met namen van intranetten kon vinden. Die vond ik – twee zelfs – maar helaas niet van Nederlandse organisaties. Ik laat hieronder wat opvallende namen de revue passeren.
Socrates en Teamwork
De eerste lijst die ik tegen kwam was eentje van Buzzle.com met suggesties en ideeën voor mogelijke intranetnamen. Behoorlijk Amerikaans georiënteerd en ik vraag me af hoe ze tot deze lijst gekomen zijn. De meeste klinken me nogal gekunsteld en weinig fantasievol in de oren, getuige namen als OurWeb, Teamwork of KnowledgeNet. Bovendien blijkt maar weer eens dat Amerikanen graag overdrijven en/of last hebben van grootheidswaan. Want ik zou mijn intranet toch niet snel Socrates, BigFamily, NewWorld, Goldmine of TreeOfLife noemen. Je kunt ook overdrijven.
Milkyway en Truffles
De tweede, redelijk omvangrijke lijst die ik vond, staat op het blog Intranet Matters. Verschil is hier dat veel van de namen door de bedrijven achter de intranetten zelf zijn toegevoegd, wat een iets realistischer beeld oplevert dan bij de lijst op Buzzle.com. Sommige namen springen er echt tussenuit. Wat te denken van Truffles, The Beach House, The lounge, The Ship’s Logbook, The Tube, Pitstop (Mercedes-Benz), Milkyway (zuivelbedrijf) Central Station, Lighthouse en The Fridge? Goed of slecht: in ieder geval namen die je niet snel vergeet.
Elvis, Pia, Max en Viola
Opvallend is dat er redelijk wat bedrijven zijn die hun intranet een eigennaam meegeven. Het moet gezegd worden: veel persoonlijker en – in de meeste gevallen – vriendelijker kan het bijna niet. Zo kwam ik in de lijst met namen op Intranet Matters onder andere de volgende persoonsnamen tegen: Henri, Spike, Pia, Merlin, Elvis (ik verzin dit niet), Max, en Boris. In dit rijtje misstaan de al eerder genoemde Sjaan en Dinges uit het bovenstaande lijstje met Nederlandse gemeente-intranetten zeker niet (ook nog vertegenwoordigd met Pim en Joost overigens). Wordt het misschien tijd voor Het Grote Intranet Namenboek? Altijd leuk voor de aanstaande ouders van een nieuw intern netwerk.
Zeg het met letters
De laatste trend die ik kon bespeuren uit de lijst met namen op Intranet Matters is die van het acroniem. En dan liefst eentje die lekker bekt en minstens één of twee klinkers bevat. Dat levert de volgende namen op: SPARKLE (System Providing Access to Research Knowledge Learning & Education), Uki (UK intranet), ICE (Information Collaboration Environment), VIC (Vertex Intranet Centre), EON (Entertaining Opportunity Network), BRAIN (Berger Research and Information Network), VIOLIN (Volvo Group Information Online) en VIOLA (Vogel Intranet OnLine Account). Sommige van deze acroniemen lijken wel érg ver gezocht en ‘gemaakt’. Moeilijk doen om het moeilijk doen?
Stel je intranet voor!
Dit alles maakt natuurlijk nieuwsgierig naar de namen van de intranetten van de organisaties en bedrijven waar de lezers en auteurs op Frankwatching deel van uitmaken. Hebben ze bij jullie ook alles uit de kast getrokken om een originele naam te verzinnen? Is deze naam misschien zelfs op democratische wijze tot stand gekomen? Of werd deze van bovenaf opgelegd en zit je nu opgescheept met iets dat hier eigenlijk niet voor herhaling vatbaar is? Voor de dag ermee! Ook tips voor een goede naam voor het intranet zijn welkom. Voor wie het interesseert: het intranet van mijn werkgever (Entopic) heeft geen naam en dat is jammer. Het beestje moet toch een naam hebben, nietwaar?