Praktijkcase: elke bezoeker een eigen website

0

Steeds meer bedrijven ontdekken de mogelijkheden van behavioural targeting. En dat is ook niet zo vreemd. Met behavioural targeting kun je op basis van surfgedrag van bezoekers inschatten welke informatie voor die specifieke bezoeker interessant is. Daarmee maak je een website relevanter. En een website die voor elke unieke bezoeker relevant is, dat wil toch iedereen? Iedereen een eigen website. Daarom introduceerde Agis zorgverzekeringen vorig jaar behavioural targeting op haar website.

Behavioural targeting

Idealiter vindt iedere bezoeker precies – en eenvoudig – wat hij  zoekt. Nu kan je aan deze vraag voldoen door simpelweg alle informatie die iemand nodig heeft op je website te plaatsen. Hoe meer content, hoe beter. Maar of dit werkelijk de beste oplossing is, is nog maar de vraag. Want hoe meer informatie je aanbiedt, hoe moeilijker het voor een bezoeker is om het koren van het kaf te scheiden. Juist op zo’n moment biedt behavioural targeting een oplossing.

Content op maat

Door een website aan te passen aan de verschillende typen bezoekers, lever je maatwerk. Agis heeft hier al enige tijd ervaring mee opgedaan. Klanten van Agis zien bijvoorbeeld andere content dan bezoekers die geen klant zijn. Een klant komt meestal met een ander doel op de website dan andere bezoekers. Omdat de ruimte die je op een website hebt beperkt is, is het handig om te werken met dynamische content. Het biedt de mogelijkheid om bepaalde informatie alleen voor een specifieke doelgroep te laten zien, of meer nadruk te geven. Je toont alleen dat wat voor de desbetreffende bezoeker relevant is.

Blijf voorspelbaar

Een belangrijk punt van aandacht bij behavioural targeting is de voorspelbaarheid van je website. Bezoekers raken verward als na een bepaalde handeling of klik de navigatie verandert. Het doel van de toepassing van behavioural targeting is juist om bezoekers te helpen. Door subtiele aanpassingen aan de content creëer je een betere ervaring die helder is voor de bezoeker. Vermijd daarom het toepassen van dynamische content in de navigatie.

Wees subtiel

Behavioural targeting mag geen reden zijn om opeens met scheeuwende banners aan het werk te gaan. Als je behavioural targeting goed inzet zal door de hoge relevantie de content uit zichzelf meer opvallen. Een voorbeeld is het tonen van een plaatsnaam. Dit kan een flinke verhoging van een doorklik opleveren. Zo laat Agis onder bepaalde omstandigheden een banner met een plaatsnaam zien. Hoewel de positie van de banner niet een toppositie is en de banner gewoon in de huisstijl is weergegeven blijkt de banner wel op te vallen. Onder normale omstandigheden klikt 0,5% van de bezoekers op deze positie door terwijl een plaatsnaambanner 20% doorklik heeft.

Denk vanuit de bezoeker

Kijken naar de behoeften van de bezoeker is niet nieuw. Het gedrag van de bezoeker krijgt een nog grotere invloed op wat er getoond wordt. Op deze manier worden medewerkers uitgedaagd om te denken vanuit de bezoeker. Behavioural targeting zorgt ervoor dat de discussies over welke banner er op de homepage moet komen te staan nu op een ander niveau gevoerd word.

Wees transparant

Door relevanter te zijn probeer je de bezoeker beter van dienst te zijn. Voor bezoekers die geen behoefte hebben aan content op maat is het raadzaam om een opt-out functie aan te bieden. Daarmee ben je transparant naar de bezoeker en geef je deze ook invloed op het gebruik van content op maat. De bezoekers die de opt-out gebruiken zien dan de “normale” homepage.

Agis slim surfenBij de introductie van behavioural targeting op de website van Agis is er gekozen om een opt-out functie toe te voegen. Daarbij was het de uitdaging om transparant te zijn waarbij een korte omschrijving voldoende informatie geeft over wat behavioural targeting is. Via social media hebben we een oproep gedaan om mee te denken over een naam. Daarbij is de naam ‘Agis Slim Surfen‘ als winnaar uit de bus gekomen.

Conclusie

Behavioural targeting is geen exacte wetenschap. Vooral door veel proberen en testen maak je je website voor je bezoekers relevant.  En krijgt elke bezoeker een eigen website met informatie die voor hem relevant is maar wel op een transparante manier.

Wat vinden jullie van de opt-out oplossing? Zijn er andere bedrijven die soortgelijke toepassing gebruiken?