De link tussen SEO en online conversaties: 4 tips

0

Consumenten informeren zich vaak uitgebreid alvorens ze een nieuw product uitproberen. De startplaats voor hun zoektochten is bijna altijd Google. De perceptie van een merk hangt dus in sterke mate af van wat een consument op die eerste Google-pagina vindt. Consumenten vinden graag objectieve en niet commerciële informatie. Wat een ander over je bedrijf zegt, is geloofwaardiger dan wat je zelf zegt. Houd daarom rekening met online conversaties in je SEO-strategie. In dit artikel vind je 4 tips hoe je dit kunt doen.

Op zoek naar converteerbare conversaties

Het zou goed zijn om meer rekening te houden met conversaties van consumenten in de SEO-strategie. Ten eerste zijn ze een meer geloofwaardige bron van informatie voor een consument. Ten tweede bepalen zij toch de échte positionering van je merk. Ten derde zijn ze talrijker dan de boodschappen die merken zelf de wereld kunnen insturen. Een SEO-strategie is met andere woorden heel sterk afhankelijk van je conversatiestrategie. Daarbij is de belangrijkste vraag: Welke informatie wil je dat mensen vinden? Uiteraard moet dit informatie zijn in lijn met de waarden van je organisatie, maar zeker informatie waarvan je weet dat die sterk converterend kan werken. Van hotels weten we dat de scores op tripadvisor erg belangrijk zijn om klanten finaal over de streep te trekken. Weet je welke informatie voor joue bedrijf diezelfde eigenschap heeft? Het antwoord op deze vragen bepaalt uiteindelijk de grondslag van je SEO-strategie.

4 tips om dit vanaf vandaag toe te passen

1. Stimuleer consumenten om hun ervaringen te delen

Eenvoudig middel is een e-mail die je kort na een aankoop aan de klant bezorgt. Daarbij begeleid je hen naar een site waar ze hun mening kwijt kunnen. Als je een hotel bent, vraag je de klanten om hun evaluatie meteen op tripadvisor te plaatsen en niet op een geheime, onvindbare plaats.

2. Communiceer je eigen #tag overal waar je kan

Zo communiceert de Belgische openbare omroep regelmatig de hashtag van een programma tijdens de aankondiging. Recent scoorde het programma Basta op die manier heel goed. Het verhaal van de Mobistar-medewerker is trouwens snel van Vlaanderen naar Nederland gereisd via de digitale weg. #Basta is daarbij de rode draad in de communicatie.

3. Combineer interne en externe conversaties

In mijn vorige artikel schreef ik al over de combinaties van interne en externe conversaties. De inhoud van beide stromen is immers heel complementair. Een eigen blog hebben zorgt er bijvoorbeeld voor dat je sneller gevonden wordt tijdens zoektochten op Google.

4. Kies je woorden op een slimme manier

Google helpt ons om een overzicht te krijgen van de meest gezochte termen. Dergelijke overzichten helpen je om je eigen taalgebruik aan te passen aan het zoekwoordgebruik van de consument. Als je dezelfde terminologie gebruikt in online conversaties, dan stijgt de kans dat je snel gevonden wordt.

Als jullie nog tips hebben om conversaties en SEO te combineren, dan hoor ik ze graag!