Getest op CES: Flip Ultra HD-videocamera
Op de CES die begin januari in Las Vegas werd gehouden, heb ik voor Frankwatching korte video-opnames gemaakt van interessante producten. Ik zocht naar een niet te grote videocamera, die makkelijk was in gebruik, goede Full HD-opnames kon maken onder verschillende omstandigheden en een goede microfoon had om het geluid op te nemen. Met wat zoeken kwam ik uit bij de Flip Ultra HD van Cisco. Zou dat wat zijn?
Niet te groot?
De afmetingen van de Flip Ultra HD zijn bescheiden. De camera heeft ongeveer de grootte van een wat dikke mobiele telefoon (zeg maar de Nokia N70), ongeveer 10cm x 5cm x 2cm. Past makkelijk in een tas of binnenzak.
Makkelijk in gebruik?
De Flip heeft een grote knop voor opnemen, met daarnaast de knoppen ‘hard/zacht’ en ‘vorige/volgende’. Daarnaast zitten een afspeelknop en een weggooiknop. Het opladen van de Flip en het overdragen van video-opnames gebeurd via de USB-aansluiting, die uitklapt als je op de knop (nog een!) drukt. De Flipshare software reageerde erg traag op mijn pc, zo traag zelfs dat ik de eerste paar keer dacht dat het was vast gelopen. Maar met wat geduld kreeg ik uiteindelijk het scherm te zien en kon ik de video’s overzetten van de Flip naar de pc. Flip heeft rudimentaire mogelijkheden om titel- en aftitelingscredits toe te voegen. Ook het uploaden naar Facebook, Twitter en YouTube kan vanuit de Flipshare software. Als je meer wilt, bijvoorbeeld de video editen of een watermerk toevoegen, moet je een ander programma gebruiken.
De opnames zijn simpel: geen instellingen, gewoon drukken en filmen. Eenvoudig!
Goede opnamekwaliteit?
De Flip maakt 720p HD-opnames (1280 x 720). Dat is geen Full HD, maar het is toch niet slecht. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de Flip een videocamera voor dichtbij is. Hij heeft een 2 x zoom, dus wat dat betreft moet je dicht bij het object of de persoon staan om goede opnames te kunnen maken. Slechte belichting of te weinig licht zijn ook geen ideale omstandigheden, maar bij dag of goed kunstlicht kun je goede opnames maken.
Goede microfoon?
De Flip heeft aan de kant van de lens een tweetal microfoons die het geluid goed opnemen. Bij sommige opnames op de CES stond ik in een drukke hal waar net een live event begon of in de hal met car audio. In beide gevallen kan je beter de opname overnieuw doen, omdat de kans bestaat dat het achtergrondgeluid storend is bij de opnames. De Flip kan ook een externe microfoon op de Flipport (uitbreidingslot voor accessoires) aansluiten. De externe microfoons zijn echter niet goedkoop: $69 voor de Bluemic Mikey en $99 voor Scosche FreedomMic.
En dan de echte test
Tijdens de CES heb ik 4 dagen lang rondgelopen met de Flip en daar zo’n 20 opnames gemaakt met een duur van tussen de 1 en 2 minuten per stuk. Ondanks het feit dat de opnames kort zijn, levert iedere seconde opname ongeveer 1 MB aan data op. Iedere film is dus tussen de 60 en 120 MB. Geen probleem voor de Flip, omdat ik de 8 GB gebruikte en ik twee uur film kon opslaan. Wat wel een uitdaging is, het overzetten van de films naar YouTube.
Om dit soort bestanden makkelijk toegankelijk te maken voor Frankwatching, gebruiken we vaak YouTube (ook vanwege de makkelijke integratie met WordPress). De uitdaging lag in het niet altijd even stabiele netwerk op de CES, zodat ik per video ongeveer 15 minuten kwijt was om filmmateriaal op YouTube te zetten (pure upload tijd). Met het uploaden, editen, tekstschrijven, opmaken en doorzenden kwam ik per video toch uit op 1 a 1,5 uur per video.
Deze video is met de Flip gemaakt op de stand van LG met een hoop achtergrondlawaai. Ondanks dat is de presentator redelijk te verstaan.
Alternatieven
De Flip is niet de enige in zijn soort: alternatieven zijn bijvoorbeeld Sony Bloggie (ook in 3D met rood/groene bril) en Kodak Zi8. Die toestellen bieden vergelijkbare functionaliteit met zelfs Full HD-capaciteit.
Conclusie
Voor het doel dat ik voor ogen had – het maken van korte, niet superprofessionele video’s op de CES en deze relatief snel publiceren, is de Flip zeer geschikt. Ook voor de normale opnames rondom het huis en de familie voldoet de Flip (alhoewel ik tot op heden meer ervaring heb met CES).
Voordelen zijn het gebruiksgemak, het kleine formaat en de opnamekwaliteit. Door het ontbreken van een standaard aansluiting voor een externe microfoon (dit gaat via de Flipport) is een externe microfoon redelijk duur. Wat mooi zou zijn om te verbeteren, is de snelheid van de Flipshare software.
De Flip Ultra HD 8 GB is te koop voor ongeveer € 200.