Verdieping

Onderzoek naar het waarom van WOM. Doe mee!

0

Word-of-Mouth is al jaren trending topic onder marketeers en onderzoekers. WOM staat dankzij internet bovenin het lijstje van factoren die bepalen of een merk succesvol is of een #fail. Het is dus belangrijk om te snappen hoe WOM werkt en of het mogelijk is om WOM te beïnvloeden. En zo ja: hoe dan? Er is al veel kennis over dit onderwerp, maar er is nog veel meer dat we níet weten. Hoog tijd dus voor meer onderzoek: help mee (voor iPhone of Android) en maak kans op een handige 8GB USB-stick!

WOM?

Word-of-Mouth wordt steeds belangrijker. Sociale media, internetfora en reviewwebsites geven de consument en zijn mening steeds meer invloed op het succes van merken. Hiermee vertel ik natuurlijk niets nieuws; WOMmarketing, viral, buzz, conversation, allemaal bekende termen die draaien om ‘het gesprek op gang brengen’. Het heeft ook de aandacht van onderzoekers. Zo heeft Boris Nihom vrij recent een publicatie geschreven voor SWOCC en hebben verschillende auteurs er boeken over gepubliceerd (Chris Brogan, Emanuel Rosen en Steven van Belleghem, om een paar voorbeelden te noemen). Hoewel deze publicaties een hoop inzicht bieden, kunnen zij geen van allen een compleet beeld scheppen hoe het complexe gedrag, dat Word-of-Mouth eigenlijk is, tot stand komt.

Wat ga jij doen dan?

Nu heb ik niet de illusie dat mijn onderzoek dat wel kan, maar ik heb een andere invalshoek dan de meeste onderzoeken. Andere onderzoeken proberen personen te identificeren die een verhoogde kans hebben om aan WOM te doen of willen redenen van mensen in kaart brengen om op zoek te gaan naar informatie. Ik ben op zoek naar een verklaring waarom mensen de behoefte voelen om informatie te delen en of het mogelijk is dit te beïnvloeden. Kennis hierover zal merken helpen om hun communicatiestrategie zo in te richten dat de kans dat mensen over hun merk of producten zullen praten zo groot mogelijk is.

Hoe ga je dat doen?

Om een antwoord te vinden op deze vragen, heb ik een online experiment ontworpen waarin getoetst wordt in hoeverre verschillende stimuli een verschillend effect hebben op het gedrag van mensen (waaronder Word-of-Mouth-gedrag). Ik kan nu niet te veel weggeven over de inhoud, dat zou het resultaat weleens kunnen beïnvloeden, maar zodra de resultaten bekend zijn, zal ik op Frankwatching een artikel schrijven met het resultaat en meer informatie over de precieze methode.

Hoe kan ik helpen?

Wil je mij helpen met mijn onderzoek? Vul dan de vragenlijst in en maak hiermee ook gelijk kans op een Lacie USB-sleutel (8GB) of een volledig recyclebare Earth Drive USB-stick (8GB)! Het invullen duurt ongeveer 10, maximaal 15 minuten. Alvast hartelijk bedankt voor het invullen en houd Frankwatching in de gaten voor de resultaten! Je kan natuurlijk ook je e-mailadres achterlaten in de vragenlijst om persoonlijk op de hoogte gehouden te worden.

Ga hier naar de vragenlijst.

Martijn van Steenis ([email protected]) is masterstudent Marketingcommunicatie & Consumentengedrag aan de Universiteit Twente. Hij is aan het afstuderen bij Euro RSCG Amsterdam.