Online seminars: via call-to-action en enquêtes naar herhaalbezoek
Hoe zorg je ervoor dat je na een seminar je vooraf gestelde doelen realiseert? Op welke manieren kun je enthousiasme bij deelnemers omzetten in concrete acties van hun kant? Het antwoord hierop in deel 4 van de serie ‘Online seminars: serie over do’s en dont’s’. Centraal in deze serie staat het traject dat Alex Vermogensbank heeft doorlopen bij het opzetten van hun online seminars.
Call-to-action
Het is belangrijk om een presentatie zo te sturen dat het vooraf gestelde doel behaald wordt. Dit realiseer je – naast door het hebben van een goede inhoud en het geven van antwoorden op vragen – met zogeheten call-to-actions. Een call-to-action is in dit geval een button die tijdens een presentatie voor deelnemers zichtbaar is en waar zij direct op kunnen klikken. Door te klikken kan een deelnemer bijvoorbeeld een hand-out aanvragen of aangeven een gesprek met een accountmanager te willen. Mensen die deelnemen aan een evenement – fysiek of online – vinden het prettig om naderhand iets tastbaars over te houden aan hun deelname. Een hand-out waarin de highlights van de presentatie staan, in combinatie met een eventuele actie, kan hier goed voor dienen.
Alhoewel call-to-actions een belangrijke rol kan hebben met het oog op conversie, moeten ze niet afleiden van de presentatie. Het werkt het beste wanneer er na aanleiding van een ‘klik’ van de deelnemer, naderhand een mail wordt verstuurt met een bijlage of brochure. Op deze manier is er ook een extra contactmoment. Het is verwarrend voor deelnemers wanneer het klikken op een button ervoor zorgt dat een ander scherm wordt geopend. Dit kan zijn om een bestand te downloaden of naar een andere site te gaan. De aandacht van de deelnemers wordt dan weggeleid en de kans bestaat dat ze niet meer terugkeren naar het seminar. Dit wegvallen van deelnemers zorgt onder andere voor een lagere respons op de enquête.
Evaluatie
Het is met het oog op toekomstige seminars raadzaam om een seminar goed te evalueren. Geen enkele partij organiseert het perfecte eerste seminar. Dit geldt voor de inhoud maar bijvoorbeeld ook voor het uitnodigingstraject. Naast dat intern moet worden nagegaan of de doelstellingen behaald zijn, is het ook de vraag of alles voor de deelnemers wel zo gegaan is als men voor ogen had. Het belangrijkste instrument hiervoor is de enquête. Door deze direct na een seminar automatisch te presenteren, vult ruim 65% van de deelnemers deze in.
Stel in de enquête die vragen die je echt wilt weten. Probeer de vragen zo direct mogelijk te formuleren. Is een van de doelen van het seminar geweest om de klanttevredenheid te vergroten? Stel dan een vraag in de trend van: ‘In hoeverre bent u het eens met de volgende stelling? Dit seminar heeft mijn loyaliteit vergroot.’
Probeer bij het formuleren van de antwoordmogelijkheden zoveel mogelijk om neutrale antwoordmogelijkheden te vermijden. Met antwoorden als ‘neutraal’ of ‘geen mening’ schiet je als organiserende partij namelijk weinig op.
Continuïteit
Bij elke partij zien we dat deelnemers – indien dit mogelijk is – geneigd zijn meerdere seminars te volgen. Bijna 80% van alle deelnemers neemt vaker deel, of geeft aan dit te willen.
De eerste seminars zijn het moeilijkst als het gaat om bezoekersaantallen. Naarmate er meerdere seminars worden gegeven, weten meer en meer mensen hun weg naar de online bijeenkomsten te vinden. Mond-tot-mond reclame speelt hierbij ook een grote rol.
Continuïteit is voor het verkrijgen van een steeds grotere groepen deelnemers belangrijk. Iedereen weet wanneer het journaal begint. Hetzelfde geldt voor een seminar. Wanneer je elke week of maand op hetzelfde tijdstip een uitzending verzorgt, weten meer en meer mensen je op den duur te vinden. Alex begon in eerste instantie met groepen deelnemers van rond de 50 man. Nu zijn dat er enkele honderden en worden seminars niet sporadisch, maar wel 3, of soms 4 keer per week gegeven.