Social media moet ook in politiek plaats krijgen
Het is weer verkiezingstijd en opnieuw verwonder ik mij over het verkiezingssysteem. Zou het niet eens tijd worden om dat te hervormen naar iets dat meer van deze tijd is? Als je bekend bent met wat er kan met social media, lijkt mij dat er toch aanleiding is daar eens wat meer structureel naar te kijken.
Welk mogelijkheden zie ik?
1. Het online uitbrengen van de stemmen
Wij stemmen nog steeds met het rode potlood en een een stuk papier. Wat ik zo wonderlijk vind is dat we onze belastingaangifte wel online moeten indienen, maar dat wij niet online kunnen stemmen! Er wordt gezegd dat stemkastjes niet veilig zijn. Waarom kunnen we de DigiD niet gebruiken om in te loggen en te stemmen? Is dat ook onveilig? Dit is een oproep hier eens goed naar te kijken, het zou veel voordelen hebben om online te kunnen stemmen: hogere opkomst, geen invloed van het weer, direct de uitslag, geen telfouten en overtellen, etc. Ik help mijn oude moeder wel met inloggen, doe ik nu ook al voor haar belastingaangifte.
2. Meer online discussie, peilen van meningen en ophalen van ideeën
De politiek staat te ver van de mensen af, is een veelgehoorde klacht. In plaats van de straat op te gaan met flyers en rozen, wat ik zaterdag weer aantrof, kunnen politici veel meer mensen bereiken via online chats en jams. Laat mensen bijvoorbeeld hun stem uitbrengen op onderwerpen die op te nemen zijn in het verkiezingsprogramma. De meeste politici hebben wel een Twitter en Hyves account en gebruiken die ook, maar dat lijkt te veel ter meerdere eer en glorie van henzelf. Ik zie geen initiatieven om te komen tot gestructureerde of ongestructureerde discussies met grote groepen. Laat de politiek wat meer gaan experimenteren daarmee, dat zou zeker helpen bij de betrokkenheid!
3. Een structureel herontwerp van het systeem zelf
Ons systeem van volksvertegenwoordiging, het woord zegt het al, heeft tot doel het volk te vertegenwoordigen. Het huidige systeem stamt uit een tijd waarin afstand en tijd onoverkomelijke obstakels vormden om de opvattingen en ideeën van het volk direct te horen. Politici, eens in de 4 jaar gekozen, hebben nu de vertegenwoordigende functie: zij zijn het die de opvattingen van het volk moeten omzetten naar beleid. Vandaag is het mogelijk het volk direct te horen: van Maastricht tot Noordoost Groningen, vrijwel iedereen heeft internettoegang en kan direct gehoord worden. Het is daarom tijd het systeem eens grondig te herdenken. Zou dat niet de echte oplossing zijn voor de steeds maar mindere interesse en proteststemmen? Wij moeten er voor zorgen dat de democratie in leven blijft.
Probleem is dat het systeem zichzelf niet zal herdenken. De druk daarvoor moet van buiten komen. We hebben allerlei voorbeelden gezien van hoe social media in no time enorme groepen van mensen kan mobiliseren rond een onderwerp. Veel bedrijven hebben zich dit inmiddels aangetrokken. Nu de politiek nog.