Nederland zakt verder op breedbandindex. Wat nu?

0

Nederland gaat prat op haar kenniseconomie en hoge breedbandpenetratie. Dat kan allemaal wel zo zijn, maar dit neemt niet weg dat we internationaal gezien op deze gebieden steeds verder wegzakken. Op de breedbandindex van de Oxford University stonden we in 2008 nog op de 5e positie, vorig jaar zakten we naar 6 en inmiddels staan we op een 7e plaats. Waarbij we dit jaar zijn ingehaald door Japan en Malta.

Uploadsnelheden aanzienlijk verhoogd

Volgens berichtgeving in Automatisering Gids blijkt uit de jaarlijkse meting van de Oxford University en de Universidad de Oviedo dat we voor het 3e achtereenvolgende jaar worden ingehaald op onder meer breedbandpenetratie, kwaliteit, de staat van de kenniseconomie en regeringsbeleid ten aanzien van innovatie en onderwijs.

Opvallend is verder dit jaar dat uit de meting blijkt dat afgelopen jaar de uploadsnelheden aanzienlijk verhoogd zijn. Verwacht werd een gemiddelde uploadsnelheid van 10 Mbps en dat is maar liefst 16 Mbps geworden. Fernando Gil de Bernabé, senior director van Cisco, concludeert daaruit dat versneld glasvezel end-to-end beschikbaar komt.

‘We geven de toekomst de ruimte’

Overheidsbeleid dat gericht is op het ontwikkelen van de kenniseconomie en beschikbaarheid van een goede breedbandinfrastructuur, drijft landen snel omhoog in de ranglijst, blijkt volgens diezelfde Gil de Bernabé uit de studie. Het Franse Montpellier bijvoorbeeld, weet hiermee wel om te gaan. Zo meldt Amsterdamse breedbandaanjager Dirk van der Woude via LinkedIn dat deze snelstgroeiende stad van Frankrijk met het hoogste BNP per hoofd, druk doende is om alle adressen van glasvezel te voorzien, ook al ligt er al koper en kabel in de grond. En dat gebeurt onder het mom: ‘We geven de toekomst alle ruimte’.

Toekomst ligt bij glasvezel

Die toekomst ligt voor wat internetverbinding toch écht bij glasvezel, zo heeft de Taskforce Next Generation Networks in haar eindrapport aan de voormalige minister Van der Hoeven (EZ) in maart dit jaar nog eens bevestigd. Want dat er een data-infarct dreigt moge duidelijk zijn. Door het overweldigende succes van WiFi in huis en internet op de mobiel neemt het netwerkverkeer alleen maar toe. Reken maar dat de volgende generaties (‘Generation Content’) pas écht gaan uploaden (vast en mobiel)! Naast downloaden, wordt het uploaden steeds belangrijker en talrijker. En juist daarin wint glas het van andere infrastructuren: symmetrische bandbreedte, dus snel up- én down.

FttH Congres

En wat gaat Nederland hieraan doen? In hoeverre zullen overheid en bedrijfsleven er samen in slagen om ons hoger op de internationale breedbandladder te krijgen? En wat moet daarvoor gebeuren? Want glasvezel leg je niet 1-2-3 even aan. De gemiddelde doorlooptijd is al snel een jaar of 5 à 8. Tijdens het FttH Congres op 30 november aanstaande is dit hét onderwerp van gesprek. Het interessante is daarbij niet alleen hoe de sector zelf dit oppakt, maar ook hoe bouwend Nederland en lagere overheden daar tegen aan kijken.

Maar wat vinden jullie eigenlijk? Hebben we al breedband voldoende in Nederland en zal het zo’n vaart niet lopen? Of hebben we inderdaad een betere, snellere (glasvezel) infrastructuur nodig? En hoe krijgen we die dan op stoom?