Do’s & don’ts op mobiel internet
3,8 miljoen Nederlanders zijn minimaal 1 maal per maand actief op mobiel internet. Per maand komen daar 50.000 consumenten extra bij. Toch is Mobile Marketing een nog te vaak vergeten onderdeel van de marketingmix. Joost Goeree van MoMac Nederland gaf op de Vakdag Digalogue & Digital Marketing 2010 een presentatie over de do’s en don’ts van mobile marketing.
De Orange Mobile Exposure Study die afgelopen week verscheen, toont aan dat 40 procent van de consumenten informatie eerst op een mobiel checkt en later pas op de PC raadpleegt. Goeree stelde daarom dat activiteit op het mobiele web van belang is om je doelgroep te bedienen. “Zorg er minimaal voor dat je mobiele doelgroep automatisch naar een voor mobiel geoptimaliseerde versie van je website wordt geleid. Ook Google waardeert dit!”
Beter iets dan niets
Zorg dat een gelanceerde campagne ook een mobiele website heeft. Goeree haalde een voorbeeld aan van een Plus campagne. Deze had geen website toegespitst op de mobiele gebruiker. Gewone websites zijn op mobiel slecht te bedienen worden niet altijd juist geladen. Zorg daarom altijd voor een mobiele versie.
Wanneer je een mobiel geoptimaliseerde site gaat maken is het nuttig om enkel relevante diensten toe te voegen. Voor meer verdieping gaat de consument op de PC naar je website.
Mobile marketing is niet stand-alone
“Neem mobile marketing op in de marketingmix”, stelde Goeree. “Maak het onderdeel van je strategie. Mobile Marketing staat niet op zichzelf.” Er wordt het voorbeeld aangehaald van de 3 Dwaze Dagen van de Bijenkorf. Hiervoor werd een mobiele applicatie voor de iPhone gemaakt die naadloos aansloot op de al bestaande marketingmix. Mensen konden de boekjes bekijken, een verlanglijstje samenstellen en de dichtstbijzijnde Bijenkorf vinden met een storelocator.
Gebruik de unieke kenmerken
Mobiele telefoons hebben unieke kenmerken wat mogelijkheden biedt om iets extra’s te bieden. Zo is er de mogelijkheid tot bellen, waardoor een klant direct via een applicatie in contact kan worden gebracht met bijvoorbeeld de klantenservice. Er is toegang tot een adresboek waardoor bijvoorbeeld een leuk filmpje doorgestuurd kan worden naar vrienden. Een GPS-functie maakt het mogelijk een locatiezoeker in te bouwen waardoor consumenten je altijd kunnen vinden. Daarnaast is een mobiele telefoon persoonlijk en altijd en overal toegankelijk.
App versus mobiele site
Een discussie die al lang heerst bij mobile marketing is de keuze tussen een mobiele applicatie of een mobiele site. “Apps zijn specifiek voor een bepaald toestel. Zorg dat je in ieder geval een mobiele site hebt.”, adviseerde Goeree.
Het woud van apps is groot. Wanneer je applicatie is gelanceerd gebruikt slechts 5 procent na 30 dagen de mobiele applicatie blijkt uit onderzoek van Pinch Media in 2009. Het gaat hierbij wel om gratis applicaties. “Je applicatie dient echt een toegevoegde waarde te hebben om jezelf onmisbaar te maken op mobiel.”
Goeree liet ook een overzicht zien van het gebruik van mobiele platformen in 2009. Grote leider was toen Apple met de iPhone, dit platform liet de andere mobiele spelers ver achter zich. In 2010 zijn de verschillen een stuk kleiner geworden. De BlackBerry heeft een grote opkomst doorgemaakt en is inmiddels een geduchte concurrent geworden.
De kleine verschillen tonen aan dat het lastig is om alle platformen te bedienen met een applicatie. “Je potentiële doelgroep bestaat uit meer dan een half miljoen iPhone bezitters. Er zijn nog ruim drie miljoen gebruikers met andere toestellen in Nederland die iedere maand gebruik maken van mobiel internet.”
Hybride apps
Een optie is om te werken met zogenoemde ‘hybride apps’. Hybride apps zijn applicaties waarbij de mobiele website is geïntegreerd in de app. Hierdoor kun je diverse platformen bedienen zonder grote aanpassingen. Een voorbeeld van hybride applicaties zijn die van Elsevier en de VVD. Ze draaien niet enkel op de iPhone, maar ook op de Android phones en Blackberry’s.
Joost Goeree sloot zijn verhaal af met een duidelijke boodschap. “Mobiel moet worden opgenomen in de marketingmix. Ervaring opdoen hoeft niet direct een aanslag op je totale budget te betekenen. Begin er gewoon mee!”