Innovatie

Hoe mobiel zijn persoonlijke dashboards?

0

De hoeveelheid content op het internet neemt continue toe. Er is steeds meer informatie beschikbaar en dit leidt voor velen tot een information overload. Geschikte informatie uit die enorme berg content filteren is een hele opgave;  filter failure is inmiddels een begrip. Maar er is een oplossing! Persoonlijke dashboards filteren voor jou informatie, zodat je altijd op de hoogte bent van onderwerpen die jij interessant vindt.

Overal op de hoogte

Het bestaan van persoonlijke dashboards is niet nieuw. Wel zal de noodzaak van deze dashboards alleen maar toe nemen in de toekomst, omdat de hoeveelheid content op het internet blijft groeien.

Mobiel is sterk in opkomst en persoonlijke dashboards houden je continue up-to-date. Maar ook overal? In dit kader is het interessant om eens te kijken hoe het ervoor staat met de mobiele persoonlijke dashboards.

In mijn eigen omgeving (vrienden/familie/collega’s) constateer ik dat er nog maar weinig gebruik wordt gemaakt van persoonlijke dashboards. Dat is jammer, want er is zoveel waardevolle informatie op internet dat het zonde is om je daarvoor af te sluiten, alleen maar omdat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom eerst een aantal argumenten waarom überhaupt het gebruik van een persoonlijk dashboard heel handig is.

Argumenten voor persoonlijke dashboards

Een persoonlijk dashboard (of persoonlijke startpagina of homepage) is een plaats (pagina) waar al je favoriete informatie overzichtelijk is verzameld en door middel van RSS en widgets altijd up-to-date is.  Persoonlijke dashboards hebben een aantal voordelen:

  1. Tijdsbesparing: informatie komt naar jou toe, in plaats van dat jij naar de informatie moet (lees: elke ochtend je ‘rondje’ websites doen)
  2. Altijd relevante informatie: verzekerd zijn van goede informatie, want de selectie van bronnen/websites bepaal jezelf
  3. Altijd up-to-date: real-time informatie, dus voortdurend op de hoogte van de laatste veranderingen en de mogelijkheid om snel actie te ondernemen
  4. Delen van informatie: content is veelal deelbaar met anderen (dashboards zijn bijvoorbeeld ook zeer geschikt als kennisdelingstool binnen organisaties)
  5. Overal op de hoogte: altijd via jouw mobiele telefoon je persoonlijke dashboard bij de hand
Voorbeelden persoonlijke homepage

Tijdsbesparing: alle informatie op jouw persoonlijke homepage (Symbaloo, Pageflakes of Netvibes)

Ontwikkelingen persoonlijke dashboards op mobiel

Ontwikkelingen in de persoonlijke dashboards zijn o.a. dat de content deelbaar is met anderen, de toegenomen hoeveelheid widgets, uitgebreide customization-opties en dat de dashboards op diverse smartphones toegankelijk zijn.

Dat je overal op de hoogte kan zijn, omdat je persoonlijke dashboard mobiel bereikbaar is, is een belangrijke ontwikkeling. Gezien de toename van het gebruik van mobiel internet (bron: cbs).

Diverse partijen bieden persoonlijke dashboards aan, zoals Netvibes, iGoogle, Symbaloo, Pageflakes en Protopage.

Overzicht persoonlijke dashboards

Overzicht persoonlijke dashboards en mobiele interfaces en/of apps

De startpagina My.Yahoo is niet meegenomen in dit overzicht. De reden hiervoor is dat het marktaandeel van Yahoo in Nederland zeer klein is, Yahoo 1% en Google 94% in 2010 in Nederland (bron: RIM in NowNederland).

Uit bovenstaand schema is af te lezen dat Symbaloo en Pageflakes nog geen mobiele interfaces of apps hebben.

Netvibes is de pionier van de dashboards, dit blijkt uit diverse vergelijkingen van dashboards op blogs maketecheasier.com, makeuseof.com en cnet.com. Zij komen onafhankelijk van elkaar tot de conclusie dat Netvibes het dashboard is met de meeste flexibiliteit, uitgebreide content en gebruiksvriendelijkheid. Dit blijkt ook uit het feit dat Netvibes een mobiele site heeft en als enige over een website beschikt die geoptimaliseerd is voor de iPad.

Netvibes voor de iPad

Mobiele website Netvibes geoptimaliseerd voor de iPad

Mobiele website Netvibes

Mobiele website Netvibes

iGoogle heeft ook een mobiele versie voor diverse operating systems.

Mobiele website iGoogle

Mobiele website iGoogle voor diverse OS (Bron visuals: iGoogle)

Protopage heeft een mobiele site, maar deze is nog niet ‘touch’ proof.

Mobiele website Protopage

Tot slot

Alleen iGoogle en Netvibes zijn op diverse smartphones toegankelijk (Netvibes heeft zelfs een website die geoptimaliseerd is voor de iPad). De overige dashboards zijn mobiel nog niet (goed) bereikbaar. Terwijl het juist een groot voordeel is als je al deze relevante, real-time en deelbare content continue tot je beschikking hebt door middel van een mobiele persoonlijke homepage. Op deze manier ben je altijd en overal up-to-date, alleen als je dat wilt natuurlijk…

Ben benieuwd wat jullie gebruikservaringen zijn met persoonlijke dashboards op mobiel!