iPad – op zoek naar de gamechangers onder de uitgevers

0

Vriend en vijand zijn het erover eens: Apple Inc. is een serial gamechanger in de IT-industrie. Met producten als de Macintosh, Lisa, iPod en de iPhone hebben Steve Jobs en Apple de laatste 30 jaar niet alleen innovatieve producten gelanceerd, maar ook nieuwe markten en eco-systemen gecreëerd. Het zal niemand verbazen wanneer de iPad dat ook zal doen. Vandaag: hoe uitgevers met de iPad aan het experimenteren zijn.

Met de introductie van de iPhone in 2008 heeft Apple collega-smartphonedesigners de weg gewezen. Grote touchscreens; swipen met je vinger en de Appstore als download- en betaalsysteem, waren stuk voor stuk baanbrekende innovaties die Apple bij de lancering van de iPhone introduceerde. Terecht stonden consumenten toen in de rij voor de Apple Stores. Geen wonder dat al dit moois zonder blikken of blozen één voor één gekopieerd werd door Apple’s concurrenten. Gevolg is dat smartphones nu al 25% van de mobiele telefoonverkopen uitmaken (GfK voorspelt 75% over 5 jaar). Zoveel smartphones had niemand durven dromen! Hierdoor is bij de gebruikers van mobiel internet de kritische massa tot stand gekomen met een geschatte 3 à 3,5 miljoen gebruikers in ons land. Door zeer gebruiksvriendelijke smartphones zijn responsetijden van mobiele netwerken onverwachts problematisch geworden, omdat zich met enige regelmaat capaciteitsproblemen voordoen.

Onbetwist is Apple als bedrijf een gamechanger. Met Macintosh alweer bijna 30 jaar geleden en recenter de iPod en iPhone. Het zal niemand verbazen als de iPad opnieuw een product is dat de ‘regels van het spel’ gaat veranderen voor uitgevers, online dienstverleners en marketeers. Vandaag aandacht voor uitgevers.

Er valt toch geld te verdienen met nieuws op mobiel

Waar tot voor kort topman Ad Swartjes van de Telegraaf, anders dan Rupert Murdoch van News Corp, meende dat verkoop van online nieuws niet echt haalbaar is, stelt hij bij de toelichting op recente kwartaalcijfers – nog geen 4 weken na de lancering van de iPad in ons land – dat de mogelijkheden van betaalde content er dankzij Apple devices wel zijn. Ook andere uitgevers ontwaren nieuwe kansen.

Voor online publishing is de omvang en resolutie van het scherm een doorbraak. Het scherm heeft met 1024 x 768 pixels een diagonaal dat bijna 3 keer zo groot is als dat van de iPhone. Ook de iPad draait dankzij bewegingssensors mee van portrait naar landscape, speelt video moeiteloos af, heeft wifi-technologie aan boord, is qua bediening intuïtief en wordt vanuit de Appstore gevoed met apps.

Voor uitgevers zijn 3 dingen, zo lijkt mij, echt belangrijk aan de iPad:

  • het grote scherm (handig voor advertising)
  • de intuïtieve navigatie
  • de onderliggende Appstore

Met de Appstore ligt je app, weliswaar met inlevering van 30% marge, bij Apple in de winkel, waarmee de uitgever feitelijk een fee betaalt voor distributie en afrekenen. In een paar clicks heb je gevonden wat je zoekt – even het wachtwoord invullen om betaling met creditcard te bevestigen, en download en installatie op je iPad volgen vanzelf. Veel makkelijker kun je het de consument nauwelijks maken.

Geloof het of niet: er zijn al 25.000 iPad apps in de Appstore ter beschikking en per dag komen er volgens Appshopper.com 600 iPad apps bij.

Wat betreft uitgevers van kranten, bladen, informatie en R&TV, zijn er zo’n 50 bekende internationale titels met speciaal voor iPad ontworpen apps in de store aanwezig. De meeste uit de USA, namelijk: WSJ, Washington Post (genaamd Slate), NYT, USA Today, Bloomberg, Fox Business, Time Magazine, Fortune en Wired. Vanwege de latere uitlevering van de iPad lopen de grote uitgevers in Europa iets achter: de Telegraaf, NU.nl, NRC en Carros Magazine uit ons land zijn er snel bij met een volledig nieuw ontworpen app, naast grote Europese spelers zoals Corriere della Sera, Le Figaro, en het weekblad Elle.

Wat valt op aan de apps van uitgevers?

We kijken naar ontwerp, businessmodel en advertsing-mogelijkheden.

Ontwerp

Een aantal apps nutten de nieuwe mogelijkheden van de iPad goed uit. Bijvoorbeeld Bloomberg, Fox Business, Telegraaf en Nu.nl. Het ontwerp van de Telegraaf app en Nu.nl app is in hoofdlijnen vergelijkbaar: ze hebben een centraal window met foto en horizontale/verticale swipes met korte artikelen en bieden 1-minuut-video’s. Handig aan de NU.nl app vind ik de 4 buttons bovenin met het weer, files, AEX-koersen en TV-gids met 32 zenders. Bloomberg laat van alle beurzen wereldwijd telkens in een window 5 grafieken zien (dag, maand, 6 maanden, 1 en 5 jaar). Bloomberg levert kosteloos de grafieken van individuele Nederlandse AEX-fondsen en biedt audio-podcasts met commentaar van analisten. Niet zo verwonderlijk is het dat Fox Business naast redactionele artikelen ingeblikte beelden van de eigen zender biedt.

Bloomberg biedt ook grafische informatie over AEX-fondsen

De NRC is qua ontwerp een buitenbeentje. Je kunt volledige images van de krant downloaden en dan artikelen op 1 van 2 voorgekookte manieren lezen. Deze video laat het goed zien. Het is nog zoeken naar de beste manier, maar het lijkt mij dat swipen en inzoomen echt onmisbaar zijn. Zoals het nu is, kun je met de NRC app de (rouw)advertenties bijvoorbeeld niet leesbaar in beeld krijgen. Daarmee biedt deze app domweg geen vervanging voor de papieren krant.

De app van Eurosport biedt zo’n 15 sporten, en naast het laatste nieuws ook elftalopstellingen, verloop en uitslag van de wedstrijd, overzicht van punten in de competitie en de actuele stand bij live wedstrijden.

Businessmodel

Alle iPad apps zijn gratis. Die van de NRC kost € 0,79. Je betaalt dan in feite tevens het eerste nummer van de krant.

De content van veel dagbladen is gratis, maar niet bij de kwaliteitstitels. Financial Times (UK) hanteert het freemium model met een gratis lite versie. Zodra je meer dan de kop en enkele regels wilt lezen, heb je een jaarabonnement nodig. Bij de NRC kun je met je normale abonnement in de app inloggen en alle kranten zonder kosten downloaden; voor niet-abonnees kost een los nummer € 0,79. Le Figaro hanteert hetzelfde model waarbij het ook mogelijk is via de app een nieuw maandabonnement af te sluiten. Geen andere uitgever doet dat ook zo.

De weekbladen bieden meestal een in stukken gehakte, uitvergrote kopie van print die scrollbaar is. Verder geen rich media. Uitzondering is autoglossy Carros Magazine, dat een proefversie levert met aanklikbare extra foto’s en gelikte reclamevideo’s. Je kijkt voor je plezier naar een reclamefilmpje van luxe auto’s of lifestyle-artikelen.

De Amerikaanse magazines bieden alle een reader waarin de wekelijkse nummers getoond en los besteld kunnen worden. Eén uitgave is gratis in te zien; losse nummers zijn te koop voor een paar dollar. De content is een 1-op-1 kopie van print. Wired voegt animated graphics toe.

Voor paar dollar download je een los Newsweek-nummer

Mogelijkheden voor advertising

De iPad biedt door het grotere scherm duidelijk betere mogelijkheden voor display advertising dan smartphones. NU.nl heeft een flinke ruimte beschikbaar in het centrum; de Telegraaf een minder grote area onderaan. Carros magazine biedt uitgebreide mogelijkheden met paginagrote stills en video.

Slot

Zeker is dat de iPad de consument een rijke beleving en uitgevers mogelijkheden tot innovatie met adverteren biedt. Mijn advies: wel eerst een tijdje met de iPad experimenteren op het punt van navigatie, presentatie van content en businessmodel.

Strategisch zijn er nu een paar mogelijkheden voor uitgevers. Bied je content gratis in een op iPad toegesneden format, afwijkend van de krant of het magazine; lever je de abonnees de hele uitgave 1-op-1 digitaal als alternatief voor de gedrukte uitgave of wil je een nieuw publiek met innovatieve concepten een veel rijkere beleving bieden? In iedere optie komt nieuw geld van reclame-inkomsten. Alleen de derde optie biedt nieuw geld uit contentverkoop.

De iPad is met name aantrekkelijk wanneer mooi beeldmateriaal, animaties of infographics aan plat materiaal worden toegevoegd. Het lezen van een boek of lappen tekst zie ik, ondanks het duidelijke iPad-scherm, niet een succes worden. Ook omdat de iPad van 700 g bij langdurig lezen zwaar in de hand ligt. Daarvoor is een lichtgewicht e-reader met laag stroomverbruik geschikter.

Ik zie mezelf op de bank, voor de tv, op een zaterdagavond, in een paar clicks een los nummer van Carros Magzine of National Geographic kopen. Als iPad-bezitter ben ik vanaf nu op zoek naar gamechangers onder de uitgevers.